ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.
ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

         NAZAD  
Manje dozvola, više ulaganja   14 Nov 2012 - ekapija
Ministarstvo energetike priprema izmenu pravilnika o ulaganju u oblasti energetike. Novom uredbom biće smanjen broj dozvola koje investitori moraju da pribave da bi ulagali u Srbiju, rekla je ministarstka energetike Zorana Mihajlović na 99. sastanku Slovenačkog poslovnog kluba koji je u četvrtak (8. novembra 2012. godine) odžan u beogradskom hotelu "Tulip Inn". Kako je najavila, taj pravilnik, kao i nova lista podsticajnih "feed-in" tarifa za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, biće završeni do kraja godine.
Mihajlović je rekla i da je resorno ministarstvo završilo nacionalni plan za investiranje u oblasti energetike i zaštite životne sredine, koji će u narednih mesec dana biti predstavljen stručnoj javnosti.
Povećanje energetske efikasnosti, komunalna energetika i ulaganje u velike infrastrukturne objekte, strateški su pravci, u kojima bi prema mišljenju ministarstva, srpska eneretika trebalo da se razvija.
- Planiramo da se pozabavimo energetskom efikasnošću i racionalnom upotrebom energije ne samo u domaćinstvima, već pre svega u industriji i novim tehnologijama, kao i u proizvodnji toplotne energije. U planu je modernizacija toplana u Srbiji, kako bi one postale kogenerativna postrojenja za proizvodnju toplotne i električne energije, čime bi se učinio veliki iskorak u povećanju efikasnosti u komunalnoj energetici.
Kako je navela ministarka, Srbija ima 57 elektrana ne računajući najveću (Beogradske elektrane), koje kao ulazno gorivo uglavnom koriste mazut, ugalj i gas, a nastojanje Ministarstva je da budu korišćeni pre svega biomasa ili geotermalna energija.
Zorana Mihajlović je podsetila da je "Elektroprivreda Srbije" sa nemačkom kompanijom RWE nedavno potpisala memorandum o razumevanju za izgradnju Termoelektrane "Nikola Tesla 3" u Obrenovcu i navela da Srbija planira da gradi reverzibilnu hidroelektranu "Bistrica" i "Đerdap 3", za koje traži strateškog partnera.
- HE "Đerdap 3", pored toga što će proizvoditi energiju za Srbiju, biće osposobljena i za izvoz jer će njena proizvodnja električne energije biti oko 7 milijardi kilovat časova godišnje.
Ministarka je istakla da je izvesna izgradnja velike solarne elektrane na jugu Srbije, uz koju će biti podignute tri fabrike i dodala da će taj projekat biti predstavljan do aprila 2013.
- Planiramo da pozovemo sve potencijalne proizvođače radne opreme kako bismo uspostavili veze sa investitorom i kako bi investitor znao šta može ovde da očekuje i sa kim može da sklopi određene poslove u Srbiji - rekla je Mihajlovićeva.
Na pitanje da li je investicija kompanije "Securum equity partners" realan projekat, ministarka kaže da jeste i da će država ispuniti sve obaveze kako bi omogućila korišćenje zemljišta koje će se uzimati parcijalno jer će se u fazama i kretati sa izgradnjom. Mihajlović je najavila i da će se do kraja ove godine u skupštinskoj proceduri naći zakon o racionalnoj upotrebi električne energije, u okviru kojeg je planirano osnivanje Fonda za energetsku efikasnost.
 

Najnovije vesti Srbija :

19 Jan 2022 Srbija mora u energetsku tranziciju
19 Jan 2022 Skuplja struja na KIM za one koji premaše 600 kilovata mesečno
19 Jan 2022 DOMAĆA PAMETNA BROJILA – Sigurnost razvoja srpske energetike
18 Jan 2022 Borba sa vetrenjačama - Retrospektiva 2021
18 Jan 2022 Dodatni uvoz struje, država će obezbediti dovoljno energenata
17 Jan 2022 Hidrocentrale na Nišavi stare 100 godina
17 Jan 2022 Kod Zaječara u planu gradnja solarne elektrane snage 50 MW

 

Povezane vesti :

19 Jan 2022 Srbija mora u energetsku tranziciju
19 Jan 2022 Skuplja struja na KIM za one koji premaše 600 kilovata mesečno
19 Jan 2022 DOMAĆA PAMETNA BROJILA – Sigurnost razvoja srpske energetike
18 Jan 2022 Borba sa vetrenjačama - Retrospektiva 2021
18 Jan 2022 Dodatni uvoz struje, država će obezbediti dovoljno energenata
17 Jan 2022 Hidrocentrale na Nišavi stare 100 godina
17 Jan 2022 Kod Zaječara u planu gradnja solarne elektrane snage 50 MW
17 Jan 2022 KEDS traži povećanje cene od 30 do 40 odsto
14 Jan 2022 EMS: Ne stopiramo Zakon o obnovljivim izvorima energije, tražimo izmene
13 Jan 2022 Nuklearke proizvode četvrtinu električne energije u EU, u Srbiji se razmatra izgradnja
13 Jan 2022 Stopiranje Zakona o OIE znači i stopiranje puta ka Evropi
12 Jan 2022 Otpor OIE znak nesposobnosti; EMS: Nismo protiv zelenih energija
12 Jan 2022 SUBVENCIJE ZA EKOLOŠKA VOZILA
11 Jan 2022 EPS, EMS i AERS od ministarstva traže promenu statusa za OIE
11 Jan 2022 Kako obezbediti dovoljno energenata

Web Analytics