ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

     

    NAZAD  
EMS:Vladi nudimo dobit od 80 miliona evra   4 Avg 2014 - blic
Elektromreža Srbije ima akumuliranu dobit iz prethodnih godina od 80 miliona evra koja nije iskorišćena i s kojom bismo mogli da pomognemo Vladi. To je poruka Nikole Petrovića u prvom intervjuu za medije sa pozicije direktora Elektromreže Srbije, jednog od retkih preduzeća u državnom vlasništvu koje zarađuje. - Premijer Aleksandar Vučić je rekao da postoje javna preduzeća kod kojih ima novca. EMS je jedno od njih. Imamo značajnu akumulaciju sredstava na bankovnim računima koja su oročena i dali smo predlog Vladi da razmotri opciju povlačenja dela tog novca iz prethodnih dobiti EMS.

Kakvi su poslovni rezultati EMS?

- U 2013. povećana je dobit sa 1,2 na 1,6 milijardi dinara. Najveći rast smo, međutim, imali u prvih šest meseci ove godine sa zaradom od 2,3 milijarde dinara. Pored dobrog poslovanja, smanjivali smo troškove. Tako je, recimo, od našeg dolaska vozni park smanjen za 20 odsto a to je 85 vozila. Mislim da je EMS jedno od retkih preduzeća koje je smanjilo i broj zaposlenih.

Kolika je prosečna plata u EMS i ima li slobodnih radnih mesta?

- Prosečna plata je oko 79.100 dinara. Od 1.352 zaposlena čak 37 odsto ima visoku stručnu spremu, dok sa višom spremom imamo 146 ljudi, što je 11 odsto. Potrebni su nam ekonomisti i računovođe.

Koliko je stabilan energetski sistem posle poplava?

- Sistem je stabilan. Trafostanica u Obrenovcu je bila kompletno poplavljena i vraćena je u funkciju u potpunosti. Pogodilo nas je 200 klizišta na trasama dalekovoda i sve je sanirano, tako da EMS potpuno spremno dočekuje naredne poteškoće.

O kakvim poteškoćama je reč?

- Postoje dva problema: potopljeni kolubarski kopovi i moguće obustavljanje transporta gasa preko Ukrajine. Ukoliko se to desi, bićemo u problemu jer će Srbija morati da uveze velike količine struje. Sistem EMS to može da izdrži ali će država to teško finansijski podneti. Pretpostavljam da kolege iz EPS sada, koliko god mogu, prave rezerve uglja i strategiju za potencijalnu krizu.

Hoćemo li imati struje?

- Hoćemo, ali treba apelovati na građane da budu štedljivi. Ipak, ne očekujem da ćemo imati restrikcije.

A skuplju struju?

- To je pitanje za EPS. Mislim da je trenutna cena nerealna, posebno u zelenoj tarifi gde je proizvodna cena viša nego prodajna. Osim toga, cena struje najniža je u regionu.

Najavili ste osnivanje domaće berze struje (Sepeks). Šta to znači i šta će doneti Srbiji?

- Posle više od dve godine priprema, u saradnji s francusko-nemačkom kompanijom „Epeks spot“ očekujemo da berza proradi u januaru 2015. Po direktivama EU morali smo da oslobodimo tržište i već od prošle godine pored EPS imamo još 29 učesnika u trgovini strujom.

Šta će berza doneti građanima?

- Ona neće doneti nižu cenu struje, ali će omogućiti izbor snabdevača. Biće to kao, recimo, tržište mobilnih operatera koji nude brojne pakete različitih cena u okviru kojih imate određene pogodnosti.

Koje investicije možemo da očekujemo?

- U 2013. je ostvareno 90 odsto planiranih investicija, što je i za svetske kompanije odličan rezultat. Dosta toga je urađeno i još se radi. Recimo, već više od dve decenije trafostanica Beograd 20 stoji. Ponovo smo pokrenuli projekat i do kraja godine ćemo završiti trafostanicu, a sledeće i pristupne dalekovode. Bez toga prestonica ne može da ima sigurno snabdevanje. EMS je jedino preduzeće koje može da dobije kredit od Dojče banke bez državnih garancija. Osim toga, imamo pristup svim IPA fondovima i dosad smo dobili 20 miliona evra bespovratnih sredstava. Od dobiti se 30 odsto odvaja za investicije, ali se dešava da kada treba u nešto da ulažemo, pre uzmemo kredit od banke jer je kamata niža od one po kojoj oročavamo sopstvena sredstva.

Koliko se u Srbiji izgubi zbog zastarele opreme ili ukradene struje?

- U sistemu EMS nema krađe struje a gubici su niži nego što je evropski prosek. Međutim, na distributivnom nivou koji je u nadležnosti EPS, gubici su ogromni. Samo zbog zastarelosti opreme i neefikasnog merenja potrošnje gubi se oko 18 odsto. Kod nas možete da stavite magnet na brojilo i da trošite manje struje nego što trošite. To je, naravno, krivično delo ali se to dešava. Tri najveća problema EPS su gubici, krađa struje i nizak procenat naplate.
 

Najnovije vesti Srbija :

10 Jun 2019 Gasne elektrane svetski trend
10 Jun 2019 Bugarska nam nudi da PRAVIMO NUKLEARKU
4 Jun 2019 Zašto je struja u „crvenoj zoni“ daleko skuplja
30 Maj 2019 SEEPEX: Uvedeni fjučersi
27 Maj 2019 Savetovanje CIGRE Srbija od 2. do 6. juna 2019
27 Maj 2019 Rekordna proizvodnja struje na godišnjicu Đerdapa
14 Maj 2019 U Srbiji trenutno 285 energetskih menadžera

 

Povezane vesti :

27 Maj 2019 Savetovanje CIGRE Srbija od 2. do 6. juna 2019
11 Mar 2019 Počela izgradnja termoelektrane-toplane
26 Feb 2019 Povezujemo snagu vetra
13 Feb 2019 AERS dao saglasnost na Plan razvoja prenosnog sist
13 Feb 2019 Takse na emisije CO2 razvojna šansa
7 Dec 2018 Priključenje na elektromrežu u roku od 15 dana
5 Nov 2018 Izgradnja gasne elektrane u Pančevu
5 Nov 2018 Priština krade struju sa srpskih dalekovoda
27 Jun 2018 Kako EMS dočekuje jubilej
18 Jun 2018 Prenosni sistem stabilan,sa razvojnom perspektivom
29 Mar 2018 Iz obnovljivih izvora sledeće godine do 250 MW
22 Mar 2018 Francuzi bi da razvijaju hidroelektrane u Srbiji
4 Mar 2018 HE “Đerdap 1” : Dobri proizvodni rezultati
8 Feb 2018 Nova regionalna berza elektricne energije
5 Jan 2018 Dalekovod između Srbije i BiH počeće da radi 2020.

Web Analytics