ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

     

    NAZAD  
Glupo je da sva pametna brojila budu iz uvoza   24 Dec 2014 - dnevnik
Da li će potrošene kilovate u Srbiji meriti nova uvezena brojila ili ona proizvedena u našoj zemlji za sada se ne zna, ali tender za nabavku brojila za „Elektoprivredu Srbije“ i dalje privlači pažnju javnosti, pre svega pitanje mogu li na njemu učestvovati domaći proizvođači i kolika je verovatnoća da posao dobiju. Da podsetimo, posao je veoma vredan – oko 350 miliona evra, a ići će na teret EPS-a, a ne potrošača. Uz to, uvođenje „pametnih brojila” finasira se i kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicione banke od 80 miliona evra.

Sigurno je da u Srbiji ima proizvođača koji mogu proizvesti i plasirati pametna brojila uz poštovanje svetskih standarda, a to je nedavno kazao i predsednik Grupacije proizvođača opreme za merenje struje pri Privrednoj komori Srbije Jovan Vujasinović. Po njegovim rečima, domaći proizvođači okupljaju 11 domaćih proizvodnih kompanija u celoj Srbiji, s više od 600 zaposlenih i 20 miliona evra prihoda na godišnjem nivou, a dobijanje tog posla omogućilo bi otvaranje oko 1.500 novih radnih mesta. On ističe da je reč o tenderu kojim je neophodno pružiti podršku domaćoj proizvodnji. Vujasinović je rekao i da bi četiri kompanije u potpunosti mogle zadovoljiti potrebe tržišta i proizvesti pametna brojila po svetskoj tehnologiji – „Sitel”, ćerka kompanije „Mikroelektronika” iz Banjaluke, EVG u vlasništvu bivšeg košarkaša Dejana Bodiroge, „Enel” Dragana Vasiljevića iz Beograda i „Meter end kontrol” koji je u sastavu „Rudnap grupe” Vojina Lazarevića, koji je ušao među prvih pet kompanija u svetu za proizvodnju „pametnih brojila”. Predstavnik kompanije „Enel” Dragan Vasiljević nedavno je rekao da domaći proizvođači obično ne dobijaju posao na tenderima koje finansiraju međunarodne finansijske institucije te da je potrebna politička podrška i podrška Vlade da bi ga dobili.

Iz EPS-a ističu da i dalje stoje iza stava da domaći proizvođači brojila nisu onemogućeni da učestvuju na tenderu za nabavku IT i merne infrastrukture, uređaja i integracija, a koji samo delom uključuje i nabavku električnih pametnih brojila. Naprotiv, ukazuju u EPS-u, domaći proizvođači brojila mogu zadovoljiti tehničke uslove.

Inače, projekat „EPS metering“, čiji je deo ta nabavka, finansira se iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicione banke, s kojima je potpisan ugovor o zajmu u trećem kvartalu 2010. godine. Tender je objavljen 15. decembra, nakon odobrenja EBRD-a, a otvaranje ponuda predviđeno je za 4. mart 2015. godine.

Iz EPS-a ukazuju na to da je glavni preduslov za odobravanje zajma – poštovanje odredbi EBRD-a, koje se odnose na propisivanje opštih uslova i pravila prilikom pripreme tenderske dokumentacije. I pored vrlo striktnih pravila EBRD-a, EPS je uspeo da umanji opšte evaluacione kriterijume, recimo za godišnji promet, da bi se omogućilo učešće što više ponuđača. U slučaju da ponuđač koji može ponuditi deo usluga ili opreme navedenih u tenderskoj dokumentaciji, a ne može ispuniti opšte evaluacione uslove, može učestvovati na tenderu kao podizvođač.

Na kraju, iz EPS-a kažu i da po pravilima EBRD-a nije dozvoljena teritorijalna diskriminacija, što podrazumeva da EPS nije bio u mogućnosti da zabrani stranim kompanijama da učestvuju na tom tenderu.


Neprestano praćenje toka struje

Ugradnjom novog najsavremenijeg brojila za očitavanje potrošnje struje EPS će moći da prati potrošnju struje pa i gubitke od elektrana ili mesta gde se struja uvozi. To će omogućiti neprestano praćenje toka struje i znaće se koliki su gubici na svakoj trafostanici, što, kako je nedavno kazao direktor EPS-a Aleksandar Obradović, nikada nije bio slučaj. Po njegovim rečima, svaki potrošač će, kao i sada, imati svoje brojilo, ali savremenije, kao mobilni telefoni sa softverom koji pruža mnoge pogodnosti.
 

Najnovije vesti Srbija :

19 Avg 2019 ERS u zoni interesa EPS-a
19 Avg 2019 Potrošači i dalje bez nadoknade štete
19 Avg 2019 Građani Srbije rasipaju energiju
5 Avg 2019 Postavljena gasnoturbinska oprema TETO Pančevo
5 Avg 2019 Kralj čekićem utemeljio najdugovečniju centralu
4 Avg 2019 Napravili najbolji električni bicikl na svetu
25 Jul 2019 VE Kovačica stekla status povlašćenog proizvođača

 

Povezane vesti :

4 Jun 2019 Zašto je struja u „crvenoj zoni“ daleko skuplja
11 Mar 2019 Kad brojilo pobrka dan i noć
18 Maj 2018 U zatvor zbog krađe struje
6 Maj 2018 Struja se krade i na radijatorima
11 Apr 2018 ŠAROLIKA NOĆNA TARIFA
28 Jan 2018 Krađa struje teška 8,5 miliona evra
13 Nov 2017 Domaće kompanije pobedile na tenderima EPS-a
29 Avg 2017 EPS izmišlja krađu struje na neispravnim brojilim
19 Avg 2017 Pametna brojila bi rešila greške u očitavanju
26 Maj 2017 Nova brojila štite i EPS i potrošače od krađe
16 Feb 2017 Mraz "usijao" račune za struju
30 Jan 2017 Za 2017. planirana rekonstrukcija pet trafostanica
28 Jan 2017 Savremeni uređaji rešavaju probleme visokih računa
23 Jan 2017 EPS 'štelovao' račune za struju
21 Jan 2016 Decembarski računi za struju veći od 10 pa do 100%

Web Analytics