ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.
ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

         NAZAD  
Pošalji SMS za krađu struje   27 Okt 2013 - politika
Domišljatost građana u krađi struje uz pomoć magneta, igle, rendgenskog snimka, lakiranih pločica, ali i specijalnih vodova koje sprovode s bandere ili pre brojila, dopunjena je ovih dana i preprodajom kradene struje. Elektrodistribucija Beograd podnela je krivičnu prijavu protiv vlasnika gradskog prevoznika „Bamiron” koji je godinama krao struju, a onda ju je, prema svedočenju komšija, i preprodavao! Prevedeno, komšije koje nisu imale svoja brojila, a nelegalno su priključene na banderu ovog svog komšije, plaćale su struju za njega. Kilovat ih je koštao oko 15 dinara. Tri puta skuplje nego što je zvanična cena.

Na ovaj ili onaj način, kradljivici struje „potroše” godišnje EPS-u toliko električne energije da bi u Srbiji moglo da se sagradi između 25 i 30 malih hidroelektrana. Krađa struje napravi ovom javnom preduzeću godišnji gubitak od 70 i više miliona evra.

Statistika pokazuje da oko četiri do pet odsto ukupno proizvedene struje u Srbiji godišnje bude ukradeno, pa tako ispada da za nelegalne potrošače struje nema prepreke, a dosad su otkrivena čak 52 različita načina za krađu.

Upućeni u problematiku kažu da ne treba odavati tajnu na koje se sve načine struje može krasti, jer se tako onima koji nemaju brojila daje ideja da neovlašćeno uzimaju struju, ali objašnjavaju da su ozbiljni kradljivci oni koji to planiraju još dok grade kuću. Oni od bandere odvode kablove na koje priključuju najveće potrošače u kući, a ostalo ide preko brojila ili u kući ispred brojila naprave odvod.

Krade se i raznim prepravkama brojila, tako što se izvade kablovi, stavljaju lakirane pločice, zatim se iglama, plastikom, rendgenskim snimcima ili magnetima blokira strujomer ili vraća unazad.
Željko Marković, direktor Direkcije za distribuciju električne energije EPS-a, objašnjava da su metode različite, ali da su formirane specijalizovane ekipe za kontrolu, koje mogu da pariraju i doskoče kradljivcima.

Procenjuje se da li je potrošnja nekog domaćinstva realna, kako se kretala u određenom periodu, da li se greje na struju, dok je najlakše otkriti one koji nemaju pravo da se priključe, jer nemaju registrovane strujomere, ističe Marković.

Godišnje se otkrije 20–30 odsto kradljivaca. Pobedu odnose kradljivci, a razlog je što EPS nema pomoć države. I kada kradljivici budu uhvaćeni na delu, sudovi ih ne osuđuju, ili su kazne minimalne. Ukradu struju vrednu nekoliko stotina hiljada dinara, a plate 20.000–30.000 dinara, kaže Marković.

Nije redak slučaj ni da se oštećuju plombe i razmiču naponski mostovi, buše se brojila i stavljaju tanke žice da bi se zaustavio disk u strujomeru, uvlači se i film da bi se zaustavio disk ili brojčanik. Upotrebljavaju se i kalemovi za vraćanje brojčanika na strujomerima.

-------------------------------------------------------

Oglasi za magnete koji koče brojila


Struja se krade i upotrebom neodimijum magneta koji se može naručiti SMS-om, jer obični magneti nisu toliko efikasni. Ovaj magnet, kako se može pročitati u oglasu na internetu, koči brojilo bez kvarenja.

Onaj ko je, dakle, rešio da prevari EPS, naruči magnet stavi ga u staru deblju čarapu ili ga omota izolir-trakom da ne bi ostavio ogrebotine na satu. Magnet stavi na kućište brojila i pomera ga da bi se uočilo u kom položaju ima najbolji efekat. „Koristite magnet pametno – nemojte smanjiti potrošnju previše”, stoji u oglasu, na koji, bar za sada, malo ko od nadležnih reaguje iako se javnim oglašavanjem građani pozivaju na činjenje krivičnog dela.
 

Najnovije vesti Srbija :

19 Jan 2022 Srbija mora u energetsku tranziciju
19 Jan 2022 Skuplja struja na KIM za one koji premaše 600 kilovata mesečno
19 Jan 2022 DOMAĆA PAMETNA BROJILA – Sigurnost razvoja srpske energetike
18 Jan 2022 Borba sa vetrenjačama - Retrospektiva 2021
18 Jan 2022 Dodatni uvoz struje, država će obezbediti dovoljno energenata
17 Jan 2022 Hidrocentrale na Nišavi stare 100 godina
17 Jan 2022 Kod Zaječara u planu gradnja solarne elektrane snage 50 MW

 

Povezane vesti :

19 Jan 2022 Srbija mora u energetsku tranziciju
19 Jan 2022 Skuplja struja na KIM za one koji premaše 600 kilovata mesečno
19 Jan 2022 DOMAĆA PAMETNA BROJILA – Sigurnost razvoja srpske energetike
18 Jan 2022 Dodatni uvoz struje, država će obezbediti dovoljno energenata
17 Jan 2022 Hidrocentrale na Nišavi stare 100 godina
17 Jan 2022 KEDS traži povećanje cene od 30 do 40 odsto
14 Jan 2022 EMS: Ne stopiramo Zakon o obnovljivim izvorima energije, tražimo izmene
12 Jan 2022 Otpor OIE znak nesposobnosti; EMS: Nismo protiv zelenih energija
11 Jan 2022 EPS, EMS i AERS od ministarstva traže promenu statusa za OIE
11 Jan 2022 Kako obezbediti dovoljno energenata
10 Jan 2022 EMS se oglasio o stanju elektromreže Srbije
5 Jan 2022 Ugalj nam "dogoreva"
4 Jan 2022 Elektrana za energetsko korišćenje otpada u Vinči u novembru
3 Jan 2022 Hladna zima EPS bi mogla da košta 600 miliona evra
29 Dec 2021 Ukupni distributivni gubici EPS-a su među najvećim u Evropi

Web Analytics