ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

     

    NAZAD  
Prva vozila na struju i javni punjači stigli u Pan   21 Nov 2013 - ekapija
Veliko interesovanje javnosti, lokalnih samouprava, a pre svih Pančevaca, izazvali su elektromobili koji su krajem oktobra napravili prvi krug u gradu na Tamišu. Pančevo je tako postalo prvo mesto u Srbiji u kojem su postavljeni javni punjači za elektrovozila, a takođe i prva lokalna samouprava koja poseduje automobile i bicikle na električni pogon.

Sva vozila u Pančevo su stigla iz donacije provincije Ravena u Italiji u vrednosti 220.000 EUR, a "Ostrvo za održivi saobraćaj" postavljeno je ispred Uslužnog centra Gradske uprave.

Olga Šipovac, sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine Pančeva, u intervjuu za "eKapiju" objašnjava kako je došlo do toga da grad dobije automobile na struju.

- Prilikom pripreme predloga nastavka druge faze projekta za saradnju u okviru "Mreže kooperacije između lokalnih vlasti pri razvoju i dijalogu u Jugoistočnoj Evropi" (SEENET), koji sprovodi italijansko Ministarstvo spoljnih poslova, predstavnici provincije Ravena predložili su kao temu korišćenje obnovljivih izvora energije. Razmatrano je nekoliko varijanti od automobila na elektro pogon do korišćnja solarne energije za grejanje nekog od javnih objekata, malih vetrogeneratora, servis javnog bicikla i dr. Grad Pančevo se odlučio za predlog koji se odnosio na mogućnosti korišćenja solarne energije za automobile na elektro pogon, s obzirom na to da je to nešto sasvim novo kod nas i da bi kao takvo bilo značajmo kao primer korišćenja obnovljivih izvora energije u oblasti saobraćaja.

Naša sagovornica objašnjava da je na "Ostrvu za održivi saobraćaj" postavljeno dva manja automobila- kvadricikla, koji su delmično kineske proizvodnje, dok je "srce" automobila, jedinica za el. pogon italijanske proizvodnje, proizvođača "Ggreen Go" iz Livorna.

- Ovi automobili su sa dva sedišta i služe u najvećoj meri za gradsku vožnju. Isto tako grad Pančevo je u okviru ove donacije dobio i "Renault Kangoo", kao i četiri bicikla na električni pogon.

Punjenje ovih automobila kada su prazni traje osam časova, a mogu se puniti i odmah posle kraće vožnje. Sa jednim punjenjem se može preći 130-150 km, prosečnom brzinom oko 60 km/h.

Za punjenje automobile koristi se solarna energija i vetrogeneratori.

- Nadstrešnica za korišćenje obnovljivih izvora energije je snabdevena sa 9 fotosolarnih panela i tri vetrogeneretora sa tri stuba. Solarna energija i energija vetra se akumuliraju pomoću komponenti za prikupljanje, koji su postavljeni odozgo. Nadstrešnica je obezbeđena jednim mestom za punjenje malih vozila-kvadricikala, kao i jednim za punjenje bicikala. Punjenje "Renault Kangoo" će se obavljati direktno iz mreže, s obzirom na kapacitet baterije na nadstrešnici odnosno sunčanost i potencijal vetra na lokaciji na kojoj se nalazi nadstrešnica – napominje Šipovac.

Proizvođač nadstrešnice sa fotosolarnim panelima i vetrogeneratorima i punjača za direktno napajanje iz gradske elektro mreže je italijanska firma "Giulio Barbieri" iz Ferare.

Sva donirana oprema je vlasništvo grada, tako da se u budućnosti kada vozila na elektro pogon počnu više da se koriste, u Pančevu će razmotriti mogućnost da punjače koriste i građani.

Za početak, planirano je da ova vozila koriste zaposleni u Gradskoj upravi grada Pančeva.

- Pre svih, vozila će koristiti u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine, za redovne potrebe obilazaka sistema za kontinualni monitoring grada Pančeva, kao i inspekcije za zaštitu životne sredine. Isto tako i ostali zaposleni u Gradskoj upravi grada Pančeva će prema potrebi i dogovoru moći da koriste vozila i bicikle, kao npr. kurirska služba, ostale inspekcije i dr.

Zasada nema podataka o planovima drugih gradova za uvođenje ovakvog sistema, ali kako nam kažu u Pančevu, dosta drugih lokalnih samouprava je pokazalo zainteresovanost za sistem elektromobila koji je uveden u njihovom gradu.

Možda se i drugi gradovi ugledaju na Pančevo i uvedu električna vozila. Sistem iznajmljivanja automobila na struju za sve stanovnike već postoji u evropskim gradovima - na primer u Parizu je uveden pre dve godine.
 

Najnovije vesti Srbija :

19 Avg 2019 ERS u zoni interesa EPS-a
19 Avg 2019 Potrošači i dalje bez nadoknade štete
19 Avg 2019 Građani Srbije rasipaju energiju
5 Avg 2019 Postavljena gasnoturbinska oprema TETO Pančevo
5 Avg 2019 Kralj čekićem utemeljio najdugovečniju centralu
4 Avg 2019 Napravili najbolji električni bicikl na svetu
25 Jul 2019 VE Kovačica stekla status povlašćenog proizvođača

 

Povezane vesti :

4 Avg 2019 Napravili najbolji električni bicikl na svetu
1 Maj 2019 Elektromobil: 300 kilometara za 300 dinara
24 Dec 2018 Da li su električni automobili budućnost Srbije?
27 Jun 2018 ETF: Među 10 inovativnih energetskih uređaja
7 Apr 2018 EPS od izvoza struje zaradio 16 miliona evra
4 Mar 2018 Tesla i u Srbiji?
14 Jan 2018 RTS sa studentima ETF-a
13 Sep 2017 EPS uprkos suši obezbedio dovoljno struje
9 Maj 2017 NIS predstavio dostignuća u oblasti energetike
24 Apr 2017 Samo jedan javni punjač za električna vozila
26 Nov 2016 Kako do pametnog grada
16 Sep 2016 Iskorak ka zelen(ij)oj budućnosti
23 Maj 2016 Svaki radnik EPS-a je važan
12 Jan 2015 NIS sve zeleniji
4 Okt 2014 Na zimu se očekuje početak proizvodnje uglja

Web Analytics