ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.
ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

         NAZAD  
Zajednička firma Srbije, Crne Gore i BiH   14 Avg 2015 - analitika
Gradnja dalekovoda Srbija, Crna Gora, BiH kandidovana je kao jedan od prioritetnih projekata za sastanak premijera zapadnog Balkana 27. avgusta u Beču, a njegova izgradnja znači spajanje energetskog tržišta Istočne i Zapadne Evrope i stabilnije snabdevanje strujom uključujući tu izvoz i uvoz. Ovaj projekat ne znači da će građani tri države struju plaćati jeftinije, ali će jeftinije biti usluge njihovih operatora u prenosu struje.

Gradnja dalekovoda koji će povezivati elektromreže Srbije, Crne Gore i BiH treba da počne 2017. godine, a zajedničko preduzeće tri države koje će se time baviti osnovano je u aprilu ove godine sa sedištem u Beogradu i sa radom bi trebalo da počne tokom avgusta. Dalekovod napona 400 kilovolti treba da poveže Bajinu Baštu, Višegrad i Pljevlja i nastavlja se na podmorski kabl između Crne Gore i Italije.

Šta je SCC: Početak rada preduzeća Centar za kordinaciju sigurnosti SCC najavljen je nakon julskog sastanka ministara Srbije i Crne Gore Aleksandra Antića i Vladimira Kavarića i ono bi trebalo da omogući stabilno snabdevanje strujom našeg regiona, ali i izvoz i uvoz struje između istočne i zapadne Evrope.

"Centar za kordinaciju sigurnosti SCC d.o.o Beograd je zajedničko preduzeće koje su osnovali operatori prenosnog sistema CGES, NOS BIH i JP EMS (Javno preduzeće Elektromreža Srbije) 21. aprila 2015. godine i predviđeno je da pruža usluge operatorima prenosnog sistema u procesu operativnog planiranja rada", rečeno je Portalu Analitika u Ministarstvu rudarstva i energetike Srbije.

U odgovoru Analitici dalje stoji da će se ova firma baviti unapređenjem pojedinačnih modela, odnosno spajanjem pojedinačnih modela u zajednički model. Zatim proračunom sigurnosti uključujući i korektivne akcije. Na trećem mestu je koordinisani proračun prekograničnih prenosnih kapaciteta, potom sledi ocena kratkoročne i srednjoročne adekvatnosti i na kraju koordinacija planiranja isključenja - najpre sa svojim osnivačima, a kasnije i drugim (Transportnim sistemom operatora) TSO-ima iz regiona ko za to bude imao poslovni interes.

Korist za građane: Nakon osnivanja ove firme nameće se i nekoliko pitanja: kakvu korist će od toga imati građani sve tri države i na koji način će se SCC finansirati, da li je ideja za SCC došla iz EU ili se radi o zajedničkim projektima prekogranične saradnje za koje mogu da se dobiju pare iz fondova EU?

U ministarstvu energetike Srbije kažu da će se SCC finansirati od naplate usluga koje će raditi za operatore prenosnog sistema, a da će korist osetiti prvenstveno građani ove tri države.

"Nacionalni TSO će usluge plaćati manje nego da pojedinačno CGES, NOS BIH i JP EMS usluge nabavljaju od centara za koordinaciju Zapadne Evrope poput TSC-a (Minhen) ili Coreso-a (Brisel). Svakako je korist za građane sve tri države i to što će u Centru za koordinaciju sigurnosti SCC raditi pre svega inženjeri iz država osnivača", odgovaraju iz Ministarstva energetike. Oni napominju i da je ideja za osnivanje SCC proizašla iz obaveza koje su propisane evropskim mrežnim pravilima i standardima rada kojima se od operatora prenosnog sistema traži da prethodno navedene usluge nabavljaju od centara za koordinaciju sigurnosti.

Finansiranje: O tome ko će se od stručnjaka za energetiku iz Srbije naći u SCC ministarstvu energetike još uvek nije poznato. Ali, zna se da je vrednost dalekovoda na teritoriji Srbije 48 miliona evra i da Srbija polovinu tog novca očekuje da dobije i donacija EU. Međutim, preduslov za realizaciju ovog projekta je povezivanje Kragujevca i Kraljeva dalekovodom napona 400 kilovolti čija izgrdnja treba da počne ove godine i da se završi 2017. godine.

Prema rečima Jelene Matejić, direktorke za investicije i strategiju Elektromreže Srbije gradnja te trase dogovorena je sa delegacijom EU U Beogradu i posao je vredan 25 miliona evra, a Srbija očekuje da od EU dobije od 10 do 12 miliona evra.

Ministar trgovine i ekonomskog razvoja BiH Mirko Šarović rekao je da će se projekat Višegrad-Bajina Bašta-Pljevlja finansirati iz ovog fonda od 67 miliona eura, u okviru energetske agende.

Ovaj ceo projekat je deo Transbalkanskog koridora koji je jedan od najvažnijih projekata od nacionalnog i panevropskog značaja.

Inače projekat Transbalkanski koridor je kao prioritetne projekte označila EU i ona je ovaj projekat uvrstila u IPA fondove za ovu godinu.

Transbalkanski koridor će omogućiti prenos električne energije na velikim rastojanjima sa minimalnim gubicima i spojiće tržišta Istočne i Zapadne Evrope. Osim izgradnje novih dalekovoda i podizanja naponskog nivoa delova stare prenosne mreže u Srbiji, predviđena je izgradnja interkonekcija između Srbije i Rumunije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Bugarske i Mađarske.
 

Najnovije vesti Srbija :

29 Maj 2020 Počela remontna sezona u termoelektranama
27 Maj 2020 EPS uvećava profit uz pomoć veštačke inteligencije
26 Maj 2020 Kostolačke TE predale više od 2,2 milijarde kWh
26 Maj 2020 Beo čista energija počinje povlačenje kredita
26 Maj 2020 Novi uslovi za status ugroženog kupca!
24 Maj 2020 Kako i kada kućni aparati postaju OPASNI PO ŽIVOT
15 Maj 2020 Povećana proizvodnja uglja uprkos epidemiji

 

Povezane vesti :

29 Apr 2020 Drmno dobija jaču struju
28 Apr 2020 IMPLEMENTACIJA I PUŠTANjE U RAD NOVOG SCADA/EMS
25 Apr 2020 Protiv izdvajanja Kosova iz EMS glasale samo 3 članice ENTSO
25 Mar 2020 Potpisan ugovor o izgradnji 400kV dalekovoda
17 Mar 2020 EMS: Primenili smo mere neophodne za nesmetan rad
20 Jan 2020 PRE 60 GODINA POTEKLA STRUJA IZ HE “BISTRICA
29 Dec 2019 U Subotici će se graditi najveći vetropark
1 Dec 2019 Dalekovodi ozbiljna pretnja za retke ptice
19 Nov 2019 Uloga Srbije u Transbalkanskom koridoru
11 Sep 2019 OIE biće mejnstrim srpske energetike
25 Jul 2019 VE Kovačica stekla status povlašćenog proizvođača
26 Feb 2019 Povezujemo snagu vetra
17 Dec 2018 HE Vučje zaštićen spomenik kulture
5 Nov 2018 Priština krade struju sa srpskih dalekovoda
27 Jun 2018 Kako EMS dočekuje jubilej

Web Analytics