ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

     

    NAZAD  
Teslina memorijalna konferencija u Njujorku   6 Jan 2015 - blic,mondo
Memorijalna konferencija povodom 72. godine od smrti Nikole Tesle biće održana u subotu 10. januara u hotelu Njujorker u kome je Tesla živeo i radio poslednjih deset godina života, saopštila je Naučna fondacija iz SAD koja već treću godinu za redom organizuje ovu manifestaciju. Ovogodišnja celodnevna konferencija, pod nazivom "Hajde da kreiramo Teslin školski program”" ima za cilj da pokrene aktivno izučavanje poruka, izuma i ideja Nikole Tesle u školskom sistemu, kako u SAD-u i Srbiji, tako i u drugim zemljama sveta, i time doprinese širenju Teslinog vanvremenskog naučno-filozofskog legata u svetu, kaže se u saopštenju.

"Mi smo u potrazi za najefektivnijim načinom da se Teslin život, uspesi i njegova vanvremenska filozofija učine dostupnim današnjoj omladini širom sveta, i na taj način se upravo oni inspirišu da misle i delaju u duhu Tesle a za dobrobit budućnosti naše planete" izjavio je Nikola Lončar, predsednik i osnivač fondacije.

Izučavanje Tesle u osnovnim i srednjim školama je, kako ističe, interdisciplinarna ideja, koja uključuje ne samo nauku, školstvo i umetnost nego zahteva i volju i angažovanje državnih institucija odgovornih za obrazovanje i školstvo.

U radnom delu konferencije planirano je učešće velikog broja vodećih naučnika, profesora, predavača, pisaca, predstavnika državnih institucija, udruženja gradjana i umetnika na temu kako Teslino naučno i kulturno nasledje može biti izučavano i time upotrebljeno kao inspiracija za nove generacije.

Centralna ličnost ovogidišnje naučne konferencije je Ešli Redfern, nosilac projekta izučavanja Tesle u osnovnim školama u Americi, navodi se u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Večernji program počeće svečanim otkrivanjem biste Nikole Tesle u holu istorijskog hotela Njujorker, gde je Nikola Tesla živeo i radio poslednjih deset godina svog života.

Nakon otkrivanja, biće odrzana gala donatorska dodela nagrada "U duhu Tesle"- na kojoj će biti uručene godišnje nagrade i plakete pojedincima i organizacijama iz celog sveta, zaslužnim za doprinos promociji Nikole Tesle u 2014. godini.

"Naša misija je da promovišući lik i delo Nikole Tesle (koji je bio američki državljanin srpskog porekla), doprinesemo ne samo rastućem trendu interesa za Teslin civilizacijski legat, nego i ugledu i uticaju države Srbije u svetu", rekla je Marina Švabić, izvršna direktorka ove fondacije.

Teslina memorijalna konferencija se i ove godine održava u saradnji sa generalnim konzulatom Srbije u Njujorku, stalnom Misijom Srbije pri UN, crkvom Sveti Sava i Vestinghaus Korporacijom.

Na svečanosti "U duhu Tesle" govoriće direktorka UNESCO-a u Njujorku Moufida Gouča, ambasador Srbije pri UN Milan Milanović a specijalni gosti svečane akademije biće umetnici Ivan Bosiljčić i Jelena Tomašević koji će svojim programom u duhu Tesle uveličati ovogodišnju dodelu Teslinih "oskara", navode organizatori.


Od odlaska Nikole Tesle prošlo 72 godine

Genijalni inovator i potpuni usamljenik, Tesla je umro u jeku Drugog svetskog rata u Njujorku, 7. januara 1943. u apartmanu hotela Njujorker gde je proveo poslednjih deset godina života. Preminuo je u snu, od posledica koronarne tromboze.

Prema podacima prikazanim na izložbi u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu, pre dve godine, povodom 70. godišnjice naučnikove smrti, komemoracija je održana 10. januara 1943. godine.

Tadašnji gradonačelnik Fjorelo la Gvardija pročitao je oproštajni govor koji je napisao slovenački pisac Luj Adamič, veliki Teslin prijatelj, dok su hrvatski violinista Zlatko Baloković i hor svirali srpsku rodoljubivu pesmu "Tamo daleko".

Tesla je pronašao polifazni sistem, obrtno magnetno polje, indukcioni motor, generator i transformator, fenomen elektromagnetne rezonance i patentirao više izuma na kojima se zasniva savremena elektrotehnika, odnosno sistem proizvodnje i distribucije električne energije.

Po ovom naučniku je nazvana mera za magnetnu indukciju, "tesla".

Teslina zaostavšina stigla je u Beograd 1951, na osnovu odluke američkih sudskih vlasti, pošto je za jedinog naslednika proglašen njegov nećak Sava Kosanović.

Tesla je rođen je 10. jula 1856. u Smiljanu, Lika, tada Vojna granica (Vojna krajina) u sklopu Austrije, danas Republika Hrvatska.

