ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

     

    NAZAD  
Energija iz stajskog đubriva i kukuruzne silaže   26 Apr 2014 - ekapija
Porodica Ilić iz Stare Pazove proizvodnjom i prodajom junećeg mesa bavi se već dvadesetak godina. Videvši kako funkcionišu farme krava u Italiji, odlučili su se da u okviru svog poljoprivrednog kompleksa u Starim Banovcima izgrade biogasno postrojenje za proizvodnju električne energije. Urbanistički projekat je usvojen 23. aprila, a kako "eKapija" saznaje u septembru sledeće godine bi trebalo da počne da radi biogasno postrojenje snage 0,7 MW u koje će biti uloženo 2 mil EUR.

- Očekujemo da dobijemo svu neophodnu dokumentaciju do kraja godine i da počnemo građevinske radove u ovoj godini. Planiramo da instaliramo opremu 2015. i da nakon toga pustimo u rad biogasno postrojenje – kaže Radoslav Ilić, direktor firme "Klanica i prerada 808", koja je investitor u to postrojenje.

Kako kaže naš sagovornik, u poslednje tri godine izvoze meso u Italiju. Kada su bili kod partnera u toj zemlji imali su prilike da vide biogasna postrojenja.

- Tada smo prvi put videli kako sve to funkcioniše. Obišli smo 5-6 takvih objekata za proizvodnju energije. Uvideli smo da farme mogu biti na dobitku ako izgrade biogasno postrojenje. Takođe, videli smo kako takvo postrojenje funkcioniše u poljoprivrednom dobru "Sava Kovačević" iz Vrbasa. Dobili smo od njih preporuku za austrijsku kompaniju "Biogest" koja nam je uradila tehnološko rešenje i od koje bi trebalo da kupimo opremu – objašnjava Ilić.

Poljoprivredni kompleks je smešten na 5 ha. Sada se na toj parceli nalazi štala za krave, nadstrešnice za seno i slamu, ostava za hranu stoke, kao i stambeni objekat.

Biogasno postorojenje u Starim Banovcima će koristiti kao sirovinu stajnjak i kukuriznu silažu za dobijanje električne energije.

- Prema proračunima biće dovoljne količine stajnjaka sa naše farme. Kada je reč o kukuruznoj silaži, nju ćemo koristiti sa naših polja s obzirom na to da uzgajamo kukuruz za prehranu krava.

Kako je objašnjeno u urbanističkom projektu, preuzimanje i unošenje tekućih i čvrstih supstrata u sistemu je odvojeno. Tekući supstrat stajnjaka se može direktno preuzeti cevima iz štala ili se prevozi do mesta gde je postavljeno postrojenje.

Glavni objekat postrojenja za proizvdnju električne energije biće postavljen u središtu kompleksa, a sastavljen je od više objekata, delova koji su svi zajedno sastavni deo tehnološkog procesa proizvodnje električne energije. Osim tehnološke linije za proizvodnju struje, biće izgrađena upravna zgrada sa kontrolnom prostorijom proizvodnog procesa gasa i električne energije.

Najveći objekti na kompleksu biće podna skladišta silaže, silotrenčevi dimenzionosani za jednogodišnju zalihu supstrata neophodnog u proizvodnji biogasa, i lagune za smeštaj ostatka proizvodnog procesa.

Takođe, potrebno je izgraditi montažnu betonsku trafostanicu sa prilazom sa ulične strane. Iza trafopostrojenja planiran je prostor za smeštaj dva kontejnera, komunalnog otpada i upotrebljene ambalaže.

Izgradnja objekta za smeštaj poljoprivredne mehanizacije planiran je u drugoj fazi realizacije kompleksa zato što je ovaj objekat jedini koji ne pripada postrojenju i nije u direktnoj vezi sa procesom proizvodnje električne energije, ali je neophoda za funkcionisanje i organizaciju pratećih sadržaja i procesa na kompleksu biogasnog postrojenja.

Postrojenje će biti kompjuterizovano što će omogućiti savršeno upravljanje i održavanje odnosno daće kompletan pregled informacija, analizu i grafički prikaz raznih vrsta podataka. Operater postrojenja može u svakom trenutku pogledati stanje rada i najvažnije pojedine jedince postrojenja. Prikupljeni podaci o proizvodnji električne i toplotne energije, potrošnji supstrata i plina, kao i potrošnji plina, električne i toplotne energije u vlastite svrhe se spremaju u protokol podataka. Kroz protokol podataka moći će da se dobiju podaci na dnevnom, nedeljnom, mesečnom ili godišnjem periodu.
 

Najnovije vesti Srbija :

7 Dec 2018 NIS 2020. godine pušta u rad elektranu i vetropark
7 Dec 2018 Priključenje na elektromrežu u roku od 15 dana
7 Dec 2018 Skuplja struja teško do rafa
3 Dec 2018 EPS-ova struja za privredu poskupljuje za 20,2%
3 Dec 2018 Tranzicija energetskog sistema biće bolna
26 Nov 2018 Gasne elektrane zamena za TE
19 Nov 2018 Evropa iskoristila 80 odsto snage reka

 

Povezane vesti :

16 Nov 2018 Male centrale u Srbiji nisu problem
20 Sep 2018 Energija iz otpada
17 Sep 2018 Sajam energetike od 2. do 5. oktobra u Beogradu
23 Apr 2018 Razvoj novih biogas postrojenja u Srbiji
11 Apr 2018 Subvencije i hidroelektrane „guraju“ zelenu struju
22 Mar 2018 Najveći potencijal Srbije - biomasa
16 Nov 2017 Energija iz vetra oduvaće naše pare
27 Sep 2017 Otvorena biogasna energana kod Bačke Topole
31 Avg 2017 Pod naponom trećina cene
7 Avg 2017 "Zelena struja" iz atara Banata
26 Jun 2017 Žetva raži za "zelenu" struju
20 Jun 2017 Manji troškovi za kompaniju
14 Jun 2017 Podrška većem korišćenju biomase u fokusu države
9 Mar 2017 Srbija ispunjava obavezu EU do 2020.
22 Apr 2017 RENEXPO® WATER & ENERGY konferencija

Web Analytics