ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.
ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

         NAZAD  
Dani Tesle od 6. do 12. jula širom Srbije   3 Jul 2015 - akter
Manifestacija "Tesla dani" povodom 10. jula, rođendana tog pronalazača, održaće se od 6. do 12. jula širom Srbije, najavio je danas organizator Klaster puteva kulture. Pripremljen je niz mahom besplatnih programa u više desetina ustanova i na otvorenom prostoru u gradovima Srbije. Posetioci će u okviru programa inspirisanog Teslinim životom i radom, moći da zavire u stare hidroelektrane Elektroprivrede Srbije i da u stogodišnjim kabinetima Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu vide kako je Tesla "pravio gromove", bežično prenosio energiju i munje.

Prvi put – Tesla dan širom Srbije!

Sa ciljem da se 10. jul - rođendan Nikole Tesle obeleži širom Srbije, a naročito u gradovima i mestima na kulturno turističkoj ruti Putevima Tesle, Klaster puteva kulture pokreće jedinstvenu manifestaciju Tesla dan!

Tog dana očekuju vas neobični obilasci stogodišnjih hidroelektrana i kabineta, brojne izložbe, performansi, radionice, predstave, eksperimenti, predavanja, okrugli stolovi, kao i razna druga dešavanja inspirisana Teslom i njegovim životom, Đorđem Stanojevićem, vremenom elektrifikacije i industrijalizacije...

Ako ste 10. jula u Beogradu pruža vam se prilika da prošetajte kroz stogodišnje kabinete ETF-a i saznajte kako je Tesla "pravio gromove", na koji način je proizvodio bežičnu energiju i loptaste munje, kako se meri jačina struje ili „natera“ varnica da skače od jednog šiljka do drugog. Oći ćete da zavirite i u Narodnu biblioteku i saznajte nešto više o posebnom prijateljstvu između Tesle i Jovana Jovanovića Zmaja, zauzmete svoje mesto u Tesla bioskopu Centra za promociju nauke ili u Univerzitetskoj biblioteci saznajte zašto je Đorđe Stanojević čovek koji je osvetleo Srbiju. Tokom ovog dana očekuju vas zanimljive šetnje Teslinim stopama kroz Beograd i još čitav niz izmenađenja.

Ukoliko se baš 10. jula nađete u zapadnoj Srbiji, ne propustite da obiđete “Pod gradom” u Užicu, najstariju hidroelektranu u Srbiji sagrađenu prema Tesla principima 1900. godine, samo četiri godine nakon Nijagare! Svi koji Tesla dan reše da provedu u Leskovcu i nadomak njega, moći će da obiđu stogodišnju hidroelektranu Vučjanku, koja predstavlja neverovatan spoj prirode i ljudskih ruku, ali i da prisustvuju tradicionalnom obeležavanju Tesinog rođendana u Narodnom muzeju Leskovca koje organizuje udruženje „Izgradimo Teslin toranj“. Nišlije i posetioci Niša moći će da proslave Tesla dan, uz posetu čuvenoj hidroelektrani Sveta Petka, koja je od aprila po prvi put u svojoj istoriji otvorena za posetioce. I to nije sve…

Specijalna dešavanja Tesli u čast pripremaju naravno i Muzej Nikole Tesle, Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, Narodna biblioteka Srbije, Elektrotehnički fakulet u Beogradu, ali i luksuzni hotel SquareNine sa posebnim Tesla menijem.

Ko stoji iza Tesla dana?

Tesla dan organizuje Klaster puteva kulture koji udružuje preko 40 institucija kulture, turističkih organizacija i agencije, privrednika i čak šest fakulteta. Tesla dan su podržali Grad Beograd, Elektroprivreda Srbije, kompanije EnelPS, Schneider Electric, Trizma, Doncafe, Ernst&Young, ITAcademy, a prijatelji projekta su Infostud i Centar za promociju nauke.

Projekat postavljanja kulturno turističke rute Putevima Tesle započeo je Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, a podržali su ga Elektroprivreda Srbije, Ministarstvo kulture i informisanja, Sektor za turizam Ministarstva finansija i privrede, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnoloskog razvoja i Ministarstvo energetike.

