ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

     

    NAZAD  
Ceh za nemar u “Kolubari“ plaća država   3 Jun 2014 - novosti
SRPSKI energetski sistem pretrpeo je ogromnu štetu od poplava. Bujice su potopile trafostanice, poplavile kopove i ugrozile postrojenja, a ceh će se meriti stotinama miliona evra. Posledice stihije saniraće, delom, osiguravajuće kuće, ali veliki trošak isušivanja i popravke bagera u poplavljenom rudarskom basenu „Kolubara“ i trafoa pojedinih distribucija, po svemu sudeći, ići će na račun države.

Na lazarevačkim kopovima poplava je napravila najveću štetu. Pod vodom je devet bagera, a najveći među njima vredi čak 30 miliona evra. Ukupno vrednost ovih mašina nadmašuje 70 miliona evra. Prema prvim procenama, samo u „Kolubari“, kako je rekao Aleksandar Antić, ministar energetike, šteta će iznositi i više od sto miliona evra.

- Menadžment „Elektroprivrede Srbije“ je i pored višemesečnih problema u realizaciji javne nabavke osiguranja, obezbedio da se putem listova pokrića u svim privrednim društvima sve osigura do okončanja postupka javne nabavke - kažu u EPS. - Na vreme smo putem listova pokrića kod konzorcijuma „Viner štediše“ i „Unika osiguranja“ obezbedili svim privrednim društvima osiguranje koje pokriva i zaštitu od poplava. Međutim, neka privredna društva su odlučila da ne poslušaju naredbu centrale EPS-a i zaključila su ugovore o listovima pokrića sa drugim osiguravajućim kućama. Ispostavilo se da listom pokrića koje je Privredno društvo „RB Kolubara“ potpisalo sa „Dunav osiguranjem“ nema pokriveno osiguranje od poplava.

Naredbe iz centrale nisu hteli da poslušaju „Elektrodistribucija Beograd“, Rudarski basen „Kolubara“, Hidroelektrane „Đerdap“ i „Jugoistok“. Oni imaju polise kod „Dunav osiguranja“ ili kod DDOR Novi Sad, ali većina njih ne pokriva poplave. I „Elektrosrbija“ se oglušila o preporuke EPS, pa nije sklopila ugovore ni sa jednom osiguravajućom kućom.

Beogradska elektrodistribucija ima list pokrića kod DDOR „Novi Sad“, kojim je obuhvaćeno osiguranje od poplava. Miomir Košutić, zamenik direktora EDB, rekao je da su njihove trafostanice poplavljene u Obrenovcu, Rakovici, Resniku...Samo u Obrenovcu pod vodom su 22 trafostanice EDB i u njih se ni danas ne može ući. Košutić nije želeo da precizira kolika bi šteta na objektima EDB mogla biti, ali je rekao da je reč o milionima evra.

Prema instrukcijama EPS imovinu od poplava zaštitili su obrenovački TENT, TE-KO „Kostolac“, „Drinsko-limske hidroelektrane“, „Centar“, kao i matično preduzeće JP EPS. Njima će osiguravači nadoknaditi kompletnu štetu od poplava.
POZIV DA EBRD OTPIŠE DUGOVE CENTAR za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR) poziva Evropsku banku za obnovu i razvoj da otpiše dugove Elektroprivrede Srbije koji su investirani u mehanizaciju rudarskog basena „Kolubara“. A, ukoliko je to, zbog politike ili političkog stava EBRD, nemoguće, da ta sredstva preusmeri u stvaranje fonda za raseljavanje naselja u okolini celokupnog basena „Kolubara“. To su: Vreoci, Junkovac, Baroševac, Zeoka u zapadnom regionu, te Radljeva, Kalenić i ostala sela, koja će zbog situacije posle poplava morati da budu raseljena. Osim toga, ovakav otpust duga bi trebalo da bude propraćen revizijom predloga strategije energetike Republike Srbije koji je, koliko je poznato, masivno oslonjen na razvoj lignitskih polja u Kolubarskom basenu. Posebno polja „Tamnava-Zapad“, koje je poslednjih godina proizvodilo 10-12 miliona tona godišnje, a planirano je da proizvodnja dostigne 15 miliona tona godišnje.(S. M.)

Članice EPS podnele su dosad devet odštetnih zahteva konzorcijumu „Viner štediše osiguranja“ i „Unike“, ukupne procenjene vrednosti 122,1 milion dinara.

