ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.
ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

         NAZAD  
Izložba EPS - 120 godina elektrifikacije Srbije   14 Nov 2013 - mondo
Izložba Elektroprivrede Srbije, povodom 120 godina elektrifikacije Srbije "Od sumraka do svitanja" otvorena je večeras u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu. Svi zainteresovani moći će da je posete do kraja godine. Otvarajući izložbu v.d. direktora EPS-a Aleksandar Obradović podsetio je na prve godine elektrifikacije Srbije, ukazujući da je za sve te godine EPS preživeo i uspone i padove, menjao se i prilagođavao svetu oko sebe.

U prisustvu brojnih zvanica, među kojime je bio i srpski ministar obrane Nebojša Rodić, Obradović je rekao da je ove godine EPS dobio konkurenciju i da više nije monopolista na tržištu.

Prema njegovim rečima, na otvorenom tržištu visokog napona ostvaren je veliki uspeh, a od 1. januara sledeće godine uslediće otvaranje tržišta električne energije na srednjem naponu i EPS će morati da ponovi taj dobar rezultat.

"EPS neće olako prepuštati tržište konkurenciji. Zato su neophodne promene u organizaciji poslovanja preduzeća, kako bi što spremnije i efikasnije održali tržišnu utakmicu, jer neefikasan EPS neće preživeti na tržištu", upozorio je Obradović.

Sprovođenje polaznih osnova za reorganizaciju EPS-a, koje je prošle godine usvojila Vlada Srbije i uspostavljanje efikasne organizacije su jedini način da EPS bude profitabilan i uspešan, smatra Obradović.

Zato je potrebna podrška vlade, zatrim mišljenje stručnih institucija, kao i celokupne javnosti, ocenio je on.

"Poslovodstvo EPS-a spremno je da sprovede reorganizaciju, kako bi u najkraćem roku bili što bolje pozicionirani na otvorenom tržištu električne energije i ispunili strateške ciljeve", kazao je Obradović. Prema njegovim rečima, da bi EPS bio pokretačka snaga srpske ekonomije, mora da postane jaka i profitabilna firma, a sve ostalo je improvizacija.

Obradović je istakao da je ove godine smanjen gubitak u poslovanju za 0,8 milijardi dinara, umesto 22 milijarde dinara, koliko je bilo predviđeno.

Predsednik UO EPS-a Aca Marković rekao je da će ova godina biti zapamćena po ostvarenom rekordu u proizvodnje električne energije od oko 37 milijardi kilovatčasova (kWh), napominjući da je i u izvozu struje otvaren napredak - odličan rezultat od tri milijarde kWh.

Marković je podsetio na istiorijat elektrifikacije Srbije, ukazujući da je u zgradi Muzeja nauke i tehnike, pre 120 godina, proradila električna centrala koja je snabdevala gradsku javnu rasvetu u srpskoj prestonici.

Na izložbi, koja će biti otvorena do kraja godine, prikazano je kako je izgledao početak elktrifikacije Srbije, a smatra se da je to bila 1893. godina, kada je na jesen počela da radi prva javna termoelektrana na Dorćolu, za šta je najzaslužniji bio Djorđe Stanojević.

Proces elektrrifikacije Srbije odvijao se u etapama, a počeo je krajem 19. veka.

Na izložbi je prikazano kako je izgledao taj proces i do 1931. godine bili su eletrificirani gotovo svi gradovi u Srbiji, a do 1945. skoro sve varošice.

Elektrifikacija je završena početkom osamdesetih godina 20. veka, a Elektrodistribucija Pirota je prva ostvarila 100 odsto elektrifikacije na području te Opštine.
 

Najnovije vesti Srbija :

2 Jul 2020 Srbija će u zajedničkom preduzeću za HE na Drini imati 51% kapitala
30 Jun 2020 Prvi ugovori za kupovinu automobila na struju ove nedelje
29 Jun 2020 Srbija i RS grade tri nove hidroelektrane na Drini
29 Jun 2020 Dnevni rekordi u proizvodnji struje HE Đerdap 1 i Zvornik
26 Jun 2020 Digitalni alati i platforme za održavanje i upravljanje zgradama
26 Jun 2020 Regionalno finale PowerUp! Izazova
24 Jun 2020 EPS se drži dobro, nema šteta od poplava

 

Povezane vesti :

12 Mar 2020 Termoelektrane nisu potrebne
24 Dec 2018 Da li su električni automobili budućnost Srbije?
6 Feb 2017 Briga o elektroprivredi Srbije
10 Jul 2015 Dan nauke i rodjendan Nikole Tesle
3 Jul 2015 Dani Tesle od 6. do 12. jula širom Srbije
9 Okt 2014 EPS će biti velika,čvrsto integrisana kompanija
1 Jun 2014 Godišnjica Tesline jedine posete Beogradu
14 Nov 2013 Izložba EPS - 120 godina elektrifikacije Srbije
7 Feb 2013 Putevima Tesle i Stanojevića
12 Feb 2012 Prva sijalica zasijala u Kragujevcu
2 Maj 2011 Naplata i gubici određuju dobit
2 Feb 2011 Simens započeo 2011. sa rastom
11 Jul 2010 Zakon o energetici do kraja godine
18 Maj 2010 Tesla povezao prestonicu i Đetinju
16 Mar 2009 Teslin jedan dan u Beogradu

Web Analytics