ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

     

    NAZAD  
Biće dovoljno struje   1 Jun 2009 - rts
Tekući poslovi na održavanju postrojenja EPS odvijaju se normalno, pa neće biti problema u snabdevanju strujom, tvrdi ministar energetike Petar Škundrić. U narednih pet godina u energetiku će biti uloženo oko devet milijardi evra.
Ministar energetike Srbije Petar Škundrić izjavio je da se tekući poslovi na održavanju postrojenja Elektroprivrede Srbije (EPS) odvijaju normalno i da će Srbija biti dobro snabdevena strujom.
"EPS se veoma ozbiljno stara o tome da se sve što je potrebno na vreme uradi i ja verujem da će Srbija biti dobro snabdevana električno energijom kao što je to bilo i do sada", rekao je Škundrić Beti.
Škundrić je najavio da će u utorak, 2. juna, početi obnova Hidrocentrale "Bajina Bašta", a u ovoj godini bi trebalo da se završe i sve pripreme za obnovu dva termobloka u postrojenju "Drmno", u Termoelektrani "Kostolac".
Ukoliko ne bude mogućnosti da EPS iz sopstvenih sredstava finansira te projekte, naglasio je, Srbija će povući kredite da bi se uradio generalni remont "Kostolca".
Srpski ministar energetike je precizirao da se radi o produžetku trajanja i povećanju kapaciteta termoblokova u Termoelektrani "Kostolac" i dodao da su sve predradnje obavljene.
"U toku su završni razgovori oko obezveđivanja novca za rekonstrukcije", rekao je Škundrić.
Početak investicionog ciklusa
Srbija je započela investicioni ciklus u toku kojeg će uložiti devet milijardi evra u energetiku tokom narednih pet do šest godina, izjavio je Škundrić.
Ove godine će u Naftnu industriju Srbije (NIS) biti uloženo najmanje 118 miliona evra, a da će biti stvoreni i uslovi za kapitalne investicije koje će početi krajem ove i početkom sledeće godine.
"Radi se o tome da će biti odabrani strateški partneri za izgradnju termoelektrana 'Kolubara B' i 'Nikola Tesla B3', da će biti završen tender za izgradnju gasne elektrane u Novom Sadu, a možda i u Novom Begradu", rekao je Škundrić.
Srpski ministar energetike je naveo i da se očekuju "ozbiljne investicije" na osnovu strateškog parnerstva sa Italijom u elektroenergetiku, posebno u oblasti korišćenja obnovljivih izvora energije.
"Tu se mogu očekivati ulaganja u hidropotencijale srednje veličine, kao što je izgradnja hidroelekrana kapaciteta većeg od 100 megavata na Ibru. Razmatra se i ulaganje u centrale kod Kupinova na Savi", rekao je Škundrić.
Investitori su zainteresovani i za izgradnju većih hidroelekrana, ali to će zavisiti od toga koje kapacitete hidropotencijala će Srbija sama korstiti, a koje će realizovati sa strateškim partnerima.
Izgradnja vetroparkova
Prema najavi dva investitora koja su dobila dozvole za izgradnju vetroparkova u Srbiji u ovoj godini trebalo da počne realizacija tih projekata kapaciteta 180 megavata, vrednih po 200 miliona evra.
"Investitori su platiti sve takse i verujem da će neko ko da stotinak hiljada evra za energetsku dozvolu ozbiljno i raditi na realizaciji tog projekta", naveo je ministar i dodao da je reč o domaćim kompanijama, koje verovatno imaju strane suinvestitore.
Škundrić je rekao da postoji i ozbiljan interes Sirije, Irana i Iraka za saradnju u oblasti energetike sa Srbijom.
"Uskoro ćemo razgovarati sa ministrom privrede i energetike Iraka o mogućem transferu tehnologija i učešću srpskih kompanija u izgradnji elektroenergetskih postrojenja u Iraku", rekao je ministar.
I Kuba je zainteresovana da zajedno sa Srbijom podiže energetska postrojenja za korišćenje obnovljivih izvora enerije kako na svojoj teritoriji, tako i u zemljama Južne Amerike.
Kubanci su zaintersovani i za prenos tehnologija u korišćenju biomase, dodao je Škundrić, pošto Kuba raspolaže ostacima od šećerne trske pogodnim za proizvodnju sintetičkog gasa, koji se dalje može koristiti za proizvodnju struje.
Škundrić je naveo da se pored izgrednje elektrane-toplane na gas u Novom Sadu, kapaciteta od 400 od 450 megavata i sličnog postrojenja na Novom Beogradu, kapaciteta od 400 do 600 megavata planira gasna elektrana u Nišu, a razmatra se i mogućnost izgradnje energane u Kragujevcu.
"Realizacijom magistralnog gasovoda Južni tok biće dovoljno gasa za sve u Srbiju, a sigurno je i da će biti izgrađeno niz manjih postrojenja za porizvodnju struju na gas i time će Srbija stvoriti viškove električne energije i postati izvoznik", kazao je on.
"Najbolji odgovor na finansijsku krizu je otvaranje infrastrukturnih radova, a Srbija je započela i ciklus ulaganja u oblasti putne mreže i energetike", zaključio je ministar.
 

Najnovije vesti Srbija :

7 Dec 2018 NIS 2020. godine pušta u rad elektranu i vetropark
7 Dec 2018 Priključenje na elektromrežu u roku od 15 dana
7 Dec 2018 Skuplja struja teško do rafa
3 Dec 2018 EPS-ova struja za privredu poskupljuje za 20,2%
3 Dec 2018 Tranzicija energetskog sistema biće bolna
26 Nov 2018 Gasne elektrane zamena za TE
19 Nov 2018 Evropa iskoristila 80 odsto snage reka

 

Povezane vesti :

7 Dec 2018 NIS 2020. godine pušta u rad elektranu i vetropark
7 Dec 2018 Priključenje na elektromrežu u roku od 15 dana
7 Dec 2018 Skuplja struja teško do rafa
3 Dec 2018 EPS-ova struja za privredu poskupljuje za 20,2%
3 Dec 2018 Tranzicija energetskog sistema biće bolna
26 Nov 2018 Gasne elektrane zamena za TE
19 Nov 2018 Evropa iskoristila 80 odsto snage reka
19 Nov 2018 Počinje provera malih centrala!
16 Nov 2018 HE “Đerdap 1” već ispunila godišnji plan
16 Nov 2018 Male centrale u Srbiji nisu problem
16 Nov 2018 Šteta ili korist od "zelene" struje?
10 Nov 2018 12 godina sajta www.elektroenergetika.info
9 Nov 2018 Struju platite telefonom
5 Nov 2018 Izgradnja gasne elektrane u Pančevu
5 Nov 2018 Priština krade struju sa srpskih dalekovoda

Web Analytics