ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

     

    NAZAD  
Zbog akciza i poskupljenja struja skuplja 12%   2 Avg 2015 - balkanmagazin
Struja u Srbiji od danas je za domaćinstva i male kupce skuplja u proseku za 4,5 odsto. I ovi i potrošači koji su ugovorili nabavku struje do kraja godine na slobodnom tržištu moraće, međutim, ubuduće da plaćaju i akcizu na električnu energiju u iznosu od 7,5 odsto, što znači da će domaćinstivma i malim kupcima struja biti skuplja 12 a ostalima 7,5 odsto. Svi potrošači električne energije koji sa trgovcima struje u Srbiji nisu ugovorili snabdevanje za ovu godinu račun će ubuduće biti veći 12 odsto, s tim što će 4,5 odsto poskupljenja ići u kasu EPS Snabdevanja, a 7,5 od akcize ide u državni budžet.

Struja je od danas u Srbiji skuplja, u proseku, za 4,5 odsto za domaćinstva i male kupce, odnosno, za sve koji imaju pravo da električnu energiju nabavljaju po regulisanim cenama od EPS Snabdevanja.

I ovi kao i potrošači koji su sa EPS Snabdevanjem ili nekim drugim trgovcem strujom ugovorili isporuku električne energije za ovu godinu moraće, međutim, da u okviru avgustovskog računa (koji se plaća u septembru) plate i akcizu na električnu energiju. Naime, Narodna skupština Srbije usvojila je izmenu Zakona o akcizama, kojom se od 1. avgusta uvodi akciza na električnu energiju od 7,5 odsto.

Da podsetimo, liberalizacijom tržišta električne energije obavezu da isporuke struje ugovore unapred imaju svi potrošači na visokom i srednjem naponu. Njima će sada račun biti uvećan samo za iznos akcize.

Od 1. januara ove godine pravo da ugovaraju nabavku struje na slobodnom tržištu imaju i potrošači iz kategorija domaćinstva I mali kupci ali, njima se, za sada, više isplati da troše električnu energiju koju im EPS Snabdevanje isporučuje po regulisanim cenama.

Agencija za energetiku Republike Srbije (AERS) dala je saglasnost na povećanje regulisane cene električne energije od 1. avgusta u proseku za 4,5 odsto. Konkretno, AERS je odobrio da za domaćinstva struja poskupi, u proseku za 4,4 odsto, a prosečno povećanje cena za kupce koji po Zakonu o energetici imaju pravo na regulisano, odnosno garantovano snabdevanje je 4,5 odsto. To su cenu struje za potrošače (bez troškova akcize).

Iz AERS-a je saopšteno da je do ova promena nastala kao rezultat priznate više nabavne cene električne energije za 10,2 odsto i smanjenih internih troškova EPS Snabdevanja zbog smanjenja broja kupaca koji imaju pravo na regulisane cene.

„Priznata nabavna, odnosno velikoprodajna cena od 3,23 din/kWh je još uvek niža od tržišne cene. Zakonom je utvrđeno da velikoprodajna cena, uključujući cenu proizvodnje električne energije, nije regulisana, pa se ona određuje na osnovu kretanja na tržištu. Cene korišćenja distributivne i prenosne mreže, nisu menjane, već će se i dalje primenjivati cene utvrđene 2013. godine,“ saopšteno je ranije iz AERS-a.

Treba reći da je Vlada Srbije odluku o poskupljenju struje pravdala odredbama Sporazuma između Vlade Srbije i Međunarodnog monetarnog fonda. Navodno, poskupljenje električne energije je neophodno kako bi cena ovog energenta u narednom periodu dostigla tržišni nivo.

Iz EPS-a tvrde da je, i pored korekcije, cena električne energije za domaćinstva u Srbiji i dalje najniža u regionu i Evropi.

Stručnjaci, međutim, ukazuju da EPS neće imati puno efekata od ovog poskupljenja a da je Srbija požurila sa uvođenjem akcize na električnu energiju, ne samo u poređenju sa okolnim zemljama već i u odnosu na mnoge članice EU.
 

Najnovije vesti Srbija :

30 Jul 2018 ZELENA ENERGIJA: Košava pokreće 186 turbina
9 Jul 2018 „Zelena” energija iz Banata
27 Jun 2018 Kako EMS dočekuje jubilej
27 Jun 2018 ETF: Među 10 inovativnih energetskih uređaja
18 Jun 2018 Prenosni sistem stabilan,sa razvojnom perspektivom
4 Jun 2018 Ko će moći da gradi vetroparkove u Srbiji
31 Maj 2018 Investicije u energetiku veće od tri milijarde evr

 

Povezane vesti :

27 Maj 2018 Energetski sektor je dominanti uzročnik klimatskih
27 Maj 2018 Tri revitalizovane male hidroelektrane
18 Maj 2018 Srbija se u energetici približava ciljevima
11 Maj 2018 EPS još bez konkurencije
6 Maj 2018 TENT: Remont bloka A4 do kraja jula
6 Maj 2018 "Srbija i Republika Srpska zajednički grade HE
6 Maj 2018 Struja se krade i na radijatorima
18 Apr 2018 Srbija ima 3,3 milijarde tona rezervi uglja
11 Apr 2018 ŠAROLIKA NOĆNA TARIFA
11 Apr 2018 Subvencije i hidroelektrane „guraju“ zelenu struju
11 Apr 2018 Garancija i zaduženje za vetropark Kostolac
7 Apr 2018 EPS od izvoza struje zaradio 16 miliona evra
9 Mar 2018 EPS: Ne planiramo gradnju nuklearnih elektrana
21 Feb 2018 EPS: Počinje kapitalni remont bloka TENT A4
19 Feb 2018 EPS gasi TE "Moravu" 2023. godine

Web Analytics