ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.
ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

         NAZAD  
ATLAS I BERZA BIOMASE USKORO U SRBIJI   22 Sep 2014 - energyobserver
„Srbija je preuzela obavezu da poveća učešće OIE u ukupnom energetskom bilansu i zato biomasa u Akcionom planu ima veliki udeo za proizvodnju električne i toplotne energije. Plan je da biomasu koristimo što više možemo jer je ona u odnosu na vetar i sunce mnogo jeftiniji izvor energije”, izjavio je pomoćnik ministra rudarstva i energetike prof. dr Miloš Banjac na Petom CEDEF međunarodnom energetskom Forumu BIOMASA: NAJVEĆI IZBOR ENERGIJE U EVROPI I SRBIJI.

Centralno evropski forum za razvoj, CEDEF, je pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike RS, Pokrajinskog Sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine APV, Elektroprivrede Srbije, u saradnji sa klasterom za ekološku energiju i ekološku kulturu Ecopanonia i u partnerstvu sa Mađarskom elektroprivredom MVM OVIT, organizovao PETI MEĐUNARODNI ENERGETSKI FORUM - BIOMASA: NAJVEĆI IZVOR OBNOVLJIVE ENERGIJE U EVROPI I SRBIJI.

U saradnji sa Francuskim Institutom u Srbiji, CEDEF je specijalno za učesnike Foruma u četvrtak, 18.9.2014. u periodu 10-13h, omogućio posetu izložbi fotografija i radova „Energije za održivi svet“, koja se održava u okviru programa “Obnovite energije”. Narednog dana, 19. septembra, u Novom Sadu su održani Paneli: „Kritična (bio)masa za uspeh – perspektive Srbije i potencijali iz okruženja”, „Pozitivna iskustva – biomasom do ušteda i energetske efikasnosti” dok je u trećem panelu Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine APV predstavio realizovane projekte u domenu EE i OIE. Eksperti i regulatori iz zemlje i inostranstva su pružili odgovore na pitanja da li smo spremni da primenimo preporuke i praktična rešenja koja će pomoći da se intenzivira upotreba i efikasnije korišćenje biomase i posedujemo li za to neophodnu tehnologiju i finansijska sredstva.

Neki od izazova na tržištu biomase su: nepostojanje organizovanog sakupljanja biomase za energetske potrebe i odgovarajuće infrastrukture, zastarele tehnologije u srpskoj privredi, nedefinisana cena za biomasu, nesigurnost isplate i veliki troškovi, netransparentno tržište sirovina za biomasu i nepostojanje asocijacije za biomasu. Porebno je obezbediti odgovarajuće licence, dozvole i sertifikate kojima bi se verifikovale različite mogućnosti upotrebe biomase i dostaviti investitorima jasne standarde u upotrebi biomase.

Prof. dr Miloš Banjac, pomoćnik ministra u Ministarstvu rudarstva i energetike RS je izjavio i: „Planiramo da u najskorijem periodu napravimo ATLAS biomase za svaku od opština u Srbiji, a uskoro će početi sa radom i berza biomase u Srbiji čime ćemo prevazići mnoge od problema sa kojima se suočavamo u iskorišćavanju ovog velikog i nedovoljno upotrebljenog resursa. Srbija kasni sa primenom akcionog plana kojim će podići nivo korišćenja OIE. Cilj je i da se do 2020. upotreba biogoriva poveća na 10%. Ministarstvo podržava ovakve skupove, koji doprinose podizanju svesti i rešavanju problema iz ove oblasti, a aktivno je i na realizaciji projekta u saradnji sa UN, kojim će iz FondaUN biti sufinansirano šest manjih postrojenja za proizvodnju toplotne i električne energije iz biomase. Ministarstvo sa KFW-om sprovodi i četvorogodišnji projekat, koji podrazumeva smanjenje barijera za korisnike biomase, stvaranje tržišta i uvođenje biomase u gradske toplane”.

Predsednik UO CEDEFa Jovanka Arsić Karišić je otvarajući skup rekla da Srbija ne koristi veliki potencijal koji poseduje u biomasi - čak 61% od ukupnih OIE. Dok je stepen korišćenja potencijala drvne biomase u Srbiji relativno visok (66,7%), potencijal poljoprivredne biomase se neznatno koristi (2%), dok se potencijal biorazgradivog komunalnog otpada uopšte ne koristi. Potencijal biomase, posebno poljoprivredne, je dinamička kategorija i radi njegovog povećanja potrebno je preduzeti odgovarajuće aktivnosti na iskorišćenju devastiranog zemljišta u proizvodnji biomase za energetske svrhe (energetski zasadi).
 

Najnovije vesti Srbija :

3 Avg 2020 Izgradnja TESLINOG ČUDA NA ĐETINJI pre 120 godina podelila Užičane
3 Avg 2020 Završeni remonti na bloku „Kostolac A“
2 Avg 2020 Da li će Beograd ove godine dobiti više električnih autobusa?
26 Jul 2020 EMS: BUDUĆNOST NE MOŽE DA ČEKA
22 Jul 2020 U naredne tri godine gasi se deset blokova u balkanskim TE
18 Jul 2020 STRUJA POSKUPLJUJE OD 1. SEPTEMBRA?
18 Jul 2020 TE-KO Kostolac: Premašen polugodišnji plan

 

Povezane vesti :

2 Avg 2020 Da li će Beograd ove godine dobiti više električnih autobusa?
18 Jul 2020 STRUJA POSKUPLJUJE OD 1. SEPTEMBRA?
13 Jul 2020 Srbija osuđena na ugalj bar još 25 godina
7 Jul 2020 Koliko košta struja u Srbiji a koliko u drugim zemljama?
29 Jun 2020 Srbija i RS grade tri nove hidroelektrane na Drini
23 Jun 2020 TE na Zapadnom Balkanu zagađuju vazduh šest puta više nego što je dozvoljeno
23 Jun 2020 Savetovanje Energetika 2020 okupilio 170 naučnih radnika, stručnjaka i privrednika
18 Jun 2020 Podrška iz PKS promenama regulative u oblasti OIE
16 Jun 2020 Počela gradnja dalekovoda od Kragujevca do Kraljeva
16 Jun 2020 Savetovanje Energetika 2020 od 21. do 24. juna na Zlatiboru
13 Jun 2020 Dotrajali solarni paneli mogu biti opasan otpad
5 Jun 2020 Novi energetski projekti Srbije i Mađarske
31 Maj 2020 U planu još jedan vetropark
12 Maj 2020 Oporavak u drugom polugodištu
25 Mar 2020 Da li kriza ugrožava proizvodnju energije iz OIE?

Web Analytics