ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

     

    NAZAD  
Snabdevanje, ali i proizvodnja   5 Jun 2013 - kWh
U sporazumu koji su u Briselu parafirali predstavnici Vlade Republike Srbije i Vlade Kosova, o čijoj se realizaciji pregovori vode korak po korak, od 15 tačaka, jedna je posvećena dogovaranju o otvorenim pitanjima u energetici u celini. Precizno, pod rednim brojem 13 zapisano je da će „dve strane intenzivirati raspravu o energetici i telekomunikacijama i dovršiti je do 16. juna“. U barem jednom od razgovora obavljenih u međuvremenu bilo je reči i o energetici, o čemu je javnost šturo obaveštena, ali ni naznaka nema da je ijedno od otvorenih pitanja razrešeno. Možda samo u vezi sa telekomunikacijama, ako je suditi prema ad-hok izjavama zvaničnika Beograda.

❚❚Ključan operater prenosa

U energetici, ključna oblast biće, bez sumnje, elektroenergetika, ako ni zbog čega drugog ono stoga što je prenosni sistem Srbije jedinstven na celoj teritoriji Srbije (EMS) i što Kosovo nema tehničke uslove da izdvoji svoj deo i kao samostalan se priključi evropskoj interkonekciji (ENTSO), prema čijim bi pravilima, kako Priština traži, bio nadležan za tranzit i korišćenje prekograničnih kapaciteta. To je prvo zvanično otvoreno pitanje, jer su Unmik i kosovski prenosni operater (KOSTT), radi aukcija prekograničnih kapaciteta i tranzita, pred nadležnim institucijama pokrenuli spor protiv države Srbije i JP EMS.
Mnogo duže, gotovo celu deceniju, drugim rečima otkad su počeli razgovori Beograda i Prištine, govorilo se o elektroenergetici na nižim naponskim nivoima, pre svega o snabdevanju potrošača u sredinama sa većinskim srpskim življem, zatim o upravljanju distributivnim sistemom i njegovoj izgradnji, o povratku proteranih Srba i ostalih nealbanaca iz EPS-ovih objekata na Kosmetu, kao i o naknadama za njihov izgubljeni rad i prava po osnovu rada. Svi razgovori radnih grupa, nije ih bilo baš mnogo, a asistirali su im administratori Unmika, završavali su se time što je svako ostajao pri svome. Predstavnici Beograda smatrali su najbitnijim da se rešavanju nastalih problema pristupi celovito, dakle počev od snabdevanja sredina sa većinskim srpskim stanovništvom električnom energijom i obezbeđenja uslova za rad proteranih preduzeća i radnika EPS-a, a albanska strana je ostajala ukopana u stavu da sve promene koje su nastale posle dolaska međunarodne misije na KiM treba prihvatiti kao završenu stvar i da je jedino pitanje kako srpsku zajednicu na Kosmetu privoleti da prihvati KEK i sve ostale kosovske institucije kao legitimne.

❚❚Odsečen sever

Sa ovakvim različitostima dočekan je i Sporazum iz Brisela. Doduše, neke okolnosti su se u međuvremenu promenile. Pre svega, snabdevanje električnom energijom severnog dela Kosova i Metohije od 20. oktobra 2009. godine odvija se nezavisno od KEK-a, koji je na 110-kilovoltnom naponu prekinuo vezu s tim delom sistema. Da bi se sprečila humanitarna katastrofa, snabdevanje je uspostavljeno iz raspoloživih kapaciteta EPS-a i HE „Gazivode“, preko prenosnih kapaciteta EMS-a. Pre toga, KEK je uspeo sve Srbe u centralnom Kosovu, Štrpcu i Kosovskom Pomoravlju da uvede u svoj sistem naplate potrošnje. Od 8. maja ove godine turska kompanija Kosovo Calik Limak Energy preuzela je distributivni sistem kojim je upravljao KEK , pošto ga je u oktobru prošle godine kupila, kako su mnogi i u Prištini tvrdili, za male pare, ali je na geografskoj karti ove privatizacije severni deo Pokrajine prekriven tamnom bojom. Bitno je da KEK od 2009. godine nije uključio sporne 110-kilovoltne dalekovode i da je područje severa ostalo kao slaba tačka jedinstvenog prenosnog sistema JP EMS.
Na severu Kosova i Metohije nalazi se i TS 110/35 kV „Valač“, do koje od TE „Kosovo A“ i TS 400 kV „Peć 3“ dolaze isključeni dalekovodi. Tom trafostanicom upravlja JP EMS, koji je jedino javno preduzeće Srbije sa očuvanim pravom upravljanja sistema na celoj teritoriji Srbije, dakle i na Kosovu i Metohiji.
Albanci sada traže da se i TS „Valač“ „uvede“ pod ingerenciju KOSTT-a, a to je objekat od čijeg rada zavisi ukupno snabdevanje severa Pokrajine. Da bi se osiguralo uredno i kontinuirano snabdevanje severa Kosmeta, od bitne važnosti je u čijim će rukama biti TS „Valač“, ali i kako će se rešiti status Javnog preduzeća „Ibar“ i Hidroelektrane „Gazivode“, koja je potpora snabdevanju ovog dela konzuma, na kome je oko 22.000 potrošača svih kategorija, uključujući i pogone i rudnike „Trepče“ u Zvečanu i Leposaviću. Javno preduzeće „Ibar“ osnovano je odlukom Vlade Srbije 2002. godine s namerom da se obezbede uslovi da se gazduje i upravlja ovim delom sistema „Ibar–Lepenac“, koji se nalazi na teritoriji opštine Zubin Potok. Tu su brana i kompenzaciono jezero Pridvorica, HE „Gazivode“ i kanali sa dve pumpne stanice. Nažalost, ovo novo preduzeće nije legalizovano kod nadležnih organa Unmik administracije, tako da Preduzeće „Ibar-Lepenac“, sa sedištem u Prištini, koje je nastavilo da posluje u južnom delu Pokrajine smatra da JP „Ibar“ ne postoji. Tome na ruku ide to što su zaposleni u JP „Ibar“ zadržali status zaposlenih u Hidrosistemu „Ibar–Lepenac“. Otuda upućeniji smatraju da situacija oko korišćenja akumulacionog jezera, HE „Gazivode“ i kanala može da se razreši samo dogovaranjem na osnovu datog činjeničnog stanja.

