ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.
ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

         NAZAD  
Alstom u Srbiji prisutan već četiri decenije   9 Nov 2012 - ekapija
"Alstom" je u energetskom sektoru Srbije prisutan već četiri decenije, a u poslednjih nekoliko godina u javnosti se najčešće pominje kao partner naše prestonice u projektu metroa. Francuska kompanija je vodeća u svetu u primeni i širenju inovativnih i ekološki poželjnih tehnologija za sektore energetike, transporta i prenosa energije. Kako vole da kažu, svaka četvrta sijalica u svetu dobija napajanje iz postrojenja koje je izgradio "Alstom", a svaki četvrti metro u svetu izašao je iz fabrika ove kompanije.
- "Alstom" je izgradio najbrži voz na svetu i metro sa najviše kapaciteta. Udeo od 25% ukupnih energetskih kapaciteta u svetu ostvaren je i pružanjem kompletnih rešenja za elektrane po principu "ključ u ruke", i to za hidro i termoenergetska postrojenja. "Alstom Grupa" zapošljava 93.500 ljudi u više od 100 zemalja sveta i ostvarila je prodaju od 20,9 mlrd EUR u 2010/2011 - kaže na početku intervjua za "eKapiju" Miodrag Jelisavčić, generalni direktor kompanije "Alstom" u Srbiji.
Jelisavčić za naš portal govori o višedecenijskom poslovanju "Alstoma" na tržištu Srbije, o projektu metroa u Beogradu, planovima za učestvovanje u izgradnji hidroelektrana i postavljanju vetroparkova u našoj zemlji.
- Vidite li Srbiju kao tržište na kome bi "Alstom" mogao da učestvuje kada je reč o obnovljivim izvorima energije?
- "Alstom" je kompanija koja u svojoj strategiji i proizvodnom programu posvećuje izuzetnu pažnju ovoj oblasti. Počev od onoga što je sada aktuelno, pa do razvoja sistema za prikupljanje i odlaganje ugljen-dioksida, gde smo daleko odmakli u razvoju novih tehnologija. U Srbiji su aktuelna manja postrojenja na biomasu i mini hidroelektrane, koji nisu u proizvodnom programu "Alstoma". Za "Alstom" su interesantni vetroparkovi u Srbiji. Turbina "Alstoma" ECO122 koja je u fazi sertifikacije je idealna za uslove u Srbiji, a posebno za vetar u Banatu. Prema tehničkim pokazateljima u ovom trenutku, izgleda da smo u velikoj prednosti u odnosu na konkurenciju.
- U Srbiji još nije postavljen ni jedan od najavljenih vetroparkova. Kako vidite tu situaciju?
- Prvo pitanje je šta zapravo Srbija želi. Cena struje u Srbiji ne pokriva troškove proizvodnje u termoelektranama, u elektranama na gas, a da pri tom EPS može da planira neki razvoj i investicije. Ulaganja u postrojenja obnovljivih izvora električne energije nisu mala i investitori očekuju da im se ulaganja isplate. Neko cenu struje koja ta ulaganja može da opravda mora da plati, a platiće krajni korisnik kroz cenu energije ili isti taj korisnik ali kroz budžet Srbije, jer će razliku u ceni pokrivati EPS koji je u vlasništvu države.
- Očekujete li da će ostati ista "feed in" tarifa, i osiguran period od 12 godina?
- Interesuje nas šta se dešava sa kretanjem "feed in" tarifa, jer to određuje nivo investicija u ovoj oblasti. Cena u Srbiji nije loša kada se pogleda situacija u Evropi i svetu, ali period od 12 godina nije apsolutno povoljan investitorima. U drugim državama koje imaju mnogo više instalisanih kapaciteta je 20 godina. Ako se smanji cena ili bude skraćen rok garantovane cene, investitori će morati da procene da li im je investicija isplativa ili postoje tržišta gde je bolje plasirati kapital kojim raspolažu. Tu je opet osnovno pitanje šta država Srbija želi u ovoj oblasti i da kroz zakonske i podzakonske akte kao i "feed in" tarife određuje kojim će putem ići ovo tržište.
- Da li je "Alstom" zainteresovan za učestvovanje u izgradnju hidroelektrana u Srbiji?
- Kada je reč o hidrocentralama učestvujemo na tenderu za revitalizaciji HE "Zvornik". Ponude su podnete 9. oktobra. Na tenderu učestvuje dosta velikih svetskih kompanija, a KfW finansira projekat. Sada je faza evaluacije tehničke ponude, a očekuje se otvaranje komercijalne ponude. Kako je u evaluaciji težište na tehničkim karakteristikama ponuđenog rešenja, verujem da možemo da onim što smo dostavili u okviru naše ponude budemo veoma konkurentni. Lično bih bio veoma srećan da budemo uključeni u ovaj projekat na Drini.
- "Alstom" je prisutan u Srbiji već nekoliko decenija. Pre svega, poznata je saradnja Vaše kompanije sa TENT-om. Koje biste projekte iz energetskog sektora izdvojili kao najznačajnije?
- "Alstom" je prisutan u Srbiji oko 40 godina. Krucijalna oprema u vidu turbina i generatora u gotovo 70% termoelektrana u Srbiji je proizvedena u "Alstomovim" fabrikama. U okviru servisiranja, modernizacije i povećanje energetske efikasnosti tih jedinica, njihova snaga je povećana za oko 150 MW u poslednjih 10 godina, što je više nego što je instalisani kapacitet hidroelektrane "Zvornik" ili vlasinskih hidroelektrana. Na osnovu takvih rezultata mi naš dugogodišnji odnos sa "Elektroprivredom Srbije" smatramo partnerskim.
Prilikom našeg nastupa na tržištu retko predstavljamo te rezultate kao svoje, već prepuštamo klijentu da prezentira svoj uspeh. Na primer, upravo je završen rad na bloku 5 u TENT A, gde je snaga bloka od 308 MW posle rekonstrukcije povećana na 350 MW.
- Koji su planovi Vaše kompanije za Srbiju u narednom periodu?
- Fokusirani smo na velike projekte, želimo da budemo partneri EPS-a i države, kao i drugih investitora koji bi želeli da u oblastima kojima se mi bavimo imaju poslovanje u Srbiji. Iako je teška situacija, Srbija mora da investira u infrastrukturu jer bez toga neće doći investitori, što bi trebalo da poveća zaposlenost. Investicije u energetici bi trebalo iskoristiti da domaće kompanije akumuliraju nova znanja i steknu reference kako bi to iskoristile za nastup na stranim tržištima u ovoj oblasti.
Očekujemo da učestvujemo u izradnji termoelektrane "Kolubara B" gde je predviđena izgradnja dva bloka od po 375 MW. Deo do sada isporučene opreme potiče iz "Alstoma". Potpisan je ugovor o strateškom partnerstvu između EPS-a i kompanije "Edison" iz Italije. Zainteresovani smo i za projekat novog bloka u TENT B3, gde postoji interesovanje nemačke kompanije RWE, kao i kompanija iz Kine za partnerstvo sa EPS. Trenutno je u proceduri evaluacija ponude za strateško partnerstvo u transformisanju TE-TO Novi Sad u kogenerativno gasno-parni blok. Ukoliko taj projekat zaživi i tehnički zahtevi budu u okviru onoga što "Alstom" može da ponudi, sigurno ćemo biti i tu prisutni.
Ne bi trebalo zanemariti ni najavljene investicije u hidroelektrane. Svi projekti koji se pominju - od moravskih hidroelektrana, preko hidroelektrana na Drini, pa do pumpno akumulacionih postrojenja na Bistrici i "Đerdapu 3", sigurno su nešto gde u tehničkom smislu "Alstom" ima šta da kaže i ponudi.
Očigledno je da je pred Srbijom budućnost velikih ulaganja i promena u oblastima kojima se "Alstom" bavi. "Alstom" je spreman da učestvuje u oblikovanju dela te budućnosti.
 

