ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

     

    NAZAD  
Lopovi ukradu struju za 60 miliona evra   4 Sep 2012 - dnevnik
Gubici električne energije u distributivnom sistemu Elektroprivrede Srbije dostigli su 20 odsto od preuzete energije, što je značajan porast u odnosu na 2009. godinu kada su gubici iznosili nešto preko 15 odsto. Po svemu sudeći ovaj porast jednako je posledica starosti sistema, nedovoljnog ulaganja u modernizaciju, ali i sve veće krađe struje, na koju sasvim izvesno otpada skoro polovina od ukupnih gubitaka. U EPS-u pokušavaju da stanu na put neovlašćenom korišćenju električne energije, ali to postaje sve teža borba. Kako kažu, godišnje se u Srbiji ukrade struje u vrednosti oko 60 miliona evra i pored toga što se na terenu obavi oko 600.000 kontrola i otkrije oko 11.000 slučajeva nelegalne potrošnje.
Suočeni sa ovom problematikom u „Elektrovojvodini“ se, unazad dve godinine, intenzino ulaže, kako u razvoj metodologija otkrivanja krađe struje, tako i u obuku i opremanje kadrova koji će se baviti ovim delikatnim zadatkom. Kako saznajemo gubici u distributivnom sistemu na području Pokrajine su 2010. godine iznosli 13,44 odsto, a u 2011. pali su na 12,23 odsto, od čega su tehnički gubici oko sedam odsto, a komercijalni oko šest odsto. U okviru komercijalnih gubitaka, čak 60 odsto otpada na krađu struje, a procenjuje se da je tako nelegalno otuđeno struje u vrednosti od oko 18 miliona evra. Ako se uzme u obzir da je „Elektrovojvodina“ ove godine u održavanje elektroenergetskog sistema ( remonti, ulaganje u opremu) uložila 12 miliona evra, vidi se koliko su kradljivci oštetili ovo preduzeće.
- Borba protiv krađe struje nije jednokratna aktivnost, već borba za očuvanje supstance koju nam je poverio vlasnik, odnosno države, ali i borba za naš kredibilitet unutar EPS-a - rekao je direktor „Elektrovojvodine“ dr Tihomir Simić. – Naše preduzeće radi i na specijalnoj obuci kadrova koji će biti najoperativnije i najdrektonije zaduženi upravo za borbu protiv krađe električne energije. Novi centar za obuku na Iriškom vencu i softverski sistem, jedinstven u EPS-u su samo deo aktivnosti koje ulažemo, kako bi poboljšali borbu protiv krađe struje i time još više podigli efikasnost našeg sistema.
Krađa struje postala je pravi biznis, a kako se procenjuje postoji čak 50 načina da se struja troši mimo sistema. Problem je što se brojne sprave i metode za takvu rabotu nude preko oglasa, interneta, a naravno nude ih i razni „majstori“. Specijalni tim „Elektrovojvodine“ koji se bavi samo otkrivanjem neovlašćene potrošnje struje na terenu stalno nailazi na nove i neobične načine krađe, pa su čak uspeli da uhvate jednu „mobilnu ekipu“ koja je ima posebno opremljen auto servis i išla od kuće do kuće da nudi uslugu „ sređivanja“ struje. Na teritorji „Elektrovojvodine“ su otkrivene i tri laboratorije, koje su distrubuirale različite naprave, nameštena brojila i slično i to ne samo u Vojvodini. To je, kako kažu u ovom preduzeću, urađeno uz usepešnu saradnju specijalnog tima i policije.

Uvoz kao svršeni čin

Ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je juče da se u Srbiju tokom septembra neće uvoziti struja. Mihajlović je u izjavi novinarima istakla da će sve informacije o tome na vreme biti poznate javnosti. Pre desetak dana ministarka je, međutim, upozorila da će Srbija tokom grejne sezone morati da uveze određenu količinu električne energije i da će Ministarstvo energetike učiniti sve da sezona grejanja bude spremno dočekana i da do kraja godine ne bude poskupljenja električne enegije. „U ovom trenutku mi jesmo pred svršenim činom da moramo da uvezemo električnu energiju, ali ćemo se dobro pozabaviti time koje su to količine, da to ne optereti budžet i javna preduzeća i Ministarstvo”, rekla je Mihajlović. Ona je napomenula da je Ministarstvo, zajedno sa javnim preduzećima, oformilo kriznu grupu koja radi na tome kako da na najbolji način budu obezbeđeni energenti, s obzirom na ozbiljnu energetsku krizu u kojoj je Srbija već nekoliko godina, pred grejnu sezonu. Dodala je da prilikom interventnog uvoza električne energije neće biti posrednika.
 

Najnovije vesti Srbija :

30 Jul 2018 ZELENA ENERGIJA: Košava pokreće 186 turbina
9 Jul 2018 „Zelena” energija iz Banata
27 Jun 2018 Kako EMS dočekuje jubilej
27 Jun 2018 ETF: Među 10 inovativnih energetskih uređaja
18 Jun 2018 Prenosni sistem stabilan,sa razvojnom perspektivom
4 Jun 2018 Ko će moći da gradi vetroparkove u Srbiji
31 Maj 2018 Investicije u energetiku veće od tri milijarde evr

 

Povezane vesti :

30 Jul 2018 ZELENA ENERGIJA: Košava pokreće 186 turbina
9 Jul 2018 „Zelena” energija iz Banata
27 Jun 2018 Kako EMS dočekuje jubilej
27 Jun 2018 ETF: Među 10 inovativnih energetskih uređaja
18 Jun 2018 Prenosni sistem stabilan,sa razvojnom perspektivom
4 Jun 2018 Ko će moći da gradi vetroparkove u Srbiji
31 Maj 2018 Investicije u energetiku veće od tri milijarde evr
27 Maj 2018 Energetski sektor je dominanti uzročnik klimatskih
27 Maj 2018 Tri revitalizovane male hidroelektrane
27 Maj 2018 Nikola Tesla - večita inspiracija
18 Maj 2018 Srbija se u energetici približava ciljevima
18 Maj 2018 U zatvor zbog krađe struje
18 Maj 2018 Proslava 46 godina Đerdapa
11 Maj 2018 EPS uspeo da povrati izgubljene kupce
11 Maj 2018 EPS još bez konkurencije

Web Analytics