ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.
ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

         NAZAD  
Srpski softver za upravljanje EES-om   20 Jun 2015 - dnevnik
Softver za upravljanje električnim distributivnim sistemima, koji se proizvodi u razvojnom centru kompanije "Šnajder elektrik" u Novom Sadu, instaliran je u 136 kontrolnih centara, 54 elektrodistribucije, koje opslužuju više od 75 miliona korisnika na šest kontinenata, saopšteno je danas iz te kompanije. ADMS Softver (Advance Distribution Management System) predstavlja integrisano softversko rešenje za upravljanje električnim dirstributivnim sistemima, u prisustvu obnovljivih izvora energije.

Taj softver su konsultantska kompanija Gartner - USA proglasila za najkvalitetniji i najbolji proizvod na svetu, pet godina zaredom.
Od akvizicije kompanije "Šnajder elektrik", taj softver je postao dominatno tehničko rešenje na severno-američkom i australijskom trižištu gde je instaliran u više gradova: Filadelfiji, Vankuveru, Torontu, Burbanku, Mineapolisu, Denveru, Luboku, Austinu, Pinvilu, Halifaksu, Melburnu, Canberi, Adelaidu, Finiksu, Edmontonu, kao i u mnogim državama Evrope i sveta: Italiji, Engleskoj, Finskoj, Švedskoj, Norveškoj, Danskoj, Mađarskoj, Španiji, Kini, Indiji, Filipinima, Ekvadoru, Saudijskoj Arabiji, Farskim Ostrvima i Senegalu.

Na tri najveća Smart Grid tendera u svetu u 2014. godini, Arizona Public Servis, Excel Energy - Denver i Electricity North West Limited (ENWL) - Manshester, Schneider Electric iz Novog Sada je izabran za najboljeg ponuđača, a njegov ADMS softver je ocenjen kao najbolje ponuđeno tehničko rešenje.

"Osnovna svrha ADMS softvera jeste da se korišćenjem vrhunskog ekspertskog znanja iz oblasti energetike i softverskog inžinjeringa, na najracionalniji način, iskoriste svi raspoloživi elektroenergetski kapaciteti u električnim distributivnim sistemima, sa posebnim naglaskom na obnovljive izvore energije, i na taj način ostvare milionske uštede i spreči prekomerno zagađivanje životne sredine istakao je direktor "Šnajder elektrik DMS NS", Dragan Popović.

Razvoj ovog softvera je počeo 1995. godine, a u 2000. godini, tada "DMS grupa" Novi Sad, razvila je svoj originalni industrijski proizvod - DMS Softver. Vrlo brzo su interesovanje za DMS Softver pokazala sva elektrodistributivna preduzeća na ovim prostorima, a kroz rad sa partnerima, stvoreni su uslovi za praktičnu primenu DMS Softvera u svim najvećim gradovima i elektrodistributvnim preduzećima u svetu.

U februaru 2012. francuska kompanija "Šnajder elektrik" je proglasila Novi Sad za svoj glavni kompetitivni razvojni centar za Smart Grid IT tehnologije, što je otvorilo prostor za zapošljavanje više od 1.000 mladih stručnjaka u tom centru.U njemu je danas zaposleno 850 vrhunskih stručnjaka, 150 saradnika sa Fakulteta tehničkih nauka i Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, od kojih je oko 40 sa titulom doktora nauka.

"Šnajder elektrik DMS NS" već niz godina sprovodi i aktivnu politiku stipendiranja studenata kojima se nakon školovanja, omogućuje da nastave svoju karijeru u kompaniji. U maju 2012. godine, taj centar iz Novog Sada osnovao je i Fondaciju "Centar za mlade talente“ čiji su ciljevi doprinos razvoju teorijskih i praktičnih znanja iz informatike, matematike i drugih oblasti i doprinos unapređivanju i praktičnoj implementaciji sistema obrazovanja iz navedenih oblasti.

Ta fondacija je od 2012. do sad obezbedila kurseve za oko 800 polaznika.Daljim razvojem postojećih projekata stvorili bi se realni uslovi da Srbija i Novi Sad postanu svetski centar za proizvodnju specijalizovanog softvera za Smart Grid i upravljanje distributivnim mrežama, koji bi mogao da se nametne kao novi svetski standard u upravljanju velikim sistemima.
 

Najnovije vesti Srbija :

5 Maj 2021 Jeftina struja važnija od ekologije?
3 Maj 2021 Srbija za povećanje energetske efikasnosti izdvaja 150 miliona evra godišnje
3 Maj 2021 Jesu li emisije sumpordioksida u TE Kostolac B u okviru propisanih vrednosti?
28 Apr 2021 Šta Srbiju sprečava da izgradi nuklearku?
27 Apr 2021 Do manjeg računa sada je mnogo lakše
26 Apr 2021 U Bašaidu će se graditi biogasno postrojenje
22 Apr 2021 Zelena energija - ulaganje u budućnost

 

Povezane vesti :

5 Maj 2021 Jeftina struja važnija od ekologije?
3 Maj 2021 Srbija za povećanje energetske efikasnosti izdvaja 150 miliona evra godišnje
3 Maj 2021 Jesu li emisije sumpordioksida u TE Kostolac B u okviru propisanih vrednosti?
28 Apr 2021 Šta Srbiju sprečava da izgradi nuklearku?
27 Apr 2021 Do manjeg računa sada je mnogo lakše
26 Apr 2021 U Bašaidu će se graditi biogasno postrojenje
22 Apr 2021 Zelena energija - ulaganje u budućnost
22 Apr 2021 Veliki potencijal vetrenjača
21 Apr 2021 Poslanici usvojili sva četiri zakona iz oblasti energetike
20 Apr 2021 Elektroprivreda Srbije ostvarila je izuzetne rezultate
19 Apr 2021 Planska ulaganja EPS-a – garancija energetske nezavisnosti
19 Apr 2021 Do sunčeve energije uz mnogo papirologije
19 Apr 2021 Derivacione mHE velika pretnja za životnu sredinu
15 Apr 2021 Kako do sopstvene elektrane?
14 Apr 2021 Sporazum za Transbalkanski koridor od Obrenovca do Bajine Bašte

Web Analytics