❚❚Hidrosistem je deljiv

Reč je tome da je Hidrosistem „Ibar–Lepenac“ otpočetka građen i koncipiran kao dve celine. Prvi, severni deo zasnovan je na potencijalu reke Ibar, a drugi (koji nije izgrađen) na reci Lepenac. Severni deo namenjen je proizvodnji električne energije, vodosnabdevanju stanovništva, snabdevanju vodom TE „Kosovo B“ i „Feronikla“, kao i za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta. Hidroelektrana „Gazivode“, snage 35 megavata i sa godišnjom proizvodnjom oko 80 miliona kilovat-sati, obezbeđuje oko 40 odsto električne energije za potrebe snabdevanja severa Kosmeta. Taj deo se može podeliti u dve celine i predstavlja temelj za opstanak lokalne zajednice. Kada je reč o proizvodnji električne energije, treba podsetiti da je Direkcija EPS-a za kosmetska preduzeća EPS-a još 2005. godine na okruglom stolu održanom u severnoj Kosovskoj Mitrovici predložila da se započnu pripreme da se formira jedno elektroprivredno preduzeće radi stvaranja ekonomske osnove za opstanak srpske zajednice. To preduzeće bavilo bi se proizvodnjom električne energije, distribucijom i snabdevanjem. Još tada se računalo pre svega na HE „Gazivode“, ali je izneta i ideja da se u severnom delu izgradi i jedna termoelektrana na bazi rezervi lignita, koje na KiM iznose oko 15 milijardi tona. Ova ideja iznova kruži, s tim što se pored izgradnje TE govori i o organizovanju javnog snabdevanja, trgovine na veliko i, svakako, organizovanja operatera distributivnog sistema.
Za organizovanje distributivnog sektora u skladu sa zahtevima Energetske zajednice jugoistočne Evrope i Zakona o energetici Republike Srbije osnova postoji u Javnom preduzeću EPS-a „Elektrokosmet“, koje nije prestajalo da radi na Kosmetu po dolasku Međunarodne misije u južnu pokrajinu. Ono i danje održava distributivni sistem na severnom Kosovu i brine o snabdevanju potrošača električnom energijom.
 

Najnovije vesti Srbija :

10 Nov 2018 12 godina sajta www.elektroenergetika.info
9 Nov 2018 Struju platite telefonom
5 Nov 2018 Izgradnja gasne elektrane u Pančevu
5 Nov 2018 Priština krade struju sa srpskih dalekovoda
22 Okt 2018 mHE - malo struje, mnogo štete
15 Okt 2018 Do kraja godine 200 MW iz energije vetra
15 Okt 2018 EPS predstavio svoja četiri projekta

 

Povezane vesti :

10 Nov 2018 12 godina sajta www.elektroenergetika.info
9 Nov 2018 Struju platite telefonom
5 Nov 2018 Izgradnja gasne elektrane u Pančevu
5 Nov 2018 Priština krade struju sa srpskih dalekovoda
22 Okt 2018 mHE - malo struje, mnogo štete
15 Okt 2018 Do kraja godine 200 MW iz energije vetra
15 Okt 2018 EPS predstavio svoja četiri projekta
20 Sep 2018 Zajedničko rešenje za budućnost HE "Đerdap"
20 Sep 2018 Energija iz otpada
17 Sep 2018 Sajam energetike od 2. do 5. oktobra u Beogradu
12 Sep 2018 Otvoren vetropark Alibunar
10 Sep 2018 Modernizovan dispečerski centar za celu Srbiju
10 Sep 2018 Teslina prva hidroelektrana dogodine u sistemu EPS
7 Sep 2018 Đerdap: Počela peta faza revitalizacije
31 Avg 2018 TENT: Siguran napon iz novog bloka

Web Analytics