ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

     

    NAZAD  
Teslino Užice   6 Jul 2015 - politika
Ponos i seta uvek obuzmu Užičane kad se kakvim događajem istakne ovdašnja prva hidrocentrala na reci Đetinji, neumorna “stara dama” koja i u svojoj 115. godini struju proizvodi. Ne kriju ponos Ere što su njihovi preci videli dalje od drugih, što je baš ovde u osvit 20. veka napravljena elektrana po principima polifaznih struja velikog Nikole Tesle: prva takva na Balkanu, druga u Evropi, treća u svetu. Te 1900. godine u ovom gradu su glavnu reč vodili smeli stvaraoci, pomognuti od države – kralj Aleksandar je postavio kamen temeljac za ovu elektranu. Danas bi takav tehnološki iskorak, porede znalci, bio kao kad bi ovde pravili najsavremenije kompjutere, čipove, lasere, sam vrh tehnologije.

Zato je seta češće osećanje ovovremenih Užičana, jer se odavno više tako ne prednjači. Ni tehnološki ni u čemu drugom.

Oni što se ne mire sa zaostajanjem ovog grada, sve izraženijim poslednjih decenija, rešili su da bolje istaknu tu povezanost Užica i Nikole Tesle. Raznim dešavanjima da genija približe Đetinji i centrali-prvencu uz koju mu je podignut spomenik, a grad trajno vežu za Teslino ime. Ide se dotle da neki ozbiljno predlažu usvajanje naziva Teslino Užice. „Kad je moglo nekad da bude Titovo, što ne bi bilo i Teslino. Više mu priliči, genije je živeo pre maršala. Vratila bi se tako, i ona stara registracija TU”, kažu Ere, sasvim ozbiljno.

Dok za ime grada vremena ima, ponestaje ga za organizovanje dešavanja u čast Tesle povodom njegovog rođendana i Dana nauke u Srbiji 10.jula. Tu Užičani nameravaju da se iskažu, spremaju događaj nazvan „Tesla na Đetinji”. Organizatori su grad Užice, Udruženje Užičana u Beogradu i Udruženje „Srpski krivak”.

– Pripreme za tu manifestaciju privodimo kraju. Spremamo za 10. jul niz sadržaja, govoriće ugledni gosti, stiže i „Lebdeći Tesla” – najavljuje za naš list novinarka Jelena Božović, koja je na čelu organizacionog odbora tog događaja.

Za sada se zna da će „Tesla na Đetinji” početi otvaranjem izložbe u užičkom Muzeju: o Tesli i njegovoj zaostavštini, gradnji prve hidrocentrale, ulozi profesora Đorđa Stanojevića koji je Tesline ideje ovde pretočio u delo, o vremenu kad su začuđeni Užičani govorili „Sinu viđelo iz rijeke”... Sledi u užičkom Malom parku otkrivanje bronzanog spomen-obeležja geniju nazvanog „Lebdeći Tesla”, rad akademskog vajara prof. dr Dragana Radenovića. To znamenje je za ovu priliku autor pozajmio Užičanima i biće jedno vreme postavljeno na tom prostoru.

– Važni sadržaji su i pred najstarijom hidrocentralom u večernjim satima. Tu se održavaju dva predavanja: na temu „Tesla i 21. vek” govoriće prof. dr Božidar Radenković, a o Tesli i Nobelu novinar i publicista Stanko Stojiljković. Očekujemo dolazak našeg naučnika dr Vladimira Rekovića iz CERN-a, čije su predavanje o otkriću božje čestice pre dve godine s pažnjom slušali užički gimnazijalci, da bi im kasnije on bio domaćin kad su posetili taj institut u Ženevi. U umetničkom delu programa učestvuju Braća Teofilović, mladi iz Etno-udruženja „Zavičaj” iz Zlakuse, izvođači srpskih junačkih pesama uz gusle kakve je i Tesla voleo i drugi – nabraja Jelena.

Među onima koji su dali ideju za približavanje Tesle Užičanima je dugogodišnji urednik u „Politici” Stanko Stojiljković, koji je član organizacionog odbora skupa „Tesla na Đetinji”. On je te svoje zamisli obrazložio gradonačelniku Užica Tihomiru Petkoviću, pa naišao na podršku. – Predstojeći događaj „Tesla na Đetinji” samo je uvod u veća dešavanja naredne godine. Tada ćemo u Užice, u čast 160. godine rođenja Nikole Tesle, pozvati najpoznatije strane i domaće stručnjake koji proučavaju delo našeg velikana, održati veliki međunarodni skup sa mnoštvom pratećih dešavanja. A što se tiče imena grada Teslino Užice, podržavam ga i smatram da za to treba pokrenuti postupak. Ima li ičeg prirodnijeg? Ovo bi ujedno bio prvi i jedini grad u svetu s Teslinim imenom – ističe Stojiljković.

Vreme će, naravno, pokazati kakva je sudbina te zamisli, budući da već na početku ima i opreznih koji smatraju da je jedan pridev („Titovo”, koga su skinuli pre dve i po decenije) bio dosta Užicu, te da je realnije Nikoli Tesli posvetiti jedan deo grada. Možda baš onaj gde je hidrocentrala (tu je po njemu nazvano šetalište pored reke). No ne sede skrštenih ruku ni zagovornici Teslinog Užica, koji su već napravili prototip registarske tablice na kojoj je oznaka grada TU, a umesto brojeva stoji „Tesli u čast”.
 

Najnovije vesti Srbija :

12 Nov 2019 Uskoro početak gradnje novog bloka TE Kolubara
3 Nov 2019 Poskupljuje struja od 1. decembra
3 Nov 2019 U Srbiji najstarija hidrocentrala u Evropi
3 Nov 2019 Solarna elektrana EPS na Tari ispunjava planove
29 Okt 2019 EPS: Milijarda za čistiji vazduh
29 Okt 2019 TE jesu najveći zagađivači,ali trenutno nisu glavn
19 Okt 2019 Početak rada TETO u Pančevu krajem 2020.

 

Povezane vesti :

11 Okt 2019 Kod Kovina otvoren najveći vetropark
25 Sep 2019 Vranje instalira štedljivu rasvetu
10 Jul 2019 Muzej Nikole Tesle – jedinstven u svetu
1 Jul 2019 Šta će "Rat struja" reći o najvećem umu Srbije?
7 Mar 2019 U martu tender za obnovu blokova A1 i A2 u TENT-u
1 Mar 2019 Smanjena emisija azotnih oksida iz TENT A
26 Feb 2019 TENT podbacio 17,5 odsto u 2018.
18 Feb 2019 Počela izgradnja postrojenja za odsumporavanje
27 Jan 2019 Svi blokovi u TENT-u rade punim kapacitetom
26 Nov 2018 Gasne elektrane zamena za TE
31 Avg 2018 TENT: Siguran napon iz novog bloka
31 Maj 2018 Investicije u energetiku veće od tri milijarde evr
27 Maj 2018 Nikola Tesla - večita inspiracija
6 Maj 2018 TENT: Remont bloka A4 do kraja jula
7 Apr 2018 EPS od izvoza struje zaradio 16 miliona evra

Web Analytics