ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.
ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

         NAZAD  
Studija određuje broj i snagu   30 Jan 2011 - kWh
Partnerstvo „Elektroprivrede Srbije“ sa nemačkom kompanijom RWE, zasnovano na memorandumu o saradnji potpisanom u novembru 2009. godine, trenutno se najintenzivnije realizuje u okviru projekta gradnje hidroelektrana na Velikoj Moravi, a analiziraju se i raniji podaci o mogućnostima gradnje reverzibiline HE „Đerdap 3“. Memorandum o razumevanju sa RWE, inače, predviđa projekte iskorišćenja hidropotencijala u gornjem toku Drine, gradnju HE na Velikoj Moravi i reverzibilne HE „Đerdap 3. U Direkciji za strategiju i investicije EPS-a uveliko se radi na dokumentaciji prethodne studije opravdanosti za gradnju HE na Velikoj Moravi.
– Prethodna studija opravdanosti za gradnju HE na Velikoj Moravi trenutno je u fazi ocenjivanja i evaluacija i uskoro bi trebalo da se donese zajednički stav EPS-a i RWE o daljim aktivnostima za završetak studije – kaže Aleksandar Jakovljević, direktor Sektora za strategiju u Direkciji za strategiju i investicije EPS-a.
– Studija bi trebalo da odredi broj i snagu budućih HE na Velikoj Moravi. Ima nekoliko dilema, ali konačnu reč, ipak, daje državna reviziona komisija. Priprema se i dokumentacija za formiranje zajedničkog preduzeća koje bi gradilo te HE, a podnet je i zahtev Komisiji za zaštitu konkurencije, čija dozvola je preduslov za dalji postupak potencijalne registracije preduzeća.
Ranije je bilo reči da bi na Velikoj Moravi moglo da se gradi šest do sedam kaskadnih HE, ukupne snage oko 250 megavata, ali će investiciono-tehnička dokumentacija koja se priprema odrediti konačan broj elektrana. Projekat „Velika Morava“ treba da obezbedi integralni pristup korišćenja raspoloživih voda reke Velike Morave kroz definisanje celovitog rešenja koje bi predvidelo optimalan način njihovog višenamenskog korišćenja, pri čemu je energetika samo jedna od delatnosti.
Razmatra se, takođe, gradnja reverzibilne hidroelektrane „Đerdap 3“, ali je postupak u početnoj fazi analize ranije dokumentacije, koja je još iz osamdesetih godina prošlog veka. O potencijalnoj gradnji RHE „Đerdap 3“ naš sagovornik ističe da je to veoma kompleksan projekat i da treba uraditi novu analizu tržišta, odnosno potreba zemalja regiona. Gradnja „Đerdapa 3“ u vreme SFRJ razmatrana je sa potencijalnih 2.400 megavata, odnosno četiri puta po 600 megavata i ta RHE je razmatrana sa aspekta potreba tadašnje države, ali bi sada prevashodno mogla da bude regionalna energetska investicija.
Najvažnije je utvrditi koja bi to bila potrebna snaga ove RHE, jer se mnogo toga promenilo od vremena kada je bilo govora da bi ona mogla da ima snagu i 2.400 megavata. Posebna analiza treba da se uradi i za to odakle će se obezbeđivati energija koju bi ova RHE trošila za svoj rad, a kolike će biti potrebe za vršnom energijom u regionu.
Memorandumom sa nemačkim RWE predviđena je i gradnja HE na gornjoj Drini, o čemu EPS ima potpisan sporazum i sa Elektroprivredom Republike Srpske. Uvažavajući činjenicu da se potencijalne elektrane nalaze na teritoriji Republike Srpske sve proceduralne aktivnosti u nadležnosti su njihovih državnih organa. Ranije je bilo reči o gradnji četiri HE: „Buk Bijela“, „Foča“, „Paunci“ i „Sutjeska“, snage oko 240 megavata i u vrednosti oko 420 miliona evra. Planirano je da bi i godišnja proizvodnja iz HE na gornjoj Drini mogla da bude 800 miliona kilovat-sati električne energije.
 

Najnovije vesti Srbija :

19 Jan 2022 Srbija mora u energetsku tranziciju
19 Jan 2022 Skuplja struja na KIM za one koji premaše 600 kilovata mesečno
19 Jan 2022 DOMAĆA PAMETNA BROJILA – Sigurnost razvoja srpske energetike
18 Jan 2022 Borba sa vetrenjačama - Retrospektiva 2021
18 Jan 2022 Dodatni uvoz struje, država će obezbediti dovoljno energenata
17 Jan 2022 Hidrocentrale na Nišavi stare 100 godina
17 Jan 2022 Kod Zaječara u planu gradnja solarne elektrane snage 50 MW

 

Povezane vesti :

19 Jan 2022 Srbija mora u energetsku tranziciju
19 Jan 2022 Skuplja struja na KIM za one koji premaše 600 kilovata mesečno
19 Jan 2022 DOMAĆA PAMETNA BROJILA – Sigurnost razvoja srpske energetike
18 Jan 2022 Borba sa vetrenjačama - Retrospektiva 2021
18 Jan 2022 Dodatni uvoz struje, država će obezbediti dovoljno energenata
17 Jan 2022 Hidrocentrale na Nišavi stare 100 godina
17 Jan 2022 Kod Zaječara u planu gradnja solarne elektrane snage 50 MW
17 Jan 2022 KEDS traži povećanje cene od 30 do 40 odsto
14 Jan 2022 EMS: Ne stopiramo Zakon o obnovljivim izvorima energije, tražimo izmene
13 Jan 2022 Nuklearke proizvode četvrtinu električne energije u EU, u Srbiji se razmatra izgradnja
13 Jan 2022 Stopiranje Zakona o OIE znači i stopiranje puta ka Evropi
12 Jan 2022 Otpor OIE znak nesposobnosti; EMS: Nismo protiv zelenih energija
12 Jan 2022 SUBVENCIJE ZA EKOLOŠKA VOZILA
11 Jan 2022 EPS, EMS i AERS od ministarstva traže promenu statusa za OIE
11 Jan 2022 Kako obezbediti dovoljno energenata

Web Analytics