ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

     

    NAZAD  
EDB GUBI MILIONE ZBOG KRAĐE STRUJE   23 Nov 2011 - pres
Gubici koje „Elektrodistribucija Beograd" trpi zbog nelegalnih priključaka i krađa kablova mere se milionima evra, po čemu su već „poznati" stanovnici nehigijenskog naselja kod Belvila. Pri tom, EDB svakog meseca otkrije najmanje 100 novih nelegalnih priključaka. Stanovnici Ulice dr Ivana Ribara na Novom Beogradu već godinama gledaju komšije iz nehigijenskog naselja kako kradu struju. Žitelj ove ulice kaže da su se lopovi kablovima prikačili na bandere, oblepili ih izolir trakom, pa ih čak i zabetonirali i tako sproveli električnu energiju do svojih kućica.

Ne uznemiravaju lopove

- Kod nas na Novom Beogradu ovako je već godinama. Plaćam struju na vreme i samo jednom nisam uplatio jer sam sa ženom bio na moru, pa je odmah stigla opomena. Užasno sam se tada osećao. Bio sam ljut, jer onog ko krade niko ne uznemirava - ogorčen je Aleksandar Jovanović.
Koliko su kradljivci bezobzirni svedoči i filmska krađa prošle nedelje kada je grupa lopova ukrala metalne delove dalekovoda na Novom Beogradu. Inače, baš tim dalekovodom napaja se trafo „Beograd 5", koji je od vitalnog značaja za snabdevanje električnom energijom stanovnika sa te obale Save.
Kako kažu u „Elektrodistribuciji Beograd", šteta koju ova kompanija trpi zbog nelegalnih priključivanja na trafo-stanice je tolika da se od nje običnom čoveku „zavrti u glavi".
- Naši radnici svakodnevno patroliraju i kad god uoče da postoji neki nelegalni priključak odmah ga uklanjaju. Najgore je kad neko pokuša da se priključi i izazove kolaps, pa je našim radnicima posle potrebno mnogo vremena da saniraju kvar a građani ostaju satima bez struje - priča portparol EDB Sandra Alagić.
Prema njenim rečima, izvesno je da su to dela električara.
- Običan čovek ne bi mogao da se priključi tek tako a da ga ne udari struja. Priključivanje preko golih žica je izuzetno opasno, to su kablovi pod visokim naponom. Ipak, retko se dogodi da neko zbog toga nastrada, što jasno pokazuje da su to dela stručnjaka - smatra Alagić.

Maloletni ne snose sankcije

Podaci pokazuju da samo u okolini nehigijenskog naselja kod Belvila, u kome je pre dve nedelje došlo do napada na policiju koja je pokušala da spreči krađu električne energije, postoji više od 300 domaćinstava koja kradu struju. Na teritoriji celog Beograda ta cifra je daleko veća jer se struja krade „na tone".
- Najveći problem je što ovakva krivična dela uglavnom čine maloletne osobe. Samim tim, retko koji slučaj i završi na sudu. Pored toga, jako je slaba kaznena politika kojom bi sve to trebalo da se reguliše. Osobe koje kradu struju su uglavnom iste one koje kradu i bakarne kablove iz naših trafoa - zaključila je Sandra Alagić.

Kače se i na semafore

Prema rečima portparola „Elektrodistribucije Beograd" Sandre Alagić, krađa struje u Beogradu, ali i Srbiji, otišla je toliko daleko da lopovi struju „skidaju" i sa semafora.
- Kada se lopovi prikače na semafor uvek izazovu kolaps u saobraćaju - objašnjava Sandra Alagić.

I „Telekomovi" kablovi na meti

Pored učestale krađe struje i bakarnih provodnika, na meti kradljivaca sve češće su i kablovi „Telekoma Srbija". Pre dva dana lopovi su odneli kablove na Miljakovcu i prekinuli telefonski i internet saobraćaj u više od 3.000 domaćinstava.
U „Telekomu" naglašavaju da je samo tokom ove godine ukradeno materijala u iznosu većem od 30 miliona dinara.
- Takođe, naše preduzeće je pretrpelo i štetu nastalu zbog izgubljenih prihoda usled nemogućnosti pružanja servisa korisnicima. Nažalost, pored naše kompanije, trpeli su i građani i poslovni korisnici koji nisu mogli da obavljaju svoju delatnost. Pre ove krađe, lopovi su nedavno ukrali kablove i u Žarkovu - kaže Sanja Radenković iz „Telekoma".
U slučajevima krađe kablova ekipe odmah izlaze na teren da saniraju kvar, ali to nekad nije dovoljno da bi se veća šteta brzo otklonila.
 

Najnovije vesti Srbija :

30 Jul 2018 ZELENA ENERGIJA: Košava pokreće 186 turbina
9 Jul 2018 „Zelena” energija iz Banata
27 Jun 2018 Kako EMS dočekuje jubilej
27 Jun 2018 ETF: Među 10 inovativnih energetskih uređaja
18 Jun 2018 Prenosni sistem stabilan,sa razvojnom perspektivom
4 Jun 2018 Ko će moći da gradi vetroparkove u Srbiji
31 Maj 2018 Investicije u energetiku veće od tri milijarde evr

 

Povezane vesti :

30 Jul 2018 ZELENA ENERGIJA: Košava pokreće 186 turbina
9 Jul 2018 „Zelena” energija iz Banata
27 Jun 2018 Kako EMS dočekuje jubilej
27 Jun 2018 ETF: Među 10 inovativnih energetskih uređaja
18 Jun 2018 Prenosni sistem stabilan,sa razvojnom perspektivom
4 Jun 2018 Ko će moći da gradi vetroparkove u Srbiji
31 Maj 2018 Investicije u energetiku veće od tri milijarde evr
27 Maj 2018 Energetski sektor je dominanti uzročnik klimatskih
27 Maj 2018 Tri revitalizovane male hidroelektrane
27 Maj 2018 Nikola Tesla - večita inspiracija
18 Maj 2018 Srbija se u energetici približava ciljevima
18 Maj 2018 U zatvor zbog krađe struje
18 Maj 2018 Proslava 46 godina Đerdapa
11 Maj 2018 EPS uspeo da povrati izgubljene kupce
11 Maj 2018 EPS još bez konkurencije

Web Analytics