ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

     

    NAZAD  
Pošalji SMS za krađu struje   27 Okt 2013 - politika
Domišljatost građana u krađi struje uz pomoć magneta, igle, rendgenskog snimka, lakiranih pločica, ali i specijalnih vodova koje sprovode s bandere ili pre brojila, dopunjena je ovih dana i preprodajom kradene struje. Elektrodistribucija Beograd podnela je krivičnu prijavu protiv vlasnika gradskog prevoznika „Bamiron” koji je godinama krao struju, a onda ju je, prema svedočenju komšija, i preprodavao! Prevedeno, komšije koje nisu imale svoja brojila, a nelegalno su priključene na banderu ovog svog komšije, plaćale su struju za njega. Kilovat ih je koštao oko 15 dinara. Tri puta skuplje nego što je zvanična cena.

Na ovaj ili onaj način, kradljivici struje „potroše” godišnje EPS-u toliko električne energije da bi u Srbiji moglo da se sagradi između 25 i 30 malih hidroelektrana. Krađa struje napravi ovom javnom preduzeću godišnji gubitak od 70 i više miliona evra.

Statistika pokazuje da oko četiri do pet odsto ukupno proizvedene struje u Srbiji godišnje bude ukradeno, pa tako ispada da za nelegalne potrošače struje nema prepreke, a dosad su otkrivena čak 52 različita načina za krađu.

Upućeni u problematiku kažu da ne treba odavati tajnu na koje se sve načine struje može krasti, jer se tako onima koji nemaju brojila daje ideja da neovlašćeno uzimaju struju, ali objašnjavaju da su ozbiljni kradljivci oni koji to planiraju još dok grade kuću. Oni od bandere odvode kablove na koje priključuju najveće potrošače u kući, a ostalo ide preko brojila ili u kući ispred brojila naprave odvod.

Krade se i raznim prepravkama brojila, tako što se izvade kablovi, stavljaju lakirane pločice, zatim se iglama, plastikom, rendgenskim snimcima ili magnetima blokira strujomer ili vraća unazad.
Željko Marković, direktor Direkcije za distribuciju električne energije EPS-a, objašnjava da su metode različite, ali da su formirane specijalizovane ekipe za kontrolu, koje mogu da pariraju i doskoče kradljivcima.

Procenjuje se da li je potrošnja nekog domaćinstva realna, kako se kretala u određenom periodu, da li se greje na struju, dok je najlakše otkriti one koji nemaju pravo da se priključe, jer nemaju registrovane strujomere, ističe Marković.

Godišnje se otkrije 20–30 odsto kradljivaca. Pobedu odnose kradljivci, a razlog je što EPS nema pomoć države. I kada kradljivici budu uhvaćeni na delu, sudovi ih ne osuđuju, ili su kazne minimalne. Ukradu struju vrednu nekoliko stotina hiljada dinara, a plate 20.000–30.000 dinara, kaže Marković.

Nije redak slučaj ni da se oštećuju plombe i razmiču naponski mostovi, buše se brojila i stavljaju tanke žice da bi se zaustavio disk u strujomeru, uvlači se i film da bi se zaustavio disk ili brojčanik. Upotrebljavaju se i kalemovi za vraćanje brojčanika na strujomerima.

-------------------------------------------------------

Oglasi za magnete koji koče brojila


Struja se krade i upotrebom neodimijum magneta koji se može naručiti SMS-om, jer obični magneti nisu toliko efikasni. Ovaj magnet, kako se može pročitati u oglasu na internetu, koči brojilo bez kvarenja.

Onaj ko je, dakle, rešio da prevari EPS, naruči magnet stavi ga u staru deblju čarapu ili ga omota izolir-trakom da ne bi ostavio ogrebotine na satu. Magnet stavi na kućište brojila i pomera ga da bi se uočilo u kom položaju ima najbolji efekat. „Koristite magnet pametno – nemojte smanjiti potrošnju previše”, stoji u oglasu, na koji, bar za sada, malo ko od nadležnih reaguje iako se javnim oglašavanjem građani pozivaju na činjenje krivičnog dela.
 

Najnovije vesti Srbija :

10 Nov 2018 12 godina sajta www.elektroenergetika.info
9 Nov 2018 Struju platite telefonom
5 Nov 2018 Izgradnja gasne elektrane u Pančevu
5 Nov 2018 Priština krade struju sa srpskih dalekovoda
22 Okt 2018 mHE - malo struje, mnogo štete
15 Okt 2018 Do kraja godine 200 MW iz energije vetra
15 Okt 2018 EPS predstavio svoja četiri projekta

 

Povezane vesti :

5 Nov 2018 Izgradnja gasne elektrane u Pančevu
5 Nov 2018 Priština krade struju sa srpskih dalekovoda
20 Sep 2018 Energija iz otpada
12 Sep 2018 Otvoren vetropark Alibunar
20 Avg 2018 ŠEST MESECI 3.500 SLUČAJEVA KRAĐE STRUJE
27 Jun 2018 Kako EMS dočekuje jubilej
27 Jun 2018 ETF: Među 10 inovativnih energetskih uređaja
31 Maj 2018 Investicije u energetiku veće od tri milijarde evr
18 Maj 2018 Srbija se u energetici približava ciljevima
18 Maj 2018 U zatvor zbog krađe struje
11 Maj 2018 EPS još bez konkurencije
6 Maj 2018 Struja se krade i na radijatorima
30 Apr 2018 Ove godine na mreži još 250 megavata iz OIE
11 Apr 2018 ŠAROLIKA NOĆNA TARIFA
11 Apr 2018 Subvencije i hidroelektrane „guraju“ zelenu struju

Web Analytics