Rođen je u porodici Milutina Tesle, sveštenika Srpske crkve (tada Karlovačka mitropolija). Njegova majka, Georgina, Đuka rođena je u porodici prote Nikole Mandića i Sofije, rođene Budisavljević, takođe iz ličke svešteničke porodice.

Njegov otac Milutin je u vreme školovanja u austrijskoj vojnoj školi pokazao sklonost ka filozofiji odnosno duhovnim temama, pa je napustio vojnu školu i završio bogosloviju u Plaškom. Službovao je najpre kod Gračaca, a zatim u Senju i potom u Smiljanu kod Gospića, gde je Nikola rođen. Milutin je bio dopisnik nekoliko beogradskih i novosadskih listova iz Like, pisao je pod pseudonimom "Rodoljub Pravičić".

Nikolina majka Đuka je bila seoska žena bistre pameti i spretnih prstiju, navodno je iako nepismena znala "Gorski vijenac". U sećanjima Tesla kaže: "Moja mati potiče iz veoma stare porodice u kraju u kome su živeli, u kojoj je bilo više generacija pronalazača."

Nikola Tesla je započeo školovanje u rodnom Smiljanu, nastavio u Gospiću, Rakovcu kod Karlovca, studirao je u Gracu i Pragu, ali studije nikada nije priveo kraju. Pre 1884. godine, kada je otišao u SAD, radio je u Mariboru, Pešti, Strazburu i Parizu.

U Njujorku je 1885. osnovao vlastitu kompaniju "Tesla" kada je i započeo izradu prvih modela predviđenih za široko korišćenje naizmenične struje - koja je preobrazila svet.

Tomas Edison je, inače, bio veliki protivnik Tesline koncepcije vezano za upotrebu naizmenične struje, najverovatnije zato što je imao uložena velika sredstva u proizvodnju jednosmerene.

U Evropu iz SAD-a Tesla je odlazio u dva navrata, 1889. i 1892. godine i oba puta boravio u rodnoj Lici. Aprila 1892. stigao je u Gospić, gde je tada živela njegova teško obolela majka, koja je u njegovom prisustvu i umrla, 16. aprila. Mesec i po dana potom, na poziv delegacije opštine grada Beograda i Inženjerskog udruženja, doputovao je u posetu Beogradu, što je bilo propraćeno velikim patriotskim manifestacijama. I sam Tesla je tada u obraćanjima naglašavao srpski patriotizam.

Arhivska građa iz Tesline zaostavštine je 2003. upisana u registar UNESKO-a "Pamćenje sveta".

Međunarodni aerodrom u Beogradu nosi ime Nikola Tesla. Njegovim imenom nazvani su Elektrotehnički institut u Beogradu koji je osnovan 1936, srednja tehnička škola, biblioteka Univerziteta u Nišu, dve termoelektrane u Srbiji.

Spomenici Tesli su postavljeni ispred zgrade tehničkih fakulteta i na aerodromu u Beogradu.

Više spomenika i spomen-bista podignuto je širom sveta, posebno u SAD, a Srbi iz Amerike nosioci su projekta da se pokraj manastira Šišatovac na Fruškoj gori, izgradi replika Tesline rodne kuće i crkve Svetog Petra i Pavla u Smiljanu u kojoj je kršten, i gde je njegov otac bio sveštenik.
 

Najnovije vesti Srbija :

10 Jun 2019 Gasne elektrane svetski trend
10 Jun 2019 Bugarska nam nudi da PRAVIMO NUKLEARKU
4 Jun 2019 Zašto je struja u „crvenoj zoni“ daleko skuplja
30 Maj 2019 SEEPEX: Uvedeni fjučersi
27 Maj 2019 Savetovanje CIGRE Srbija od 2. do 6. juna 2019
27 Maj 2019 Rekordna proizvodnja struje na godišnjicu Đerdapa
14 Maj 2019 U Srbiji trenutno 285 energetskih menadžera

 

Povezane vesti :

7 Mar 2019 U martu tender za obnovu blokova A1 i A2 u TENT-u
1 Mar 2019 Smanjena emisija azotnih oksida iz TENT A
26 Feb 2019 TENT podbacio 17,5 odsto u 2018.
18 Feb 2019 Počela izgradnja postrojenja za odsumporavanje
27 Jan 2019 Svi blokovi u TENT-u rade punim kapacitetom
26 Nov 2018 Gasne elektrane zamena za TE
31 Avg 2018 TENT: Siguran napon iz novog bloka
31 Maj 2018 Investicije u energetiku veće od tri milijarde evr
27 Maj 2018 Nikola Tesla - večita inspiracija
6 Maj 2018 TENT: Remont bloka A4 do kraja jula
7 Apr 2018 EPS od izvoza struje zaradio 16 miliona evra
4 Mar 2018 Tesla i u Srbiji?
25 Feb 2018 Energetika u 2100. godini
21 Feb 2018 EPS: Počinje kapitalni remont bloka TENT A4
16 Jan 2018 32 godine Bloka B2 u TENT-u

Web Analytics