ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

     

    NAZAD  
EPS će biti velika,čvrsto integrisana kompanija   9 Okt 2014 - blic
Elektroprivreda Srbije (EPS) će se promeniti i postaće velika, još čvršće integrisana kompanija i neće biti rascepkavanja sistema, izjavio je danas direktor EPS-a Aleksandar Obradović i najavio da do kraja oktobra očekuje da Vlada Srbije usvoji plan reorganizacije te kompanije. - Ovaj EPS kakav je do danas postojao više neće postojati, promeniće se i imaćemo jedan veliki EPS - rekao je Obradović, na svečanoj sednici Nadzornog odbora kompanije, organizovanog povodom obeležavanje Dana EPS-a, odnosno 121 godinu od osnivanja kompanije. Obeležavanju Dana EPS-a prisustvovao je i resorni ministar Aleksandar Antić.

Obradović je rekao da će, kada se usvoji plan reorganizacije te kompanije, Vlada jasno reći kada i kako će se EPS reorganizovati i poručio kolegama da se ne boje promena jer, kako je rekao, imamo znanje i volju da sprovedemo te promene.

Promenićemo unutrašnji sistem, statut i osnivačke akte zavisnih privrednih društava, nepomenuo je on i podsetio da su u avgustu usvojena nova osnivačka akta zavisnih društava EPS-a.

On je rekao da očekuje da će u narednih mesec dana svi preduslovi za promene kompanije biti u rukama zaposlenih u EPS-u i "na nama će onda biti sva odgovornost."

Na prvom mestu će biti interesi EPS grupe, poručio je Obradović i ukazao da snaga kompanije nije toliko u postrojenjenima i mreži, već u ljudima, koji su i u tokom nedavnih poplava pokazali da su na visini zadatka, istakavši da očekuje da će uz pomoć Vlade, EPS preživeti i posledice tih katastrofalnih poplava.

On je najavio i da EPS spremno čeka sledeću godinu, kada će nastupiti novi talas liberalizacije tržišta električne energije i kada će osim privrede i sva domaćinstva u Srbiji moći da biraju svog snabdevača.

Obradović je podsetio da je EPS u prva dva talasa liberalizacije tržišta zadržao više od 97 odsto kupaca.

Predsednik Nadzornog odbora EPS-a Aca Marković rekao je da bi EPS sledeće godine trebalo da počne da gradi dva nova energetska objekta - reverzibilnu hidroelektranu Bistrica, kapaciteta četiri puta 170 megavata i novi, treći blok u termoelektrani Kostolac, od 300 megavata.

- Time bi se prekinuo period neizgradanje novih objekata u EPS-u - rekao je Marković. i najavio da će do kraja godine biti završena četiri velika remonta u TENT-u, Kostolcu i Đerdapu I.

Zahvaljujući snažnoj prenosnoj mreži EPS će i ovu zimu sigurno dočekati, rekao je Marković.

On je naveo da je EPS poslednje tri godine proizvodio od 35 do 37 milijardi kilovat časova struje i ova zima ponovo daje šansu EPS-u da se istakne i obezbedi sigurno snabdevanje potrošača strujom i dodao da su deponije pored termoelektrana snabdevene ugljem, a vodene akumulacije su iznad bilansa.

Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Mirjana Filipović istakla je da je cilj da se EPS što brže korporativizuje i bude spreman za liberalizaciju tržišta struje, da bi sledeće godine bio još uspešnija kompanija.

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić, koji je u ime te ustanove primio povelju "Đorđe Stanojević" sa plaketom za 2014. godinu, poručio je da je EPS od vitalnog značaja za Srbiju i da će Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije uvek pomagati tom preduzeću da zajednički reše probleme nastale zbog vanrednih situacija, kao što su bile nedavne poplave.

Na svečanosti je povelja "Đorđe Stanojević" sa plaketom uručena i Dragani Janjušević, ekonomisti EPS-a u penziji, kao i inženjerima u EPS-Bošku Buhi, Dragiću Nikoliću i Draganu Krstiću, koji su se istakli svojim radom, delima i zaslugama za unapređenje poslovanja kompanije.

Đorđe Stanojević je prvi srpski astrofizičar koji je stvarao s kraja 19. i početkom 20. veka, a smatra se pionirom elektrifikacije pošto je njegovim zalaganjem grad Beograd dobio električno osvetljenje 1893. godine.
 

Najnovije vesti Srbija :

30 Mar 2020 Poziv građanima za očitavanje brojila
30 Mar 2020 Energetski sistem stabilan
25 Mar 2020 Potpisan ugovor o izgradnji 400kV dalekovoda
25 Mar 2020 Da li kriza ugrožava proizvodnju energije iz OIE?
18 Mar 2020 HE Zvornik zabeležila apsolutni rekord u proizvodn
18 Mar 2020 Kontur odustaje od gradnje elektrane na Kosovu
18 Mar 2020 Hoće li otkup struje iz MHE i dalje biti povlašćen

 

Povezane vesti :

30 Mar 2020 Poziv građanima za očitavanje brojila
30 Mar 2020 Energetski sistem stabilan
25 Mar 2020 Da li kriza ugrožava proizvodnju energije iz OIE?
18 Mar 2020 HE Zvornik zabeležila apsolutni rekord u proizvodn
17 Mar 2020 EPS: Imamo dovoljno energenata
9 Mar 2020 Pola veka od početka rada TENT A
26 Jan 2020 TE u poslednjem talasu zagađenja nisu učestvovale
20 Jan 2020 PRE 60 GODINA POTEKLA STRUJA IZ HE “BISTRICA
8 Jan 2020 TE proizvele oko tri odsto više nego u 2018
8 Jan 2020 Projekat izgradnje TE Kolubara B na čekanju 36 god
8 Jan 2020 Naplata struje u 2019. rekordna - 101 odsto
29 Dec 2019 Poskupljenje struje je u interesu trgovaca
27 Dec 2019 Vetar nosi cenu struje za domaćinstva
9 Dec 2019 Eksploatacija i korištenje uglja prioritet
25 Nov 2019 U OIE smo apsolutni lideri u regionu

Web Analytics