ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

     

    NAZAD  
Prvi kilovat-sati iz gasa 2019.   25 Jul 2015 - politika
NIS se nepovratno menja. Od nacionalne naftno-gasne kompanije pretvara se u vodeći regionalni energetski holding. Ponosni smo što smo nedavno, u okviru prestižnog Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma, sa „Centroenergoholdingom”, koji pripada grupi „Gasprom energoholding”, potpisali sporazum o formiranju nove kompanije – Serbskaya Generaciya, koja će biti zadužena za izgradnju TE-TO (termoelektrane-toplane) Pančevo, kaže u intervjuu za „Politiku” Kiril Kravčenko, generalni direktor NIS-a.

Kada planirate početak gradnje TE-TO Pančevo?

Mogu da kažem da se u ovom trenutku već privodi kraju izrada potrebne investiciono-tehničke dokumentacije i završavaju se izmene i dopune plana generalne regulacije. Očekujemo da izgradnja počne već polovinom 2016, a puštanje u rad je planirano za početak 2019. godine.

Reč je o grinfild investiciji, što znači da krećemo u izgradnju potpuno novog postrojenja. Time ćemo obezbediti dodatno zapošljavanje visoko kvalifikovanih stručnjaka u Srbiji. Cilj nam je da omogućimo stabilno snabdevanje toplotnom i električnom energijom, ne samo za Rafineriju nafte u Pančevu, već i za naše partnere u ovom gradu. Na taj način ćemo istovremeno povećati našu efikasnost, dok ćemo višak električne energije plasirati na tržište.

Kolika je vrednost investicije i kako će TE-TO raditi? Koji će gas trošiti – domaći ili iz nekih drugih izvora?

Odobrena vrednost prve faze investicije procenjuje se na oko 140 miliona evra. Najveći deo investicije obezbediće „Gasprom energoholding”. TE-TO Pančevo će po tehnološkim i ekološkim karakteristikama biti prvi projekat te vrste u Srbiji.

Kapacitet termoelektrane iznosiće 140 MW, što je poređenja radi dovoljno za snabdevanje strujom oko 160.000 prosečnih domaćinstava. Postoji mogućnost povećanja kapaciteta u drugoj fazi ovog projekta, ukoliko Azotara pokaže interesovanje. U tom slučaju vrednost investicije dostigla bi 183 miliona evra, a kapacitet 208 MW.

Što se tiče porekla gasa koji će se koristiti, još od prve ideje o izgradnji TE-TO Pančevo predviđeno je da gorivo za buduću termoelektranu bude kombinacija domaćeg i kupovnog gasa.

Kako se isplati sa ovom cenom gasa praviti TE-TO i koliko će koštati struja proizvedena iz gasa u TE-TO?

TE-TO Pančevo će biti visoko efikasno energetsko postrojenje. Imaće kombinovanu proizvodnju toplotne i električne energije i analize su pokazale da je ovaj projekat isplativ. Što se tiče cene po kojoj će se prodavati električna energija koju bude proizvodilo buduće postrojenje, za sada mogu samo da kažem da ćemo ponuditi cenu koja će biti konkurentna na tržištu.

Možete li nam reći nešto više o kompaniji sa kojom NIS ulazi u ovu priču?

Naš partner u ovom poslu je „Gasprom energoholding”, ćerkafirma „Gasproma”. Ova kompanija upravlja proizvodnim kompanijama Grupe „Gasprom” u oblasti elektroenergetike. Oni poseduju i upravljaju sa više od 80 elektrocentrala ukupnog kapaciteta od oko 38 GW. Primera radi, sve zemlje bivše Jugoslavije imaju kapacitet u proizvodnji električne energije od oko 21,7 GW.

S obzirom na to da ste najavljivali da NIS širi svoju osnovnu delatnost na proizvodnju struje, koje još projekte iz oblasti energetike možete da najavite? Imate li u planu da uskoro krenete i sa investicijama u vetropark?

Kao što sam već istakao, naša transformacija u energetsku kompaniju podrazumeva stalno razmatranje novih projekata u oblasti proizvodnje električne energije, ali je još uvek rano izaći sa konkretnim predlozima. Mi smo već izgradili 13 malih elektrana na naftnim i gasnim poljima u Srbiji. Radimo na 12 geotermalnih bušotina. Razmatramo trenutno još sedam većih i manjih projekata iz oblasti energetike.

Ono što mogu da otkrijem je da smo u svojim razvojnim planovima predvideli i ulaganja u obnovljive izvore energije. To uključuje upravo izgradnju vetroparkova i tu je u našem fokusu izgradnja vetroparka na lokaciji Plandište. Ipak, tu sve ne zavisi samo od nas, već je jedan od ključnih preduslova za dalji nastavak aktivnosti na ovom projektu donošenje odgovarajućih propisa od strane države u oblasti otkupa električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora. Uspesi naše kompanije i realizacija svih velikih projekata ne bi bili mogući bez podrške oba naša akcionara, kako „Gasprom njefta”, tako i Vlade Srbije, i očekujemo da će svi uslovi uskoro biti ispunjeni i da će NIS uspešno nastaviti da razvija i ovaj projekat iz oblasti energetike.
 

Najnovije vesti Srbija :

16 Nov 2017 Konferencija o regionalnom tržištu električne ener
16 Nov 2017 Energija iz vetra oduvaće naše pare
13 Nov 2017 Domaće kompanije pobedile na tenderima EPS-a
4 Nov 2017 Požarevac će biti u vrhu po pitanju OIE
2 Nov 2017 Ugovor o izgradnji termoelektrane u Pančevu
23 Okt 2017 Ekološki kilovati skupi za državu
23 Okt 2017 Dokle smo stigli u hvatanju vetra

 

Povezane vesti :

16 Nov 2017 Konferencija o regionalnom tržištu električne ener
13 Nov 2017 Domaće kompanije pobedile na tenderima EPS-a
2 Nov 2017 Ugovor o izgradnji termoelektrane u Pančevu
23 Okt 2017 Ekološki kilovati skupi za državu
23 Okt 2017 Dokle smo stigli u hvatanju vetra
19 Okt 2017 Počeo da radi vetropark Malibunar
18 Okt 2017 Novi kilovati sa "Đerdapa"
18 Okt 2017 Kostolac dobija solarnu elektranu?
17 Okt 2017 VE u Čibuku najveći projekat te vrste u regionu
9 Okt 2017 Dostavljene ponude za izgradnju TE-TO Pančevo
7 Okt 2017 Ovo će biti jedna od najboljih godina za EPS
27 Sep 2017 Izraelci grade vetropark u Kovačici
27 Sep 2017 Otvorena biogasna energana kod Bačke Topole
24 Sep 2017 EPS prebacio plan, a uzdrmao privredni rast
11 Sep 2017 EPS i Micubiši potpisali sporazum za odsumporavanj

Web Analytics