Najnovije vesti Srbija :

19 Jan 2022 Srbija mora u energetsku tranziciju
19 Jan 2022 Skuplja struja na KIM za one koji premaše 600 kilovata mesečno
19 Jan 2022 DOMAĆA PAMETNA BROJILA – Sigurnost razvoja srpske energetike
18 Jan 2022 Borba sa vetrenjačama - Retrospektiva 2021
18 Jan 2022 Dodatni uvoz struje, država će obezbediti dovoljno energenata
17 Jan 2022 Hidrocentrale na Nišavi stare 100 godina
17 Jan 2022 Kod Zaječara u planu gradnja solarne elektrane snage 50 MW

 

Povezane vesti :

19 Jan 2022 Srbija mora u energetsku tranziciju
19 Jan 2022 Skuplja struja na KIM za one koji premaše 600 kilovata mesečno
19 Jan 2022 DOMAĆA PAMETNA BROJILA – Sigurnost razvoja srpske energetike
18 Jan 2022 Borba sa vetrenjačama - Retrospektiva 2021
18 Jan 2022 Dodatni uvoz struje, država će obezbediti dovoljno energenata
17 Jan 2022 Hidrocentrale na Nišavi stare 100 godina
17 Jan 2022 Kod Zaječara u planu gradnja solarne elektrane snage 50 MW
17 Jan 2022 KEDS traži povećanje cene od 30 do 40 odsto
14 Jan 2022 EMS: Ne stopiramo Zakon o obnovljivim izvorima energije, tražimo izmene
13 Jan 2022 Nuklearke proizvode četvrtinu električne energije u EU, u Srbiji se razmatra izgradnja
13 Jan 2022 Stopiranje Zakona o OIE znači i stopiranje puta ka Evropi
12 Jan 2022 Otpor OIE znak nesposobnosti; EMS: Nismo protiv zelenih energija
12 Jan 2022 SUBVENCIJE ZA EKOLOŠKA VOZILA
11 Jan 2022 EPS, EMS i AERS od ministarstva traže promenu statusa za OIE
11 Jan 2022 Kako obezbediti dovoljno energenata

Web Analytics