ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

     

    NAZAD  
Struju prodaju 3 firme   22 Jan 2015 - dnevnik
Liberalizacija tržišta električne enrgije u Srbiji startovala je pre dve godine, a na njemu, po svemu sudeći, nema velike gužve, ili je možda bolje reći – mnogo je onih koji su se prijavili da na njemu učestvuju, ali se ne uključuju. Naime, kako nam je potvrđeno u Agenciji za energetiku, u Srbiji postoje čak 84 licencirana snabdevača strujom, ali samo tri snabdevaju krajnje kupce – „Elektriprivreda Srbije”, slovenačka firma „Gen-i” i DOO „Vuković 1967” iz Veternika.

Da podsetimo, svi osim domaćinstava i malih kupaca moraju imati ugovor o snabdevanju po tržišnim uslovima, odnosno od početka ove godine i oni mogu slobodno birati snabdevača na tržištu, ali ne moraju, jer i dalje imaju pravo na javno snabdevanje. Domaćinstva i mali kupci, za razliku od ostalih potrošača, mogu, ali ne moraju da sklope ugovor sa snabdevačem struje. Po regulisanim cenama kupce snabdeva garantovani snabdevač, a odlukom Vlade Srbije to je „Elektroprivreda Srbije”. To suštinski znači da za tu kategoriju potrošača 1. januar nije doneo neke velike promene, odnosno oni mogu ostati na javnom snabdevanju i snabdevati se po regulisanim cenama u skladu s postojećim ugovorima jer imaju i pravo i mogućnost, ali ne i obavezu, da na tržištu ugovore snabdevanje s bilo kojim snabdevačem električne energije.

Među onima koji na domaćem tržištu prodaju struju krajnjim kupcima je i slovenačka firma „Gen-i”, ali za sada, kako kažu u toj firmi, njihovi kupci nisu oni iz kategorije domaćinstva / mali kupci. Razlog je, ističu u tom preduzeću, što su važeće regulisane cene struje niže od tržišnih pa drugi snabdevači i ne mogu biti konkurenti garantovanom snabdevaču. U firmi „Geni-i” kažu da na srpskom tržištu struju nude kupcima svih kategorija osim domaćinstava i malih kupaca, a da se cene razlikuju. Dok je kod kupaca koji moraju ugovoriti snabdevanje putem javne nabavke cena javna, kod ostalih je cena deo ugovornog odnosa i nije javna. Budući da kupci imaju različite delatnosti, drugačije oblike i potrošnju struje, i cene su različite, a formiraju se na osnovu tržišne veleprodajne transparentne cene.

Dakle, po cenama koje reguliše Agencija za energetiku mogu se snabdevati samo domaćinstva i mali kupci. Mali kupci su potrošači električne energije (pravna lica i preduzetnici) koji imaju manje od 50 zaposlenih, ukupan godišnji prihod do deset miliona evra u dinarskoj protivvrednosti, čiji su svi objekti priključeni na distributivni sistem električne energije napona nižeg od jednog kilovolta i čija je potrošnja električne energije u prethodnoj kalendarskoj godini do 30.000 kilovat-časova.

Pri promeni snabdevača, mora se poštovati odgovarajuća procedura, koja ne može trajati duže od 21 dan i besplatna je. Treba reći i da domaćinstava, ukoliko žele da im i dalje snabdevač strujom bude EPS ne moraju potppisivati novi ugovor o snabdevanju, ukoliko ostaju na regulisanom tržištu.


Uz licencu i odgovornost

Treba reći i da je za obavljanje posla snabdevača strujom potrebna licenca za snabdevanje, regulisana balansna odgovornost prema operateru prenosnog sistema i zainteresovanost za snabdevanje krajnjih kupaca. Po svemu sudeći, snabdevača i licenci ima, ali, kako kažu u AERS-u, zbog niske cene kilovata regulisanog snabdevanja, ne očekuje se da će mnogo domaćinstava kilovate kupovati na slobodnom tržištu.

Ipak, domaćinstva koja žele da promene snabdevača mogu to učiniti na slobodnom tržištu, gde su cene liberalizovane. Ko se predomisli lako može, da se vrate na regulisano javno snabdevanje.
 

Najnovije vesti Srbija :

10 Nov 2018 12 godina sajta www.elektroenergetika.info
9 Nov 2018 Struju platite telefonom
5 Nov 2018 Izgradnja gasne elektrane u Pančevu
5 Nov 2018 Priština krade struju sa srpskih dalekovoda
22 Okt 2018 mHE - malo struje, mnogo štete
15 Okt 2018 Do kraja godine 200 MW iz energije vetra
15 Okt 2018 EPS predstavio svoja četiri projekta

 

Povezane vesti :

11 Maj 2018 EPS još bez konkurencije
20 Nov 2017 EPS odoleva konkurenciji
16 Nov 2017 Konferencija o regionalnom tržištu električne ener
31 Avg 2017 Pod naponom trećina cene
27 Jul 2017 Srbija troši pet puta više od evropskog proseka
5 Jun 2017 33. savetovanje CIGRE Srbija
17 Apr 2017 EPS uvodi jedinstveni sistem naplate
5 Dec 2016 PROCES LIBERALIZACIJE TRŽIŠTA
2 Dec 2016 U energetici će preživeti samo najefikasniji
18 Feb 2016 Dan-unapred tržište
1 Nov 2015 Većim potrošačima skuplja struja
2 Sep 2015 Berza el. energije u Srbiji do kraja novembra
15 Avg 2015 I naftaši nas strujom snabdevaju
2 Avg 2015 Zbog akciza i poskupljenja struja skuplja 12%
24 Jul 2015 Šta berza struje donosi građanima i privredi

Web Analytics