“Cilj manifestacije Tesla dan i same rute Putevima Tesle je da prikaže Srbiju i Beograd u nekom drugom svetlu. Da pokaže da to nije samo zemlja gostoljubih ljudi i provoda, već i zemlja kulture, nauke, privrede i preduzimljivih ljudi. Na ovaj način želimo da stvorimo jak i prepoznatljiv brand, da privučemo pažnju kako turista, tako i biznis sektora, naročito u oblasti obnovljivih izvora energije, energetske ehikasnosti i IT-a. Kulturna ruta Putevima Tesle je jedinstven primer projekta koji je uspeo da udruži više sektora – kulturu, nauku, obrazovanje, turizam i privredu”, objašnjava Manuela Graf iz Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, inače generalni menadžer Klastera puteva kulture.

Svečano otvaranje Tesla dana na ETF-u

Svečano otvaranje Tesla dana, koji organizuje Klaster puteva Srbije kao manifestaciju širom Srbije, očekuje vas u 10 sati na Elektronskom fakultetu u Beogradu, nakon čega će uslediti obilazak stogodišnjih kabineta ETF-a.

Prisutnima će se obratiti prof. dr Branko Kovačević, dekan Elektrotehničkog fakulteta, Vladimir Jelenković, direktor Muzeja Nikole Tesle i predsedavajući radne grupe za Puteve Tesle Klastera puteva kulture, Čedomir Ponoćko, direktor Termoelektrane Nikola Tesla, Siniša Mali, gradonačelnik Grada Beograda, i Manuela Graf, generalni menadžer Klastera puteva kulture. Ovom prilikom predstaviće se i kompanije koje su podržale Tesla dan Schneider Electric, ENEL PS, Trizma, Doncafe, EY, kao i predstavnici AIESEC i EESTEC organizacije koji su mnogo pomogli u organizaciji samog događaja.

Kako je Tesla "pravio gromove", na koji način je proizvodio bežičnu energiju i loptaste munje, kako se meri jačina struje ili „natera“ varnica da skače od jednog šiljka do drugog, kako sagrađenu elektranu povezati u sistem, saznaćete na neobičnoj turi kroz stare kabinete Elektrotehničkog fakulteta.

Muzej Nikole Tesle poklanja besplatan ulaz za Tesla dan!

Na Teslin rođendan, u četvrtak, 10. jula, Muzej Nikole Tesle vam poklanja besplatan ulaz! Muzej Nikole Tesle je član Klastera puteva kulture, koji razvija kulturno turističku rutu Putevima Tesle kroz Srbiju, i ključna institucija na ovoj ruti jer čuva celokupnu teslinu zaostavštinu.

Osim obilaska stalne muzejske postavke i upoznavanja sa najpoznatijim Teslnim izumima koji su izmenili sliku savremene tehnološke civilizacije, posetioci Tesla dana će moći da vide i izložbu „Umetnička dela iz zaostavštine Nikole Tesle“. Na ovoj izložbi prvi put su izloženi raznorodni umetnički predmeti, među kojima i dva Teslina portreta, koji čine ovu neobičnu zbirku, sastavljenu mahom od poklona poštovalaca velikog naučnika.


BEOGRAD


Turistička organizacija Srbije (Čika Ljubina 8), ponedeljak, 6. jul, 10.00

Svečano otvaranje Tesla dana

Muzej Nikole Tesle (Krunska 51), 7-12. jula, 10.00 – 18.00

Muzej Nikole Tesle vam za Teslin rođendan, 10. jula, poklanja besplatan ulaz! Osim obilaska stalne muzejske postavke i upoznavanja sa najpoznatijim Teslinim izumima koji su izmenili sliku savremene tehnološke civilizacije, posetioci će moći da vide i izložbu “Nikola Tesla i Hugo Gernsback – saradnja dva velika stvaraoca i vizionara”.


Elektrotehnički fakultet u Beogradu (Bulevar kralja Aleksandra 73), četvrtak, 9. jul

Obilazak stogodišnjih kabineta ETF-a, 17 sati

Kako je Tesla "pravio gromove", na koji način je proizvodio bežičnu energiju i loptaste munje, kako se meri jačina struje ili „natera“ varnica da skače od jednog šiljka do drugog, kako sagrađenu elektranu povezati u sistem, saznaćete na saznajte na neobičnoj turi kroz stare kabinete Elektrotehničkog fakulteta.

