ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

     

    NAZAD  
Budućnost pripada Tesli   25 Nov 2014 - politika
U Madridu je 13. novembra otvorena do sada u svetu najveća izložba o Nikoli Tesli, uz prisustvo oko 2.000 posetilaca, koji su uspeli da uđu u grandiozno zdanje španske Fondacije „Telefonika”, jedne od pet najvećih svetskih telekomunikacionih korporacija, pod čijim je pokroviteljstvom izvedena ova postavka, dok je dvestotinak zainteresovanih ostalo napolju, čekajući novu priliku.

Za njih nije bilo mesta, pošto su drugi posetioci ispunili oko 1.000 kvadratnih metara prostora na kojem je predstavljena multimedijalna postavka „Nikola Tesla – njegova je budućnost”.

Učinjen je tako i veliki kulturološki prodor, pošto istina o Teslinom genijalnom delu krči sebi put i na španskom govornom području, koje danas obuhvata oko 500 miliona ljudi.

Ideja o izložbi javila se posle velikog uspeha postavke „Teslin čudesni svet elektriciteta”, održane 2012. u Kraljevskoj akademiji nauka u Madridu, koju je, prvi put na španskom, organizovao beogradski Muzej Nikole Tesle (MNT).

Koliko je urađeno od tada, svedoči nova izložba, događaj u kojem su učestvovali i novi direktor MNT Branimir Jovanović i zamenik direktora, doskorašnji višegodišnji direktor muzeja Vladimir Jelenković. Iz Madrida su doneli pregršt izuzetno povoljnih utisaka, o čemu smo prošlog utorka razgovarali u MNT.

Prema Jelenkovićevim rečima, ova izložba pokazuje od kakvog je značaja bio prelom koji se dogodio pre dve godine, kada je Teslino delo prvi put predstavljeno španskoj publici.

– Interesovanje za Teslin život i rad, za njegovo nasleđe, od tada su toliko narasli da je bilo moguća i ova nova, spektakularna postavka, iza koje je stala moćna korporacija „Telefonika”. Od velike pomoći bio je i angažman ambasadora Srbije u Madridu Danka Prokića, koji je i otvorio izložbu, kaže naš sagovornik.

– Izložba je izvanredno oblikovana i ne prikazuje Teslu i njegovo delo samo iz naučnog i tehnološkog ugla, već ga osvetljava i kroz niz vrlo interesantnih, uspelih umetničkih instalacija, uz korišćenje najmodernije digitalne tehnologije – naglašava Brana Jovanović i izražava uverenje da će fasciniranost Teslom biti dignuta na još viši nivo i biti inspiracija mnogima da istražuju i pobliže upoznaju njegov život i delo.

Autori madridske izložbe su pisac Migel Delgado, izdavač knjiga o Tesli na španskom, i Marija Santojo, istoričarka, koji su protekle dve godine strpljivo radili na organizovanju postavke. Posle niza razgovora, predstavnici Fondacije „Telefonika” prepoznali su u ovom projektu društveni, kulturološki i sopstveni interes, obezbeđujući za njegovo ostvarenje 250.000 evra.

Izuzetan rezultat ne bio moguć bez saradnje sa MNT, koji je za potrebe izložbe ustupio Tesline lične predmete, najznačajnije fotografije i dokumente iz njegovog ličnog fonda, veliki broj interaktivnih modela i maketa Teslinih izuma, kao i 3D animacije njegovih najznačajnijih izuma i verno rekonstruisanih laboratorija u Kolorado Springsu i na Long Ajlendu.

U autorskom timu koji su okupili Delgado i Santojo našli su se španski arhitekti, dizajneri i softverski inženjeri, da bi ostvarili izvanredno upečatljivu, informativnu i edukativnu, visokoestetizovanu izložbu, kojom je rekonstruisan Teslin životni i stvaralački put.

Poseban naglasak stavljen je na duh Tesline epohe i najznačajnije vizionarske projekte ingenioznog pronalazača, koji je postao ikona savremene kulture. O tome svedoči poseban deo ove izvanredne multimedijalne izložbe, unutar koga su prikazani najrazličitiji „teslijanski” projekti iz mnogih oblasti – od igranih i dokumentarnih filmova do video-igara, od knjiga do blogova, od koreografija do glumačkih i mađioničarskih performansa, od crtanih filmova i stripova do uličnih grafita.

Naši sagovornici, gospoda Jovanović i Jelenković, naglašavaju da se upravo u tom delu izložbe vidi kako duboko i iskreno divljenje prema Tesli vlada danas i kako ga autori u najrazličitijim oblastima doživljavaju kao romantičnog i mesijanskog glasnika, kao genijalnog izumitelja koji je život posvetio brizi za čovečanstvo, za opštu dobrobit i očuvanje prirode i njenih resursa.

Organizatori očekuju da izložbu do 15. februara 2015. videti oko pola miliona posetilaca. Kakvu će pažnju privući videće se tek pošto izložba bude predstavljena i u Barseloni, a onda i u zemljama Latinske Amerike.
 

Najnovije vesti Srbija :

10 Jun 2019 Gasne elektrane svetski trend
10 Jun 2019 Bugarska nam nudi da PRAVIMO NUKLEARKU
4 Jun 2019 Zašto je struja u „crvenoj zoni“ daleko skuplja
30 Maj 2019 SEEPEX: Uvedeni fjučersi
27 Maj 2019 Savetovanje CIGRE Srbija od 2. do 6. juna 2019
27 Maj 2019 Rekordna proizvodnja struje na godišnjicu Đerdapa
14 Maj 2019 U Srbiji trenutno 285 energetskih menadžera

 

Povezane vesti :

7 Mar 2019 U martu tender za obnovu blokova A1 i A2 u TENT-u
1 Mar 2019 Smanjena emisija azotnih oksida iz TENT A
26 Feb 2019 TENT podbacio 17,5 odsto u 2018.
18 Feb 2019 Počela izgradnja postrojenja za odsumporavanje
27 Jan 2019 Svi blokovi u TENT-u rade punim kapacitetom
26 Nov 2018 Gasne elektrane zamena za TE
31 Avg 2018 TENT: Siguran napon iz novog bloka
31 Maj 2018 Investicije u energetiku veće od tri milijarde evr
27 Maj 2018 Nikola Tesla - večita inspiracija
6 Maj 2018 TENT: Remont bloka A4 do kraja jula
7 Apr 2018 EPS od izvoza struje zaradio 16 miliona evra
4 Mar 2018 Tesla i u Srbiji?
25 Feb 2018 Energetika u 2100. godini
21 Feb 2018 EPS: Počinje kapitalni remont bloka TENT A4
16 Jan 2018 32 godine Bloka B2 u TENT-u

Web Analytics