ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

     

    NAZAD  
Pošalji SMS za krađu struje   27 Okt 2013 - politika
Domišljatost građana u krađi struje uz pomoć magneta, igle, rendgenskog snimka, lakiranih pločica, ali i specijalnih vodova koje sprovode s bandere ili pre brojila, dopunjena je ovih dana i preprodajom kradene struje. Elektrodistribucija Beograd podnela je krivičnu prijavu protiv vlasnika gradskog prevoznika „Bamiron” koji je godinama krao struju, a onda ju je, prema svedočenju komšija, i preprodavao! Prevedeno, komšije koje nisu imale svoja brojila, a nelegalno su priključene na banderu ovog svog komšije, plaćale su struju za njega. Kilovat ih je koštao oko 15 dinara. Tri puta skuplje nego što je zvanična cena.

Na ovaj ili onaj način, kradljivici struje „potroše” godišnje EPS-u toliko električne energije da bi u Srbiji moglo da se sagradi između 25 i 30 malih hidroelektrana. Krađa struje napravi ovom javnom preduzeću godišnji gubitak od 70 i više miliona evra.

Statistika pokazuje da oko četiri do pet odsto ukupno proizvedene struje u Srbiji godišnje bude ukradeno, pa tako ispada da za nelegalne potrošače struje nema prepreke, a dosad su otkrivena čak 52 različita načina za krađu.

Upućeni u problematiku kažu da ne treba odavati tajnu na koje se sve načine struje može krasti, jer se tako onima koji nemaju brojila daje ideja da neovlašćeno uzimaju struju, ali objašnjavaju da su ozbiljni kradljivci oni koji to planiraju još dok grade kuću. Oni od bandere odvode kablove na koje priključuju najveće potrošače u kući, a ostalo ide preko brojila ili u kući ispred brojila naprave odvod.

Krade se i raznim prepravkama brojila, tako što se izvade kablovi, stavljaju lakirane pločice, zatim se iglama, plastikom, rendgenskim snimcima ili magnetima blokira strujomer ili vraća unazad.
Željko Marković, direktor Direkcije za distribuciju električne energije EPS-a, objašnjava da su metode različite, ali da su formirane specijalizovane ekipe za kontrolu, koje mogu da pariraju i doskoče kradljivcima.

Procenjuje se da li je potrošnja nekog domaćinstva realna, kako se kretala u određenom periodu, da li se greje na struju, dok je najlakše otkriti one koji nemaju pravo da se priključe, jer nemaju registrovane strujomere, ističe Marković.

Godišnje se otkrije 20–30 odsto kradljivaca. Pobedu odnose kradljivci, a razlog je što EPS nema pomoć države. I kada kradljivici budu uhvaćeni na delu, sudovi ih ne osuđuju, ili su kazne minimalne. Ukradu struju vrednu nekoliko stotina hiljada dinara, a plate 20.000–30.000 dinara, kaže Marković.

Nije redak slučaj ni da se oštećuju plombe i razmiču naponski mostovi, buše se brojila i stavljaju tanke žice da bi se zaustavio disk u strujomeru, uvlači se i film da bi se zaustavio disk ili brojčanik. Upotrebljavaju se i kalemovi za vraćanje brojčanika na strujomerima.

-------------------------------------------------------

Oglasi za magnete koji koče brojila


Struja se krade i upotrebom neodimijum magneta koji se može naručiti SMS-om, jer obični magneti nisu toliko efikasni. Ovaj magnet, kako se može pročitati u oglasu na internetu, koči brojilo bez kvarenja.

Onaj ko je, dakle, rešio da prevari EPS, naruči magnet stavi ga u staru deblju čarapu ili ga omota izolir-trakom da ne bi ostavio ogrebotine na satu. Magnet stavi na kućište brojila i pomera ga da bi se uočilo u kom položaju ima najbolji efekat. „Koristite magnet pametno – nemojte smanjiti potrošnju previše”, stoji u oglasu, na koji, bar za sada, malo ko od nadležnih reaguje iako se javnim oglašavanjem građani pozivaju na činjenje krivičnog dela.
 

Najnovije vesti Srbija :

14 Dec 2017 Gubici zbog energetske neefikasnosti javnih objeka
11 Dec 2017 Male hidroelektrane najisplativiji OIE
9 Dec 2017 Počeo projekat za odsumporavanje u TENT-u
3 Dec 2017 EPS traži veće kazne za kradljivce struje
3 Dec 2017 Ušteda na uvozu gasa nauštrb proizvodnje struje?
3 Dec 2017 Ko može da dobije besplatne kilovate?
30 Nov 2017 EPS podiže kredit od 80miliona evra za vetropark

 

Povezane vesti :

14 Dec 2017 Gubici zbog energetske neefikasnosti javnih objeka
11 Dec 2017 Male hidroelektrane najisplativiji OIE
3 Dec 2017 Ušteda na uvozu gasa nauštrb proizvodnje struje?
3 Dec 2017 Ko može da dobije besplatne kilovate?
30 Nov 2017 EPS podiže kredit od 80miliona evra za vetropark
29 Nov 2017 Malim firmama struja poskupljuje i do 18 odsto
27 Nov 2017 Kako odabrati pravo pametno kućno osvetljenje?
20 Nov 2017 EPS odoleva konkurenciji
16 Nov 2017 Konferencija o regionalnom tržištu električne ener
16 Nov 2017 Energija iz vetra oduvaće naše pare
13 Nov 2017 Domaće kompanije pobedile na tenderima EPS-a
23 Okt 2017 Ekološki kilovati skupi za državu
19 Okt 2017 Počeo da radi vetropark Malibunar
17 Okt 2017 VE u Čibuku najveći projekat te vrste u regionu
7 Okt 2017 Vetroparkovi – budućnost energije

Web Analytics