ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

     

    NAZAD  
ČEZ planira dalju ekspanziju   30 Jul 2008 - tanjug
Najveća češka energetska grupacija ČEZ planira dalju ekspanziju na Balkanu, a naročito velike mogućnosti za investiranje vidi, pre svega, u Srbiji, gde planira učešhe u nekoliko velikih projekata, objavio je danas češki dnevnik "E15", a prenela agencija ČTK
"Vlada Srbije, naime, planira proširenje elektrane Kolubara, koju je svojevremeno izgradila Čehoslovačka, a priprema i izgradnju novog energetskog izvora pod nazivom 'Nikola Tesla', a govori se i o atomskoj elektrani na hrvatsko-srpskoj granici", pišu češki mediji.
"U Srbiji vidimo šansu, uglavnom, u izgradnji novih izvora energije", izjavio je za dnevnik "E15" šef srpskog predstavništva kompanije ČEZ Aleksandar Obradović.
ČEZ, prema njegovim rečima, s obzirom na neka ranija nepovoljna iskustva, sada nije spreman da ima samo manjinsko učešće u nekim budućim zajedničkim preduzećima.
"Svugde bismo želeli da budemo najmanje ravnopravni partneri", naglasio je Obradović.
Češki dnevnik piše da zemlje u regionu još razmišljaju da li da prodaju državne energetske firme, i konstatuje da na tom prostoru i dalje vlada "glad za električnom energijom".
ČEZ, upravo iz tog razloga, vidi šansu da se angažuje i u modernizaciji i izgradnji kombinovanih energetskih postrojenja, za toplotnu energiju i struju, ali bi u te projekte išli sa svojim partnerom, mađarskom kompanijom MOL, koja je, takođe, već angažovana na Balkanu.
ČEU i MOL su nedavno osnovali zajedničko preduzeće upravo radi realizacije ovakvih projekata u regionu.
U Srbiju, međutim, stupa i ruski "Gazprom", podseća češki list, a Obradović kaže da bi "ukoliko to mogućnosti budu dozvolile rado sarađivali i sa 'Gazpromom'".
ČEZ već duže vreme nastoji da se probije i na Kosovo, gde se našao u užem krugu kompanija na tenderu za izgradnju dve termoelektrane u Prištini, ukazuje "E15".
U Hrvatskoj i Srbiji se, takođe, u poslednje vreme razvila diskusija o atomskoj energetici, ali se najpre mora povećati cena električne energije, ističe Obradović.
U Srbiji elektrane žele da grade i druge velike energetske kompanije, uključujući i finansijsku grupaciju "Džej end Ti" (J&T), kao i italijanski "Enel", ističu češki mediji.
Prema dnevniku "E15", ČEZ nastoji da promeni svoju strategiju pri stupanju na zapadni Balkan. "Mnoge zemlje tog regiona, naime, još razmišljaju i odmeravaju da li da privatizuju državne energetske firme i distributivnu, prenosnu mrežu, a šanse energetskih giganata su, uglavnom, u investicijama u nove energetske izvore".
"Mi se učimo na greškama koje smo uradiliu Bugarskoj", kaže Obradović, dodajući da će ČEZ za buduće akvizicije pripremiti bolju pravnu analizu, podsećajući da ta češka kompanija, osim spora sa Bugarskom državom, već pola godine vodi i jedan spor u bosanskom Gacku.
"Mogućnost realizovanja prava biće veoma važna i za planiranu ekspanziju češke kompanije na Kosovo, gde može da interveniše državna Srpska energetska kompanija EPS, koja, prema rečima Obradovića, može, na primer, da uloži žalbu i traži učešće u projektu".
EPS polaže prava na ceo kosovski energetski sistem, tako da bi bilo koji ugovor koji bi zaključila neka od evropskih kompanija sa kosovskom vladom, bio "minimalno" bar nesiguran, ukazuje češki dnevnik.
Prema ovom listu, ČEZ je priznao da je u jugoistočnoj Evropi, koja je trebalo da bude glavni region za ekspanziju te firme u inostranstvu, napravio određene greške, na šta je već ranije upozoravao i prethodni rukovodilac te kompanije za područje Balkana.
"Iz straha od gubitka zaposlenja, međutim, javno nisu kritikovali poslovnu politiku firme, koja je, navodno, za balkanske narode bila neprimereno stroga", objavila je ČTK.
Grupacija ČEZ poseduje u Rumuniji distributivnu kompaniju "Elektrika Oltenija", a navodno, pokazuje interesovanje i za privatizaciju rudnika uglja u središnjem delu te zemlje.
Najviše teškoća,međutim, ČEZ ima u Bugarskoj gde poseduje ne samo distributivnu kuću, već i elektranu u Varni, ali sada vodi sudski spor sa bugarskom državom u vezi sa regulacijom cena struje, objavio je dnevnik "E15".
 

Najnovije vesti Srbija :

12 Nov 2019 Uskoro početak gradnje novog bloka TE Kolubara
3 Nov 2019 Poskupljuje struja od 1. decembra
3 Nov 2019 U Srbiji najstarija hidrocentrala u Evropi
3 Nov 2019 Solarna elektrana EPS na Tari ispunjava planove
29 Okt 2019 EPS: Milijarda za čistiji vazduh
29 Okt 2019 TE jesu najveći zagađivači,ali trenutno nisu glavn
19 Okt 2019 Početak rada TETO u Pančevu krajem 2020.

 

Povezane vesti :

12 Nov 2019 Uskoro početak gradnje novog bloka TE Kolubara
3 Nov 2019 Poskupljuje struja od 1. decembra
3 Nov 2019 U Srbiji najstarija hidrocentrala u Evropi
3 Nov 2019 Solarna elektrana EPS na Tari ispunjava planove
29 Okt 2019 EPS: Milijarda za čistiji vazduh
29 Okt 2019 TE jesu najveći zagađivači,ali trenutno nisu glavn
19 Okt 2019 Početak rada TETO u Pančevu krajem 2020.
19 Okt 2019 Novi kop Radljevo kod Lazarevca
19 Okt 2019 Realizujemo vredne projekte iz oblasti ekologije
11 Okt 2019 Kod Kovina otvoren najveći vetropark
11 Okt 2019 Domaći punjač za električna vozila
11 Okt 2019 Male centrale izvan svih parkova prirode
11 Okt 2019 U Srbiji se proizvode električni bicikli
6 Okt 2019 Struja neće poskupeti do kraja godine
25 Sep 2019 VE Košava: Snaga vetra za 45.000 domaćinstava

Web Analytics