- Očekujemo da će isplata ovih šteta početi već sledeće nedelje. Ovi zahtevi se odnose na lokalitete Bajina Bašta, Kragujevac, Smederevo i Veliki Crljeni - ističu u ovoj osiguravajućoj kući, napominjući da će zahtevi biti rešeni čim od EPS stigne potrebna dokumentacija.

ĆERAN: MOGLI SU DA MENjAJU POLISE

Baseni „Kolubare“ imali su osiguranje od poplava sve do marta 2012. godine. Tadašnji direktor Nebojša Ćeran je iz kompletne polise odbacio listu sa rizikom od poplava, koje osiguravajuće kuće posebno naplaćuju.

- Treća je godina kako nisam odgovorno lice RB „Kolubara“ - kaže za „Novosti“ Nebojša Ćeran. - Tokom tog perioda, mogla je da se menja i jeste se menjala politika osiguranja, baš kao što su se menjali i faktori rizika - tehnologija eksploatacije, održavanje, ljudi koji upravljaju procesima... „Kolubaru“ sam ostavio u mnogo boljem stanju nego što sam je primio. Upravo zahvaljujući projektima realizovanim tokom mog mandata, otvorena su polja sa kojih danas stiže ugalj, odnosno sprečeno je gašenje polja D. Iskreno sam zabrinut zbog katastrofalnih dešavanja u rudniku. Želim da se problemi što pre prevaziđu, uvek spreman da pomognem.

PONUDA

POSTUPAK nabavke osiguranja imovine i zaposlenih koji je vodio EPS nije okončan zbog žalbi ponuđača, odnosno njihovih zahteva za zaštitu prava pred Komisijom za zaštitu prava ponuđača. Zato je menadžment EPS odlučio da u međuvremenu, do okončanja otvorenog postupka javne nabavke, obezbedi listove pokrića kako bi osigurao i zaštitio imovinu od svih mogućih rizika, pa i elementarne nepogode koja je zadesila Srbiju tokom maja.

- Zahtev za izdavanje listova pokrića upućen je na adrese sedam najvećih osiguravajućih kuća u Srbiji, radi obezbeđivanja konkurencije - kažu u EPS . - Izabran je konzorcijum „Viner štediše“ i „Unika osiguranja“, sa odgovarajućim kvalitetom reosiguranja, čija je ponuda bila finansijski najpovoljnija. Ova ponuda je čak 6,5 odsto jeftinija od ponude koju je EPS dobio na tenderu koji je pod žalbom.
 

Najnovije vesti Srbija :

19 Nov 2019 Uloga Srbije u Transbalkanskom koridoru
19 Nov 2019 elElektrana na biomasu radi u Boljevcu
12 Nov 2019 Uskoro početak gradnje novog bloka TE Kolubara
3 Nov 2019 Poskupljuje struja od 1. decembra
3 Nov 2019 U Srbiji najstarija hidrocentrala u Evropi
3 Nov 2019 Solarna elektrana EPS na Tari ispunjava planove
29 Okt 2019 EPS: Milijarda za čistiji vazduh

 

Povezane vesti :

12 Nov 2019 Uskoro početak gradnje novog bloka TE Kolubara
29 Okt 2019 EPS: Milijarda za čistiji vazduh
29 Okt 2019 TE jesu najveći zagađivači,ali trenutno nisu glavn
19 Okt 2019 Novi kop Radljevo kod Lazarevca
19 Okt 2019 Realizujemo vredne projekte iz oblasti ekologije
11 Sep 2019 Obeleženo 29 godina postojanja i rada HE Pirot
19 Avg 2019 ERS u zoni interesa EPS-a
5 Avg 2019 Kralj čekićem utemeljio najdugovečniju centralu
25 Jul 2019 Računi za struju od jula "bogatiji" za novu stavku
23 Jun 2019 „Veliko spremanje” Dunava
20 Jun 2019 Proizvodnja uglja u EPS-u povećana za 9.000 tona
4 Jun 2019 Zašto je struja u „crvenoj zoni“ daleko skuplja
27 Maj 2019 Savetovanje CIGRE Srbija od 2. do 6. juna 2019
3 Maj 2019 EPS dobio mobilne trafostanice
11 Mar 2019 Kad brojilo pobrka dan i noć

Web Analytics