ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

     

    NAZAD  
Interkonekcija sa Crnom Gorom počinje 2018.   24 Jul 2015 - nmagazin
Početak izgradnje nove 400 kV interkonekcije između Srbije i Crne Gore će početi 2018. godine, složili su se danas u Beogradu ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić i crnogorski ministar ekonomije i kopredsednik Mešovite komisije za ekonomsku saradnju Vladimir Kavarić.
Srpska i crnogorska strana su danas u Beogradu sagledale sve aktivnosti koje obe države moraju da realizuju u pripremi tog projekta i usaglasile njihovu dinamiku.

Antić je rekao da će već ove godine početi aktivnosti neophodne za početak izgradnje te interkonekcije i biće završene do 2017. godine.

"Srbija pre početka realizacije projekta mora da poveže na 400 kV naponu Kragujevac i Kraljevo kako bi obezbedila normalno funkcionisanje našeg elektroenergetskog sistema u trenutku kada ćemo morati radi izgradnje nove konekcije sa Crnom Gorom da postojeću stavimo van funkcije", kazao je Antić novinarima nakon sastanka sa Kavarićem.

To je, dodao je Antić, identično planovima Crne Gore koja će zajedno sa Italijom izgraditi kabal i nakon toga od Tivta do Pljevlja takođe uraditi 400 kV vezu, tako da je taj projekat u potpunosti usaglašen.

On je podsetio da je reč o 400 kV povezivanju Srbije, Crne Gore i BiH, odnosno projektu Bajina Bašta- Višegrad-Pljevlja i da je to projekat koji je deo šire priče, vezano za transbalkanski koridor i povezivanje Crne Gore i Italije podvodnim kablom.

"Sada predstoji zajednička borba da dobar deo te investicije pokušamo da pokrijemo iz evropskih fondova", naveo je Antić, dodajući da veruje da će uspeti da u dogovoru sa evropskim institucijama obezbede ozbiljno finansiranje tog projekta.

Srpski deo investicije je 48 miliona evra, i mi ćemo pokušati da taj projekat kandidujemo da bi za njega dobili 50 odsto grantova iz EU, kazao je Antić.

Antić je istakao da su politički odnosi Srbije i Crne Gore na najvišem nivou, ali da je razvoj ekonomske saradnje i povezivanje dve privrede prioritet obe vlade.

"Crna Gora je Srbiji jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera, slično je iz ugla Crne Gore, ali smo konstatovali da postoji veliki prostor za dalji napredak i da će dve vlade u narednom periodu biti apsolutno posvećene unapređenju ekonomskih odnosa", istakao je Antić.

Ministar je preneo da je na sastanku dogovoreno i da se hitno obezbede sredstva za završetak studije izvodljivosti za zajednički projekat izgradnje hidroelektrane Komarnica.

Studiju izvodljivosti radiili su Elektroprivreda Srbije i Elektroprivreda Crne Gore, ali je iz određenih razloga došlo do zastoja, kazao je Antić.

On je rekao da je potrebno obezbediti nedostajuća sredstva od dva miliona evra kako bi se završila ta studija i da bi na nivou država zajednički sagledali da li postoji obostrani interes za izgradnju hidroelektrane snage 168 mW.

Antić je naglasio da saradnja u oblasti energetike bez ikakve dileme otvara veliki prostor za zajedničke aktivnosti i projekte.

Kavarić je rekao da je zajednički prvi energetski projekat koji će doći na red nastavak produžetka kabla koji počinje iz Italije i dolazi podmorjem ispod Jadrana do Crne Gore.

"Već imamo do kraja zaokružen projekat do Pljevalja i sada se dogovaramo oko onoga što je nastavak projekta prema Srbiji i BiH", naveo je Kavarić, dodajući da "taj kabal svi u regionu treba da posmatraju kao opšte dobro i šansu da svako realizuje svoje energetske potencijale".

Kavarić je preneo da je bilo i reči o korišćenju zajedničkih hidroenergetskih potencijala.

"Mi svi u zemljama bivše Jugoslavije, zapadnog Balkana govorimo da koristimo nedopustivo malo hidropotencijale... Dogovorili smo se da napravimo ekspertski tim između dve vlade, biće pozvane i naše kolege iz Republike Srpske, odnosno BiH i da o pripremi planove projekta i sve ono što je potrebno vladama da bi odlučivale oko projekata u slivovima koji predstavljaju zajednički energetski potencijal", kazao je Kavarić.
 

Najnovije vesti Srbija :

19 Nov 2019 Uloga Srbije u Transbalkanskom koridoru
19 Nov 2019 elElektrana na biomasu radi u Boljevcu
12 Nov 2019 Uskoro početak gradnje novog bloka TE Kolubara
3 Nov 2019 Poskupljuje struja od 1. decembra
3 Nov 2019 U Srbiji najstarija hidrocentrala u Evropi
3 Nov 2019 Solarna elektrana EPS na Tari ispunjava planove
29 Okt 2019 EPS: Milijarda za čistiji vazduh

 

Povezane vesti :

27 Maj 2019 Savetovanje CIGRE Srbija od 2. do 6. juna 2019
5 Nov 2018 Priština krade struju sa srpskih dalekovoda
5 Jan 2018 Dalekovod između Srbije i BiH počeće da radi 2020.
22 Dec 2017 Uključen dalekovod od Pančeva do Rumunije
31 Avg 2017 Rešen problem u funkcionisanju HE Đerdap
31 Avg 2017 Pod naponom trećina cene
2 Mar 2017 Vlada Srbije odobrila garancije za zajmove
25 Feb 2017 U zaštitu okoline biće uloženo milijardu evra
16 Jan 2017 Temelji završeni, niču čelične konstrukcije
29 Sep 2016 EMS: Netačni navodi Sekretarijata EZ
24 Mar 2016 Počela izgradnja dalekovoda od Pančeva do rumunske
13 Mar 2016 Još samo jedan korak do investicija u VE
23 Jan 2016 Makedonija i Srbija povezane dalekovodom
5 Nov 2015 Čekamo struju iz zajedničkih slapova
27 Avg 2015 Podstrek energetskoj saradnji u regionu

Web Analytics