Predavanje “Život i delo Nikole Tesle”, 18 sati

Predavanje će održati prof. Milic Stojić, veliki poznavalac Nikole Tesle. On će se posebno osvrnuti na poreklo i životni put Nikole Tesle od Gospića, Graca, Maribora, Praga, Budimpešte, Pariza, Strazbura do Sjedinjenih Država Amerike, na pronalazak indukcionog motora i doprinos razvoju polifaznog sistema naizmeničnih struja, razvoj struja visokih učestanosti, Teslin transformator, patente Nikole Tesle u korićenju visofrekventnih naizmeničnih struja i mašinskoj industriji, ulogu Đorđa Stanojevića u promovisanju dela Nikole Tesle u Kraljevini Srbiji. Više o zanimljivim temama koje će biti obuhvaćene predavanjem možete pročitati OVDE.

Mladi za turizam

Specijalna besplatna vođenja po Elektrotehničkom fakultetu i starim kabinetima, uz priču o Putevima Tesle, poklanjaju vam Mladi za turizam! Okupljanje grupe je u četvrtak, 9. jula u 16.30 sati kod spomenika Nikoli Tesli ispred ETF-a.
Možete se prijaviti za turu putem imejla info@mladizaturizam.rs. Prijava je obavezna jer je broj mesta ograničen!


Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“ (Bulevar kralja Aleksandra 71) 6-11. jula, od 10 do 14 sati

Izložba knjiga o Tesli i elektronska izložba „Đorđe Stanojević – rektor koji je osvetlio Beograd“, koja prezentuje celovit skup digitalnih materijala o Đorđu Stanojeviću (1858–1921), rektoru Univerziteta u Beogradu, pioniru elektrifikacije Srbije i Teslinom prijatelju, zahvaljujući kome je Beograd 1893. bio jedan od prvih gradova na svetu sa javnim električnim osvetljenjem. Dvojezična izložba, na srpskom i engleskom jeziku, domaćoj i svetskoj javnosti prezentuje, pored ostalih materijala, i digitalizovane kopije knjiga Đorđa Stanojevića, od kojih su neke pravi biseri našeg kulturnog nasleđa.

Tesla adrenalin escape room po specijalnim cenama!, 6-12. jul

U Beograd je napokon stigao novi vid zabave koji je godinama hit u svetu, i to inspirisan Nikolom Teslom! Uđite duboko u um Nikole Tesle i izgubite se u genijalnom i čudesnom svetu koji je stvorio. Nikola Tesla je dao svetu naizmenične struju, radio, X – zrake, daljinsko upravljanje i još mnogo toga. Sada, Tesla vas izaziva – “Možete ući u moj um, ali nikada ne možete izaći!” Pa, možete li?! U timovima od 2-6 osoba testirajte svoje veštine, timski rad i detektivski duh! Rešite skrivene zagonetke i prepreke u roku od 60 minuta kako biste izašli iz misteriozne zaključane sobe. Jedinstveno i nezaboravno iskustvo koje ne treba propustiti čeka vas u Siminoj 9a. U okviru Tesla dana, sve ovo vas očekuje po specijalnim cenama, zakažite 0652259899 što pre na vaš termin!

Promotivni karavan „Moja Srbija“ posvećen Putevima Tesle, Kragujevac, Beograd 10-11. jul

Promotivni karavan Moja Srbija, deo istoimene kampanje Turističke organizacije Srbije namenjene domaćim gostima u cilju predstavljanja ponude Srbije u letnjem periodu, biće 10. i 11. jula posvećen Nikoli Tesli.

