ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

     

    NAZAD  
EPS će biti velika,čvrsto integrisana kompanija   9 Okt 2014 - blic
Elektroprivreda Srbije (EPS) će se promeniti i postaće velika, još čvršće integrisana kompanija i neće biti rascepkavanja sistema, izjavio je danas direktor EPS-a Aleksandar Obradović i najavio da do kraja oktobra očekuje da Vlada Srbije usvoji plan reorganizacije te kompanije. - Ovaj EPS kakav je do danas postojao više neće postojati, promeniće se i imaćemo jedan veliki EPS - rekao je Obradović, na svečanoj sednici Nadzornog odbora kompanije, organizovanog povodom obeležavanje Dana EPS-a, odnosno 121 godinu od osnivanja kompanije. Obeležavanju Dana EPS-a prisustvovao je i resorni ministar Aleksandar Antić.

Obradović je rekao da će, kada se usvoji plan reorganizacije te kompanije, Vlada jasno reći kada i kako će se EPS reorganizovati i poručio kolegama da se ne boje promena jer, kako je rekao, imamo znanje i volju da sprovedemo te promene.

Promenićemo unutrašnji sistem, statut i osnivačke akte zavisnih privrednih društava, nepomenuo je on i podsetio da su u avgustu usvojena nova osnivačka akta zavisnih društava EPS-a.

On je rekao da očekuje da će u narednih mesec dana svi preduslovi za promene kompanije biti u rukama zaposlenih u EPS-u i "na nama će onda biti sva odgovornost."

Na prvom mestu će biti interesi EPS grupe, poručio je Obradović i ukazao da snaga kompanije nije toliko u postrojenjenima i mreži, već u ljudima, koji su i u tokom nedavnih poplava pokazali da su na visini zadatka, istakavši da očekuje da će uz pomoć Vlade, EPS preživeti i posledice tih katastrofalnih poplava.

On je najavio i da EPS spremno čeka sledeću godinu, kada će nastupiti novi talas liberalizacije tržišta električne energije i kada će osim privrede i sva domaćinstva u Srbiji moći da biraju svog snabdevača.

Obradović je podsetio da je EPS u prva dva talasa liberalizacije tržišta zadržao više od 97 odsto kupaca.

Predsednik Nadzornog odbora EPS-a Aca Marković rekao je da bi EPS sledeće godine trebalo da počne da gradi dva nova energetska objekta - reverzibilnu hidroelektranu Bistrica, kapaciteta četiri puta 170 megavata i novi, treći blok u termoelektrani Kostolac, od 300 megavata.

- Time bi se prekinuo period neizgradanje novih objekata u EPS-u - rekao je Marković. i najavio da će do kraja godine biti završena četiri velika remonta u TENT-u, Kostolcu i Đerdapu I.

Zahvaljujući snažnoj prenosnoj mreži EPS će i ovu zimu sigurno dočekati, rekao je Marković.

On je naveo da je EPS poslednje tri godine proizvodio od 35 do 37 milijardi kilovat časova struje i ova zima ponovo daje šansu EPS-u da se istakne i obezbedi sigurno snabdevanje potrošača strujom i dodao da su deponije pored termoelektrana snabdevene ugljem, a vodene akumulacije su iznad bilansa.

Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Mirjana Filipović istakla je da je cilj da se EPS što brže korporativizuje i bude spreman za liberalizaciju tržišta struje, da bi sledeće godine bio još uspešnija kompanija.

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić, koji je u ime te ustanove primio povelju "Đorđe Stanojević" sa plaketom za 2014. godinu, poručio je da je EPS od vitalnog značaja za Srbiju i da će Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije uvek pomagati tom preduzeću da zajednički reše probleme nastale zbog vanrednih situacija, kao što su bile nedavne poplave.

Na svečanosti je povelja "Đorđe Stanojević" sa plaketom uručena i Dragani Janjušević, ekonomisti EPS-a u penziji, kao i inženjerima u EPS-Bošku Buhi, Dragiću Nikoliću i Draganu Krstiću, koji su se istakli svojim radom, delima i zaslugama za unapređenje poslovanja kompanije.

Đorđe Stanojević je prvi srpski astrofizičar koji je stvarao s kraja 19. i početkom 20. veka, a smatra se pionirom elektrifikacije pošto je njegovim zalaganjem grad Beograd dobio električno osvetljenje 1893. godine.
 

Najnovije vesti Srbija :

19 Avg 2019 ERS u zoni interesa EPS-a
19 Avg 2019 Potrošači i dalje bez nadoknade štete
19 Avg 2019 Građani Srbije rasipaju energiju
5 Avg 2019 Postavljena gasnoturbinska oprema TETO Pančevo
5 Avg 2019 Kralj čekićem utemeljio najdugovečniju centralu
4 Avg 2019 Napravili najbolji električni bicikl na svetu
25 Jul 2019 VE Kovačica stekla status povlašćenog proizvođača

 

Povezane vesti :

19 Avg 2019 ERS u zoni interesa EPS-a
5 Avg 2019 Kralj čekićem utemeljio najdugovečniju centralu
25 Jul 2019 Računi za struju od jula "bogatiji" za novu stavku
23 Jun 2019 „Veliko spremanje” Dunava
20 Jun 2019 Proizvodnja uglja u EPS-u povećana za 9.000 tona
4 Jun 2019 Zašto je struja u „crvenoj zoni“ daleko skuplja
27 Maj 2019 Savetovanje CIGRE Srbija od 2. do 6. juna 2019
3 Maj 2019 EPS dobio mobilne trafostanice
11 Mar 2019 Kad brojilo pobrka dan i noć
1 Mar 2019 Smanjena emisija azotnih oksida iz TENT A
26 Feb 2019 Povezujemo snagu vetra
26 Feb 2019 TENT podbacio 17,5 odsto u 2018.
26 Feb 2019 EPS formirao savetovališta
18 Feb 2019 Emisije prete računima za struju
18 Feb 2019 Počela izgradnja postrojenja za odsumporavanje

Web Analytics