ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.
ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

         NAZAD  
Najavljene investicije od 1,5 mlrd EUR u OIE   26 Jun 2013 - ekapija
U proteklih godinu i više dana beležimo porast interesovanja investitora za sektor obnovljivih izvora energije (OIE). U Vojvodini je aktivno oko 30 kompanija, uglavnom u početnoj fazi, koje su najavile oko 1,5 mlrd EUR ulaganja, rekao je Aleksandar Stojkov, direktor Fonda za podršku investicija u Vojvodini (VIP fond) u Bačkoj Topoli. Na seminaru VIP fonda "Obnovljivi izvori energije – investicije i uloga lokalnih samouprava" za predstavnike lokalnih samouprava, koji je 25. juna održan u Skupštini opštine Bačka Topola, Stojkov je naglasio da je uglavnom i dalje reč o potencijalu i da je malo operativnih projekata:

- Ono što je je potrebno da bi se taj potencijal konvertovao u realne projekte, jeste da se upotpuni regulatorni okvir za ovaj sektor. Vlada Republike Srbije je nedavno usvojila jedan set regulative, čime su obezbeđene "feed in" tarife i status povlašćenog proizvođača, Ministarstvo energetike je nedavno najavilo da će model ugovora o otkupu struje iz OIE biti usvojen do 10. jula, i ako to bude slučaj, mislim da možemo da očekujemo da krajem ove i početkom sledeće godine započne izgradnja vetroparkova, ali i solarnih elektrana i postrojenja na biomasu - rekao je Stojkov.

On je pozvao predstavnike lokalnih samouprava da se, ukoliko budu u prilici da pregovaraju sa stranim investitorima iz ove oblasti, obrate VIP fondu, koji im može pomoći da utvrde da li je reč o pouzdanom investitoru.

Nada Radovanović, pomoćnik pokrajinskog sekretara za investicije u energetici, je upoznala opštinare sa regulatornim okvirom u sektoru OIE i uputila ih na "Vodiče za investitore", koji se nalaze na sajtu Sekretarijata za energetiku i Ministarstva energetike, jer sadrže neophodne informacije za one koji žele da investiraju u ovaj sektor.

Ana Brnabić, direktor projekta "Continental Wind Serbia", koja u opštini Kovin radi projekat vetroparka "Čibuk 1", naglasila je da su brojni benefiti za lokalnu samoupravu koja ima vetropark, od povećanog budžeta opštine, profita za one koji prodaju zemlju uz nesmetan nastavak poljoprivrednih aktivnosti, preko poboljšanje infrastrukture na račun investitora, do novih radnih mesta.

- Mi smo sa Opštinom Kovin sklopili ugovor o saradnji po kojem 2% neto profita ide opštini. Osim toga, dve trećine zemlje koje smo kupili je u privatnom vlasništvu, i ti zemljoradnici i dalje mogu da obrađuju zemlju, a nakon što vetropark prestane da radi, imaju mogućnost da otkupe svoju zemlju nazad za samo jedan evro - rekla je Brnabić i napomenula da je obaveza investitora i da sredi puteve i dalekovode za svoje potrebe, ali i da država mora da pruži više stabilnosti i uključipostojeće investitore pre donošenja važnih odluka koje se tiču i njihovog poslovanja.

Ona je objasnila da će vetropark "Čibuk 1" imati 57 turbina ukupnog kapaciteta 144,21 MW, da je u pitanju investicija vredna oko 280 mil EUR, od kojih oko 70% čine krediti međunarodnih finansijskih institucija.

Svoja iskustva poslovanja u Srbiji sa predstavnicima lokalnih samouprava podelio je i Milan Milić, direktor "Bridge Power Investments", koji je objasnio da ova češka kompanija planira da u narednih pet godina investira u Srbiji u još oko pet do sedam peletarnica nešto manjeg kapaciteta od onog u Doroslovu, kao i Dragan Relić, vođa projekta "Prima Energy", solarne elektrane u Beočinu.
 

Najnovije vesti Srbija :

19 Jan 2022 Srbija mora u energetsku tranziciju
19 Jan 2022 Skuplja struja na KIM za one koji premaše 600 kilovata mesečno
19 Jan 2022 DOMAĆA PAMETNA BROJILA – Sigurnost razvoja srpske energetike
18 Jan 2022 Borba sa vetrenjačama - Retrospektiva 2021
18 Jan 2022 Dodatni uvoz struje, država će obezbediti dovoljno energenata
17 Jan 2022 Hidrocentrale na Nišavi stare 100 godina
17 Jan 2022 Kod Zaječara u planu gradnja solarne elektrane snage 50 MW

 

Povezane vesti :

19 Jan 2022 Srbija mora u energetsku tranziciju
19 Jan 2022 Skuplja struja na KIM za one koji premaše 600 kilovata mesečno
19 Jan 2022 DOMAĆA PAMETNA BROJILA – Sigurnost razvoja srpske energetike
18 Jan 2022 Borba sa vetrenjačama - Retrospektiva 2021
18 Jan 2022 Dodatni uvoz struje, država će obezbediti dovoljno energenata
17 Jan 2022 Hidrocentrale na Nišavi stare 100 godina
17 Jan 2022 Kod Zaječara u planu gradnja solarne elektrane snage 50 MW
17 Jan 2022 KEDS traži povećanje cene od 30 do 40 odsto
14 Jan 2022 EMS: Ne stopiramo Zakon o obnovljivim izvorima energije, tražimo izmene
13 Jan 2022 Nuklearke proizvode četvrtinu električne energije u EU, u Srbiji se razmatra izgradnja
13 Jan 2022 Stopiranje Zakona o OIE znači i stopiranje puta ka Evropi
12 Jan 2022 Otpor OIE znak nesposobnosti; EMS: Nismo protiv zelenih energija
12 Jan 2022 SUBVENCIJE ZA EKOLOŠKA VOZILA
11 Jan 2022 EPS, EMS i AERS od ministarstva traže promenu statusa za OIE
11 Jan 2022 Kako obezbediti dovoljno energenata

Web Analytics