ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

     

    NAZAD  
Po struju i kod naftaša   18 Mar 2015 - novosti
OTVARANjE tržišta električne energije omogućilo je privredi, ali i domaćinstvima, da pazare struju od 88 različitih trgovaca. Ipak, svega desetak firmi aktivno nudi kilovate na tržištu. Zbog niske cene, najveći broj firmi na visokom i srednjem naponu ostali su verni EPS iako je podigao cene struje u proseku 30 odsto za privredu. Licencu za trgovinu strujom od Agencije za energetiku ima najviše firmi sa središtem u Beogradu, ali je među njima i veliki broj kompanija koje imaju predstavništvo u Srbiji, a primarno posluju u Češkoj, Mađarskoj, Švajcarskoj...

- Svako sa licencom ima pravo da nudi energiju od kada je tržište liberalizovano - kaže Slobodan Ružić, iz konsultantske energetske kompanije "Enerdži sejving grup". - Ipak, svega njih deset do dvadeset i ima konkretne ponude. EPS i dalje vodi glavnu reč jer ima socijalnu cenu, pogotovo za domaćinstva od kojih do sada niko nije odabrao drugog snabdevača. Kod firmi je malo drugačija situacija jer im je EPS za oko trećinu digao cenu kilovata, pa su neki i otišli kod drugih trgovaca. Radi se ipak o jako malom broju, tek u narednim godinama bi moglo da se dogodi da EPS dobije značajniju konkurenciju.

Među licenciranim prodavcima struje je i Naftna industrija Srbije. A, NIS je pored EPS jedini proizvođač u Srbiji koji struju isporučuje na slobodnom tržištu.

- Proizvodnja i prodaja električne energije su među ključnim energetskim projektima NIS - kažu iz ove kompanije. - Trenutno imamo 11 malih elektrana, odnosno kogeneracionih modula, na naftnim i gasnim poljima u Srbiji. Proizvodnja električne energije u malim elektranama dostigla je snagu od 9,6 megavata, što je poređenja radi dovoljno za snabdevanje električnom energijom jednog manjeg grada od 30.000 stanovnika. Električna energija iz ovih elektrana se gotovo u potpunosti prodaje po cenama koje su tržišne, a kupci su pravna lica. Toplotna energija se koristi za potrebe objekata NIS.

NIS će u toku 2015. godine pustiti u rad još jednu elektranu jačine dva megavata, a povećaće i obim trgovine električnom energijom.

- To će biti postignuto, ne samo povećanjem sopstvene proizvodnje, već i nabavkom struje iz tržišnih izvora, kao što su berze, brokerske platforme i trgovački partneri - dodaju u NIS. - Osim toga, kompanija će razvijati trgovinu električnom energijom i u zemljama u okruženju. U toku je dobijanje licenci za obavljanje ove delatnosti u NIS zavisnim društvima van Srbije, a dozvola u Rumuniji je već dobijena.

PROGONOZE I KRETANjE CENA

OSNOVNI uslovi, slažu se stručnjaci, da se u Srbiji "uzburka" trgovina strujom jesu da cene na tržištu električne energije padnu, kao što se dogodilo u svetu kada je liberalizovana prodaja. Tako je u Hrvatskoj, na primer, otvorena prodaja kilovata dovela do pada cena za oko 30 odsto.

Drugi uslov da firme, ali i dugoročno građani, počnu da pazare struju od ostalih trgovaca jeste ukoliko EPS podigne cene do tržišnih.
 

Najnovije vesti Srbija :

23 Feb 2020 Dani energetike 26. i 27. februara u Novom Sadu
23 Feb 2020 Pohvale i primedbe za srpsku energetiku
23 Feb 2020 Zelene kilovate plaćaju svi građani
3 Feb 2020 Naknada za OIE nepromenjena u 2020.
26 Jan 2020 Premašen plan u Kostolačkim TE
26 Jan 2020 TE u poslednjem talasu zagađenja nisu učestvovale
20 Jan 2020 Zelena energija kao cilj

 

Povezane vesti :

5 Nov 2018 Izgradnja gasne elektrane u Pančevu
9 Mar 2018 EPS: Ne planiramo gradnju nuklearnih elektrana
9 Okt 2017 Dostavljene ponude za izgradnju TE-TO Pančevo
23 Jan 2017 RETROSPEKTIVA2016-Investicije u oblasti ENERGETIKE
12 Dec 2016 NIS: Gradnja TE-TO Pančevo
9 Nov 2016 NIS ĆE GRADITI GEOTERMALNE ELEKTRANE
15 Mar 2016 Kasni struja iz naših vetrenjača
14 Jan 2015 Uprkos potencijalu OIE ostaju neiskorišćeni
1 Okt 2015 Energ. efikasnost:Plan nacionalan,štednja lokalna
20 Jun 2015 Gasprom gradi termoelektranu kod Pančeva
18 Mar 2015 Po struju i kod naftaša
19 Feb 2015 NIS pustio u rad još dve male elektrane
29 Nov 2014 NIS: Još 2 male elektrane, ukupno 7
3 Nov 2014 Učenici prave struju od vetra
23 Jun 2014 Zelenu energiju ćemo uvoziti i EU plaćati penale?

Web Analytics