ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

     

    NAZAD  
Zbog akciza i poskupljenja struja skuplja 12%   2 Avg 2015 - balkanmagazin
Struja u Srbiji od danas je za domaćinstva i male kupce skuplja u proseku za 4,5 odsto. I ovi i potrošači koji su ugovorili nabavku struje do kraja godine na slobodnom tržištu moraće, međutim, ubuduće da plaćaju i akcizu na električnu energiju u iznosu od 7,5 odsto, što znači da će domaćinstivma i malim kupcima struja biti skuplja 12 a ostalima 7,5 odsto. Svi potrošači električne energije koji sa trgovcima struje u Srbiji nisu ugovorili snabdevanje za ovu godinu račun će ubuduće biti veći 12 odsto, s tim što će 4,5 odsto poskupljenja ići u kasu EPS Snabdevanja, a 7,5 od akcize ide u državni budžet.

Struja je od danas u Srbiji skuplja, u proseku, za 4,5 odsto za domaćinstva i male kupce, odnosno, za sve koji imaju pravo da električnu energiju nabavljaju po regulisanim cenama od EPS Snabdevanja.

I ovi kao i potrošači koji su sa EPS Snabdevanjem ili nekim drugim trgovcem strujom ugovorili isporuku električne energije za ovu godinu moraće, međutim, da u okviru avgustovskog računa (koji se plaća u septembru) plate i akcizu na električnu energiju. Naime, Narodna skupština Srbije usvojila je izmenu Zakona o akcizama, kojom se od 1. avgusta uvodi akciza na električnu energiju od 7,5 odsto.

Da podsetimo, liberalizacijom tržišta električne energije obavezu da isporuke struje ugovore unapred imaju svi potrošači na visokom i srednjem naponu. Njima će sada račun biti uvećan samo za iznos akcize.

Od 1. januara ove godine pravo da ugovaraju nabavku struje na slobodnom tržištu imaju i potrošači iz kategorija domaćinstva I mali kupci ali, njima se, za sada, više isplati da troše električnu energiju koju im EPS Snabdevanje isporučuje po regulisanim cenama.

Agencija za energetiku Republike Srbije (AERS) dala je saglasnost na povećanje regulisane cene električne energije od 1. avgusta u proseku za 4,5 odsto. Konkretno, AERS je odobrio da za domaćinstva struja poskupi, u proseku za 4,4 odsto, a prosečno povećanje cena za kupce koji po Zakonu o energetici imaju pravo na regulisano, odnosno garantovano snabdevanje je 4,5 odsto. To su cenu struje za potrošače (bez troškova akcize).

Iz AERS-a je saopšteno da je do ova promena nastala kao rezultat priznate više nabavne cene električne energije za 10,2 odsto i smanjenih internih troškova EPS Snabdevanja zbog smanjenja broja kupaca koji imaju pravo na regulisane cene.

„Priznata nabavna, odnosno velikoprodajna cena od 3,23 din/kWh je još uvek niža od tržišne cene. Zakonom je utvrđeno da velikoprodajna cena, uključujući cenu proizvodnje električne energije, nije regulisana, pa se ona određuje na osnovu kretanja na tržištu. Cene korišćenja distributivne i prenosne mreže, nisu menjane, već će se i dalje primenjivati cene utvrđene 2013. godine,“ saopšteno je ranije iz AERS-a.

Treba reći da je Vlada Srbije odluku o poskupljenju struje pravdala odredbama Sporazuma između Vlade Srbije i Međunarodnog monetarnog fonda. Navodno, poskupljenje električne energije je neophodno kako bi cena ovog energenta u narednom periodu dostigla tržišni nivo.

Iz EPS-a tvrde da je, i pored korekcije, cena električne energije za domaćinstva u Srbiji i dalje najniža u regionu i Evropi.

Stručnjaci, međutim, ukazuju da EPS neće imati puno efekata od ovog poskupljenja a da je Srbija požurila sa uvođenjem akcize na električnu energiju, ne samo u poređenju sa okolnim zemljama već i u odnosu na mnoge članice EU.
 

Najnovije vesti Srbija :

18 Feb 2019 Emisije prete računima za struju
18 Feb 2019 Počela izgradnja postrojenja za odsumporavanje
13 Feb 2019 Dani energetike 27. i 28. februara u Novom Sadu
13 Feb 2019 AERS dao saglasnost na Plan razvoja prenosnog sist
13 Feb 2019 Naknada za zelenu energiju - 0,093 RSD/kWh
13 Feb 2019 Takse na emisije CO2 razvojna šansa
11 Feb 2019 Đerdapske hidroelektrane – zelene evropske snage

 

Povezane vesti :

18 Feb 2019 Emisije prete računima za struju
18 Feb 2019 Počela izgradnja postrojenja za odsumporavanje
13 Feb 2019 Takse na emisije CO2 razvojna šansa
11 Feb 2019 Đerdapske hidroelektrane – zelene evropske snage
3 Feb 2019 Srbija i RS grade dve HE na Drini
3 Feb 2019 Novi projekti za jači energetski sistem
5 Jan 2019 Nema turbulencija na srpskom tržištu
1 Jan 2019 Uredno snabdevanje električnom energijom
24 Dec 2018 Prvi ugovor o prodaji "zelene" električne energije
7 Dec 2018 Skuplja struja teško do rafa
3 Dec 2018 EPS-ova struja za privredu poskupljuje za 20,2%
9 Nov 2018 Struju platite telefonom
22 Okt 2018 mHE - malo struje, mnogo štete
20 Sep 2018 Zajedničko rešenje za budućnost HE "Đerdap"
10 Sep 2018 Modernizovan dispečerski centar za celu Srbiju

Web Analytics