ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.
ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

         NAZAD  
Pušten u rad Centralni registar energetskih pasoša   16 Maj 2014 - blic
Centralni registar energetskih pasoša (Data menagement system - DMS), jedinstvena baza podataka o energetskim karakteristikama građevinskih objekata u Srbiji, svečano je danas pušten u rad na Beogradskom sajmu. Zahvaljujući tom registru, Srbija se svrstava među prve zemlje u Evropi koja je na putu unapređenja energetske efikasnosti, uspostavlja takvu bazu podataka koja će moći da pruži informacije o svim izdatim energetskim pasošima u zemlje, istaknuto je na konferenciji Inženjereske komore Srbije, u okviru Međunarodnog sajma tehnike i tehničkih dostignuća.

Svi energetski pasoši, kada ih odobri Ministarstvo građevinarstva, ulaziće u taj Centralni registar i moći će da se vide, što je značajno, jer će svi podaci biti u elektronskom formatu i na osnovu njih je moguće raditi različite analize, rekla je novinarima šef odeljenja za energetsku efikasnost Ministarstva energetike Antonela Solujić.

To je potrebno posebno Ministarstvu energetike koje će iz te baze podataka izvlačiti podatke o uštedama energije, jer to ministarstvo ima obavezu da te podatke dostavlja Energetskoj zajednici i da izveštava o ispunjenju tih ciljeva u Srbiji.

- Sve će biti automatizovano i to će za nas biti ogromna pomoć, rekla je Solujić. Ona je naglasila da je današnje puštanje u rad tog registra još uvek test faza i da se tek na jesen kreće sa njegovom obaveznom primenom, jer se neće moći ni izdati pasoši objekata, dok se ne unesu podaci u ovaj sistem - dodala je Solujić.

Kada je reč o budžetskom Fondu za energetsku efikasnost, ona je rekla da je objavljen javni poziv za lokalne samouprave, da se prijavilo 88 različitih subjekata i da se uskoro očekuje potpisivanje ugovora o tim projektima.

Za vreme prethodne Vlade je predviđeno da treba da se sprovede i javni poziv za banke i da se na taj način omoguće povoljni krediti za energetsku efikasnost za građanstvo, za šta je rekla, da će verovatno zaživeti posle rebalansa budžeta.

Načelnik odeljenja za energetsku efikasnost Ministarstva građevinarstva Jasminka Pavlović ukazala je da će Centralni registar energetskih pasoša i Nacionalni program energetske efikasnosti podstaći razvoj jedne nove grane privrede i da će se tako pokrenuti, ne samo građevinska, već i ostale prateće industrije u Srbiji.

- Ponosni smo na ekipu stručnjaka koji su doveli do toga da imamo Centralni registar energetskih pasoša i što sada imamo imamo nešto što će i Evropa i Nemačka da uči od nas - rekla je Pavlović.

Šumarac: Moguće ogromne uštede energije

Predsednik Skupštine inženjerske komore Dragoslav Šumarac je podsetio da su usvajanjem zakona o energetskoj efikanosti iz 2013. godine, obavezni pasoši energetske efikasnosti zgrada i da se sada oko 90 odsto objekata projektuje u skladu sa tim.

U Srbiji su moguće ogromne uštede energije, jer se sada u stanovima troši oko 150 kilovat časova energije po kvadratu stambene površine, što je iznad evropskog proseka, kazao je on i izrazio očekivanje da će nova vlada Srbije prepoznati značaj ulaganja u projekte energetske efikasnosti, jer se investiranje u te projekte povrati već za pet do šest godina.
- Energetska efikasnost nije potrošnja i ne košta nego je reč o investiciji koja se isplati i koja donosi uštede - poručio je Šumarac.
On je naveo da je Inženjerska komora zadužena za obuku inženjera o energetskoj efikasnosti i da je obuku već prošlo oko 1.850 kandidata, do kojih je njih oko 1.180 dobilo licence.
 

Najnovije vesti Srbija :

3 Avg 2020 Izgradnja TESLINOG ČUDA NA ĐETINJI pre 120 godina podelila Užičane
3 Avg 2020 Završeni remonti na bloku „Kostolac A“
2 Avg 2020 Da li će Beograd ove godine dobiti više električnih autobusa?
26 Jul 2020 EMS: BUDUĆNOST NE MOŽE DA ČEKA
22 Jul 2020 U naredne tri godine gasi se deset blokova u balkanskim TE
18 Jul 2020 STRUJA POSKUPLJUJE OD 1. SEPTEMBRA?
18 Jul 2020 TE-KO Kostolac: Premašen polugodišnji plan

 

Povezane vesti :

13 Jul 2020 Srbija osuđena na ugalj bar još 25 godina
26 Jun 2020 Regionalno finale PowerUp! Izazova
23 Jun 2020 Inženjerska komora Srbije objavila registre licenciranih inženjera
23 Jun 2020 TE na Zapadnom Balkanu zagađuju vazduh šest puta više nego što je dozvoljeno
23 Jun 2020 Savetovanje Energetika 2020 okupilio 170 naučnih radnika, stručnjaka i privrednika
16 Jun 2020 Savetovanje Energetika 2020 od 21. do 24. juna na Zlatiboru
31 Maj 2020 Prosečna mesečna potrošnja domaćinstava
15 Maj 2020 Srbija troši čak pet puta više energije od zemalja
12 Maj 2020 Oporavak u drugom polugodištu
29 Apr 2020 Typhoon Hill proglašen za startap godine u Srbiji
5 Mar 2020 Dan energetske efikasnosti
1 Mar 2020 U Vojvodini izgrađeno već osam vetroelektrana
23 Feb 2020 Dani energetike 26. i 27. februara u Novom Sadu
23 Feb 2020 Pohvale i primedbe za srpsku energetiku
9 Dec 2019 Eksploatacija i korištenje uglja prioritet

Web Analytics