Turistička organizacija Srbije poziva domaće goste da svoj letnji odmor ili njegov deo provedu na destinacijama širom Srbije. Uz ozvučenje i nastupe DJ-a biće deljenji turistički promotivni materijali TOS-a, suveniri, baloni, olovke i zastavice sa natpisom “Moja Srbija”. Svaka lokalna turistička organizacija , kao jedan od najjačih turističkih aduta, predstaviće kroz degustaciju karakteristične lokalne specijalitete. U pomenutim gradovima, pored samih domaćina, predstaviće se i destinacije koje gravitiraju ka tom gradu, kako bi zajednički predstavlili svoju regionalnu ponudu a sve u kontekstu grupisanja prema programu “52 vikenda u Srbiji”, jedne od publikacija Turističke organizacije Srbije. Deo karavana biće i kviz znanja „Koliko poznaješ Srbiju“, koji će istaći znamenitosti Puteva Tesle, a najsrećnijim posetiocima obezbediti nezaboravan doživljaj leta 2015 u Srbiji.

Zavod za proučavanje kulturnog razvitka (Rige od Fere 4), 7-12. jula

Izložba dečjih radova posvećenih Nikoli Tesli i inspirisanih velikim naučnikom. Postavka se može pogledati do kraja meseca. Svečano otvaranje je zakazano za utorak, 7. jul 2015.
Likovna radionica za decu, koja se inače održava svake subote u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka, namenjena je deci uzrasta od 4-14 godina. U njoj se neguje dečiji likovni izraz, podstiče kreativnost, razvija osećaj za lepo, neguje senzibilitet svakog deteta, ali i osećaj za timski rad i prijateljstvo. Pored redovnih aktivnosti, Likovna radionica učestvuje na svim aktuelnim dečijim izložbama i umetničkim manifestacijama na kojima deca osvajaju brojne nagrade i priznanja. U protekloj sezoni Likovna radionica je osvojila 1. nagradu na Dečijem oktobarskom salonu (oktobar 2014, Muzej primenjene umetnosti). Voditelji radionice su Marko Vukša, akademski vajar, i Tamara Nedeljković Vukša, dipl.likovni pedagog i akademski umetnik, a gosti predavači su Valentina Savić, akademski slikar keramičar, i Kristina Ristić, akademski slikar.

Ove godine Likovna radionica se pridružuje Tesla danima i obeležavanju rođendana Nikole Tesle. Deca su za tu priliku slikala njega i njegove eksprimente, koji ce činiti poseban segment izložbe.


Info centar Turističke organizacije Beograda (Knez Mihailova 5), 6-12. jula

Vratite se kroz vreme u dan kada je tada već slavni naučnik Nikola Tesla posetio Beograd. Tura počinje ispred Muzeja Nikole Tesle, nastavlja se obilaskom stogodišnjih kabineta ETF-a i “Beograda iz ugla Nikole Tesle” (Stari dvor, gde je Aleksandar Obrenović primio Teslu, Narodni muzej u kome se poznati naučnik zadržao čak dva sata, Kalemegdan na kome je priređen veliki koncert Tesli u cast, Rektorat u kome jeodržao govor), zatim predahom uz specijalni kolač „elektricitet“ sa Tesla menija hotela Square Nine i, na kraju, predviđen je obilazak Muzeja nauke i tehnike, koji je u zgradi prve beogradske elektrane.

Tura uključuje tri muzeja, prevoz mini-busom i opuštanje uz kolač u hotelu Square Nine. U Info centru TOB-a tokom Tesla dana možete kupiti karte za ovu jedinstvenu turu sa specijalnim popustom. Uz svaku kartu dobićete na poklon i TeslaWays brošuru i mape "Putevima Tesle kroz Beograd" i "Beograd iz ugla Nikole Tesle"!

Specijano za Teslin rođendan će i izlog Info centra TOB-a biti u znaku Puteva Tesle :)Niš

Turistička organizacija Niša

Obilazak stogodišnje hidroelektrane Sveta Petka - Hidroelektrana „Sveta Petka“ svečano je otvorena 21. januara 1908. Zanimljivo je da od te 1908. na njoj nije bilo značajnijih radova. Sve je isto kao i pre jednog veka. Više o hidroelektrani pročitajte OVDE

Možete se prijaviti na brojeve telefona +381 18 250 222, +381 18 520 117 ili imejl vladimir@visitnis.com

Leskovac


Narodni muzej Leskovca, petak, 10. jul, 20.00

Veče posvećeno Tesli, koje već tradicionalno organizuje Udruženje Teslin toranj iz Leskovcaca 10. jula, na Teslin rođendan. U Galeriji Narodnog muzeja Leskovca biće otvorena izložba posvećena Nikoli Tesli, a u kongresnoj sali će se prikazivati filmovi o Tesli. Biće reči i o raznim projektima Udruženja Teslin toranj u Srbiji.

