ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.
ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

         NAZAD  
Trgovcu oduzeta licenca za rad   29 Mar 2015 - politika
Bez dozvole ostala firma „Vuković 1967” – Novi Sad, koji ima oko 20.000 kupaca, jer je naplaćivala troškove mimo ugovora. Agencija za energetiku Srbije prvi put je, od kada je 2013. otvoreno tržište i za druge prodavce struje osim Elektroprivrede Srbije, privremeno oduzela licencu za rad jednom privatnom trgovcu, saznaje „Politika”. Reč je o firmi u Novom Sadu (Veternik) „Vuković 1967 d. o. o.”, koja je bez dozvole za rad ostala zbog, kako navode u Agenciji, „nepridržavanja zakonom propisanih uslova za obavljanje energetske delatnosti”. Odnosno, zbog činjenice da je u 1.500 računa za struju, koje je ispostavljao kupcima, fakturisao troškove koji nemaju osnov u ugovorima o snabdevanju.

U Agenciji kažu, da ovaj privatni trgovac ima 1.500 kupaca, te da se saglasno Zakonu o energetici, licenca može oduzeti i trajno. U tom slučaju ponovo se može izdati tek posle tri godine od dana oduzimanja.

Upitani kakva su prava oštećenih, u Agenciji kažu, da svi kupci koji su potpisali ugovore o snabdevanju zaštitu svojih prava mogu ostvariti pred nadležnim sudom. Odgovornost zbog činjenice da su kupci oštećeni snosiće ova privatna firma, kažu u Agenciji.

Na pitanje, da li kupci ostaju bez struje ako se toj firmi trajno oduzme licenca i imaju li pravo na rezervno snabdevanje, u Agenciji kažu, da pravo na rezervnog snabdevača u trajanju od 60 dana ima svaki kupac koji nije našao snabdevača nakon prestanka ugovora o snabdevanju sa prethodim.

Rezervni snabdevač je u tom slučaju „EPS snabdevanje”, sa kojim se, saglasno zakonu, zaključuje ugovor o rezervnom snabdevanju. Uslove rezervnog snabdevanja i cenu električne energije rezervni snabdevač je dužan da objavi na svojoj internet stranici.

Rešenjem o privremenom oduzimanju licence ovom privatniku naloženo je da u roku od 30 dana od dana prijema rešenja dostavi isprave na osnovu kojih se u računima za električnu energiju, koje ispostavlja kupcima, iskazuje stavka „troškovi obrade podataka ODS-a i stavka naknada za merno mesto (ugovor o snabdevanju, odnosno drugi dokaz)”.

U suprotnom, ako se dokazi ne dostave u ostavljenom roku, licenca će, mu biti oduzeta trajno. S obzirom na to da je protiv rešenja o oduzimanju licence predviđena žalba Ministarstvu energetike, a rok za žalbu nije istekao, konačnost rešenja nije nastupila, napominju u Agenciji.

Dragoslav Vuković, direktor firme „Vuković 1967” iz Veternika, s druge strane, demantuje ove tvrdnje i kaže da poseduje licencu za rad i da posluje kao i ranije.

– Učestvujemo kao snabdevači na slobodnom tržištu ne samo u Veterniku nego i širom Srbije. Imamo više od 20.000 brojila, odnosno naših kupaca struje. Tačno je da je među klijentima i VMA. Bio je i prošle godine i niko od kupaca nema problema sa snabdevanjem, kategoričan je on.

Upitan na osnovu čega mu je onda Agencija za energetiku privremeno oduzela licencu i da li je tačno da je sa svojim kupcima dolazio u Beogradu na sastanak upravo zbog toga što su se žalili da im je zaračunavao nešto što u osnovnom ugovoru ne stoji, Vuković i to demantuje.

– Svi koji imaju problema s nama kao snabdevačem uvek mogu da nam se jave. Tačno je da je bio sastanak u Beogradu, ali niko nije oštećen. Svako od kupaca u svakom trenutku može da raskine ugovor ako hoće, a da pri tom za to ne plaća nikakve penale, tvrdi on.

Bilo kako bilo, ovaj slučaj dovoljan je razlog da svi oni koji nađu novog snabdevača strujom „otvore četvore oči” kada potpisuju ugovor. Ovo se posebno odnosi na male potrošače, odnosno domaćinstva u Srbiji za koje je takođe od ove godine otvoreno tržište struje pa mogu da biraju od koga će pored EPS-a kupovati kilovat-sate.

Na to je više puta upozoravao i prvi čovek EPS-a Aleksandar Obradović, pozivajući kupce da dobro čitaju ugovore, pogotovo sitna slova, kako se kasnije ne bi kajali, odnosno kako im se ne bi dogodilo da moraju da plaćaju nešto šta nisu u prvi mah videli da je predviđeno ugovorom.

U Srbiji ima 84 licencirana trgovca strujom, a svi oni koji umesto „EPS snabdevanja” izaberu nekog drugog, potpadaće pod nove komercijalne ugovore plaćanja, odnosno neće imati cenu kilovat-sata koju nudi EPS, već onu koju dogovore sa izabranim snabdevačem, rekao je Obradović.
 

Najnovije vesti Srbija :

3 Avg 2020 Izgradnja TESLINOG ČUDA NA ĐETINJI pre 120 godina podelila Užičane
3 Avg 2020 Završeni remonti na bloku „Kostolac A“
2 Avg 2020 Da li će Beograd ove godine dobiti više električnih autobusa?
26 Jul 2020 EMS: BUDUĆNOST NE MOŽE DA ČEKA
22 Jul 2020 U naredne tri godine gasi se deset blokova u balkanskim TE
18 Jul 2020 STRUJA POSKUPLJUJE OD 1. SEPTEMBRA?
18 Jul 2020 TE-KO Kostolac: Premašen polugodišnji plan

 

Povezane vesti :

29 Dec 2019 Poskupljenje struje je u interesu trgovaca
11 Maj 2018 EPS još bez konkurencije
20 Nov 2017 EPS odoleva konkurenciji
4 Maj 2017 EPCG u procesu prijema na srpsku berzu
11 Jan 2017 Cena struje na berzi utrostručena zbog nevremena
1 Sep 2016 Zašto EPS i dalje nema konkurenciju
15 Avg 2015 I naftaši nas strujom snabdevaju
2 Avg 2015 Zbog akciza i poskupljenja struja skuplja 12%
17 Apr 2015 Domaćinstva ostala verna EPS-u
12 Dec 2014 Mreža EMS je potpuno pouzdana
26 Nov 2014 Struju ćemo i dogodine kupovati samo od EPS-a
14 Nov 2014 Liberalizacija tržišta: Neistražena teritorija
18 Maj 2014 Šteta u Kolubari najamanje 100 miliona evra
18 Apr 2014 Posrednici ućarili 47 miliona evra
17 Apr 2014 EPS, EMS: Netačni navodi Saveta

Web Analytics