ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

     

    NAZAD  
ČEZ planira dalju ekspanziju   30 Jul 2008 - tanjug
Najveća češka energetska grupacija ČEZ planira dalju ekspanziju na Balkanu, a naročito velike mogućnosti za investiranje vidi, pre svega, u Srbiji, gde planira učešhe u nekoliko velikih projekata, objavio je danas češki dnevnik "E15", a prenela agencija ČTK
"Vlada Srbije, naime, planira proširenje elektrane Kolubara, koju je svojevremeno izgradila Čehoslovačka, a priprema i izgradnju novog energetskog izvora pod nazivom 'Nikola Tesla', a govori se i o atomskoj elektrani na hrvatsko-srpskoj granici", pišu češki mediji.
"U Srbiji vidimo šansu, uglavnom, u izgradnji novih izvora energije", izjavio je za dnevnik "E15" šef srpskog predstavništva kompanije ČEZ Aleksandar Obradović.
ČEZ, prema njegovim rečima, s obzirom na neka ranija nepovoljna iskustva, sada nije spreman da ima samo manjinsko učešće u nekim budućim zajedničkim preduzećima.
"Svugde bismo želeli da budemo najmanje ravnopravni partneri", naglasio je Obradović.
Češki dnevnik piše da zemlje u regionu još razmišljaju da li da prodaju državne energetske firme, i konstatuje da na tom prostoru i dalje vlada "glad za električnom energijom".
ČEZ, upravo iz tog razloga, vidi šansu da se angažuje i u modernizaciji i izgradnji kombinovanih energetskih postrojenja, za toplotnu energiju i struju, ali bi u te projekte išli sa svojim partnerom, mađarskom kompanijom MOL, koja je, takođe, već angažovana na Balkanu.
ČEU i MOL su nedavno osnovali zajedničko preduzeće upravo radi realizacije ovakvih projekata u regionu.
U Srbiju, međutim, stupa i ruski "Gazprom", podseća češki list, a Obradović kaže da bi "ukoliko to mogućnosti budu dozvolile rado sarađivali i sa 'Gazpromom'".
ČEZ već duže vreme nastoji da se probije i na Kosovo, gde se našao u užem krugu kompanija na tenderu za izgradnju dve termoelektrane u Prištini, ukazuje "E15".
U Hrvatskoj i Srbiji se, takođe, u poslednje vreme razvila diskusija o atomskoj energetici, ali se najpre mora povećati cena električne energije, ističe Obradović.
U Srbiji elektrane žele da grade i druge velike energetske kompanije, uključujući i finansijsku grupaciju "Džej end Ti" (J&T), kao i italijanski "Enel", ističu češki mediji.
Prema dnevniku "E15", ČEZ nastoji da promeni svoju strategiju pri stupanju na zapadni Balkan. "Mnoge zemlje tog regiona, naime, još razmišljaju i odmeravaju da li da privatizuju državne energetske firme i distributivnu, prenosnu mrežu, a šanse energetskih giganata su, uglavnom, u investicijama u nove energetske izvore".
"Mi se učimo na greškama koje smo uradiliu Bugarskoj", kaže Obradović, dodajući da će ČEZ za buduće akvizicije pripremiti bolju pravnu analizu, podsećajući da ta češka kompanija, osim spora sa Bugarskom državom, već pola godine vodi i jedan spor u bosanskom Gacku.
"Mogućnost realizovanja prava biće veoma važna i za planiranu ekspanziju češke kompanije na Kosovo, gde može da interveniše državna Srpska energetska kompanija EPS, koja, prema rečima Obradovića, može, na primer, da uloži žalbu i traži učešće u projektu".
EPS polaže prava na ceo kosovski energetski sistem, tako da bi bilo koji ugovor koji bi zaključila neka od evropskih kompanija sa kosovskom vladom, bio "minimalno" bar nesiguran, ukazuje češki dnevnik.
Prema ovom listu, ČEZ je priznao da je u jugoistočnoj Evropi, koja je trebalo da bude glavni region za ekspanziju te firme u inostranstvu, napravio određene greške, na šta je već ranije upozoravao i prethodni rukovodilac te kompanije za područje Balkana.
"Iz straha od gubitka zaposlenja, međutim, javno nisu kritikovali poslovnu politiku firme, koja je, navodno, za balkanske narode bila neprimereno stroga", objavila je ČTK.
Grupacija ČEZ poseduje u Rumuniji distributivnu kompaniju "Elektrika Oltenija", a navodno, pokazuje interesovanje i za privatizaciju rudnika uglja u središnjem delu te zemlje.
Najviše teškoća,međutim, ČEZ ima u Bugarskoj gde poseduje ne samo distributivnu kuću, već i elektranu u Varni, ali sada vodi sudski spor sa bugarskom državom u vezi sa regulacijom cena struje, objavio je dnevnik "E15".
 

Najnovije vesti Srbija :

19 Avg 2019 ERS u zoni interesa EPS-a
19 Avg 2019 Potrošači i dalje bez nadoknade štete
19 Avg 2019 Građani Srbije rasipaju energiju
5 Avg 2019 Postavljena gasnoturbinska oprema TETO Pančevo
5 Avg 2019 Kralj čekićem utemeljio najdugovečniju centralu
4 Avg 2019 Napravili najbolji električni bicikl na svetu
25 Jul 2019 VE Kovačica stekla status povlašćenog proizvođača

 

Povezane vesti :

19 Avg 2019 ERS u zoni interesa EPS-a
19 Avg 2019 Potrošači i dalje bez nadoknade štete
19 Avg 2019 Građani Srbije rasipaju energiju
5 Avg 2019 Postavljena gasnoturbinska oprema TETO Pančevo
5 Avg 2019 Kralj čekićem utemeljio najdugovečniju centralu
4 Avg 2019 Napravili najbolji električni bicikl na svetu
25 Jul 2019 VE Kovačica stekla status povlašćenog proizvođača
25 Jul 2019 Klasične sijalice od sledeće godine van upotrebe
25 Jul 2019 Podzemni kablovi za stabilno snabdevanje Beograda
25 Jul 2019 Računi za struju od jula "bogatiji" za novu stavku
16 Jul 2019 Sporazum sa Francuzima o izgradnji vetroparka
10 Jul 2019 Muzej Nikole Tesle – jedinstven u svetu
1 Jul 2019 Šta će "Rat struja" reći o najvećem umu Srbije?
23 Jun 2019 Potencijal vetra u Srbiji procenjuje se na 1035MW
23 Jun 2019 „Veliko spremanje” Dunava

Web Analytics