Posetioci će moći da vide i deo stalne postavke Muzeja koji govori o hidroelektrani Vučje i industriji u Leskovcu, srpskom Mančesteru.

Fruška gora

Hotel „Norcev“ na Fruškoj gori

Tesla Global Forum je festival koji se svake godine održava na više različitih lokacija u okviru Nacionalnog parka Fruška Gora, kako bi se obeležio datum Teslinog rođenja, 10. jul, u prisustvu predstavnika javnih institucija, studenata, naučnika, profesora, umetnika i drugih prijatelja udruženja.

Užice

Narodni muzej Užice i MHE Pod gradom, petak, 10. jul

Multimedijalna manifestacija "Tesla na Đetinji" - svečano obeležavanje rođendana Nikole Tesle, 115 godina hidrocentrale Pod gradom i Dana nauke u Srbiji

Obilazak izložbe „Hidrocentrala Pod gradom“ i najstarije hidroelektrane u Srbiji sagrađene prema Teslinim principima zakazan je za 19 sati, dok nas od 20 sati u Malom parku očekuje „Lebdeći Tesla“, skulptura dr Dragana Radenovića. U Multimedijalnom programu ispred hidrocentrale „Pod gradom“, koji će uslediti od 21 sat, učestvuju prof.dr Božidar Radenković, novinar i publicista Stanko Stojiljković, naučnik Vladimir Reković, prof. dr Slavoljub Vujović, Braća Teofilović, prvak drame Narodnog pozorišta Užice Slobodan Ljubičić i etno udruženje „Zavičaj“.

Avgusta 1900, samo četiri godine nakon hidroelektrane na Niagari, zahuktala se mala hidroelektrana u Užicu. Tkačka radionica je postala prvi industrijski objekat u Srbiji koji je za pogon svojih mašina koristio struju, a Užice je dobilo električno osvetljenje. Užičani su gledali u neverici, ubeđeni da se obistinilo predskazanje Mitra Tarabića da će sinuti viđelo s rijeke.

U organizaciji učestvuju i Udruženje Užičana Beograd i udruženje "Srpski krivak".

NEGOTIN


U okviru Tesla dana i Negotinskog leta, u Negotinu će biti organizovano više zanimljivih događaja.

Elektrodistribucija u Negotinu (Trg Đorđa Stanojevića 3/II) 9.00 – 19.00

U rodnom mestu Đorđa Stanojevića nalazi se spomen soba posvećena ovom velikom srpskom naučniku, Stanojević je bio astrofizičar, profesor i rektor na Velikoj školi u Beogradu, čovek zaslušan za elektrifikaciju Srbije, ali i za dolazak Tesle u Beograd.

Prijave Krunislavu Markoviću, direktoru Elektrodistribucije Negotin, ili Milillančetu Brankoviću na 019 542 522.Obilasci hidroelektrane Đerdap 2
Posetioci će obići hidroelektranu, posetiti vidikovac, ali i moći da vide film o Teslinom životu i delu, koji je ustupio Muzej Nikole Tesle u Beogradu. Takođe, biće u prilici da vide i kako funkcioniše replika Teslinog transformatora, koju su na osnovu dokumentacije Muzeja Nikole Tesle u Beogradu izradili inženjeri negotinske Hidroelektrane. Pored Beograda i Negotina, u regionu ovaj transformator postoji još i u Smiljanu, Teslinom rodnom mestu.
Đergap 2 će 6. jula 2015. posetiti najbolji đaci opštine Negotin, đaci generacije i osvajači jednog od prva tri mesta na republičkim i međunarodnim takmičenjima, a 8. jula članovi Odreda izviđača "Dunavski vukovi". Za sve ostale zainteresovane za obilazak rezervisan je termin 10. jula, baš na rođendan Nikole Tesle.Hol Opštine Negotin

Izložba Muzeja Nikola Tesla u Beogradu, koja će na sam dan rođenja Nikole Tesle - 10. jula, biti izložena na otvorenom, u centru grada.

IDVOR

Pupinova kuća, 10.00 – 17.00

Besplatan obilazak Pupinovog zavičajnog kompleksa u Idvoru 10. jula, za rođendan Nikole Tesle! Tesla i Pupin će zajedno uspeti da naprave pronalazak koji će zaustaviti rat i Tesla i Pupin kuju planove za mir u svetu, samo su dva od 1.500 novinskih članaka koji povezuju Teslu i Pupina, savremenike i večite rivale. Nova izložba u Zavičajnom kompleksu Mihajlo Idvorski Pupin pokazije i kako dva najpoznatija srpska pronalazača spaja odnos prema tradiciji, ljubav prema umetnosti, ali i prema majci, koja je obojici bila veliki uzor i podrška. U Idvoru je kuća u kojoj je Pupin rođen, crkva u kojoj je kršten, škola gde je naučio da čita i piše, njegova zadužbina i grob njegovih roditelja Koste i Olimpijade.

Bajina Bašta


Sportsko turistički centar Bajina Bašta

Poseta maloj hidroelektrani Vrelo i hidroelektrani Bajina Bašta

SELO VELEBIT

Premijerno na Tesla danima je i ličko selo Velebit nadomak Subotice. Kao dan ovog jedinstvenog sela obeležava se baš 10. jul, rođendan Nikole Tesle, kao emotivna veza sa nekadašnjim zavičajem ovdašnjih stanovnika. Ovde možete probati pravi lički doručak (police, basa, sir škripavac, uštipci, palenta sa kiselim mlekom...) ili lički ručak (kupus imeso, pogača, kuvani krompir, uštipci), prošetati stazom zdravlja pored Akumulacionog jezera Velebit, odnosno obići Kapetanski rit – ribnjak (stanište velikog broja ptica). Poseta Zavičajnoj kući „Ćemer“ sa druženjem - (ličko prelo) uz priče druge generacije osnivača sela i prezentacija vezenih peškira kao suvenira Zavičajne kuće „Ćemer“, deo su svakog Dana sela.
 

Najnovije vesti Srbija :

22 Apr 2021 Veliki potencijal vetrenjača
21 Apr 2021 Poslanici usvojili sva četiri zakona iz oblasti energetike
20 Apr 2021 Elektroprivreda Srbije ostvarila je izuzetne rezultate
19 Apr 2021 Planska ulaganja EPS-a – garancija energetske nezavisnosti
19 Apr 2021 Do sunčeve energije uz mnogo papirologije
19 Apr 2021 Derivacione mHE velika pretnja za životnu sredinu
15 Apr 2021 Kako do sopstvene elektrane?

 

Povezane vesti :

19 Apr 2021 Planska ulaganja EPS-a – garancija energetske nezavisnosti
28 Mar 2021 Evropska unija priprema taksu za zemlje poput Srbije zbog zagađenja
23 Mar 2021 Od reforme EPS-a do gubitaša
11 Mar 2021 EPS investira u zaštitu životne sredine
11 Mar 2021 Tri zamerke Srbiji iz EU u vezi energetike
5 Mar 2021 Uspešna 51 godina rada TENT A
7 Feb 2021 EPS nastavlja velika ulaganja i u 2021. godini
7 Jan 2021 Na današnji dan preminuo je Nikola Tesla
10 Dec 2020 Srbija dobila još punjača za električne automobile
1 Dec 2020 Počela gradnja postrojenja za odsumporavanje u TENT B
26 Okt 2020 Japanska rješenja za TE Nikola Tesla B
22 Okt 2002 Sistem EPS-a stabilan uz primenu svih mera protiv korone
13 Jul 2020 Srbija osuđena na ugalj bar još 25 godina
10 Jul 2020 Vremeplov - Na današnji dan 1856 godine: Rođen Nikola Tesla
24 Jun 2020 EPS se drži dobro, nema šteta od poplava

Web Analytics