elektroenergetika

Naponska mreža pred pucanjem
25 Mar 2024 - kurir

Električni automobili postaju ogroman problem u zemlji koja je bila među pionirima na evropskom tlu kada su EV u pitanju.

Reč je o Holandiji, koja već pati od značajnih problema u svojoj visokonaponskoj i niskonaponskoj mreži sa stalnim nestankom struje.

Evropska unija je odlučno rekla "ne" automobilima koji emituju CO2 od 2035. godine, ulažući sve u elektromobilnost. Danas, kada se građani EU suočavaju sa realnim problemima u smislu EV, slika o njima se menja.

Visokonaponska električna mreža ne može da podnese više od trenutne potrošnje, a niskonaponska još manje, što uzrokuje neprekidne nestanke struje u četiri glavna grada zemlje tulipana.

Stanovnici Utrehta, Roterdama, Amsterdama i Haga izuzetno su nezadovoljni situacijom u kojoj se nalaze, a slično iskustvo imaju i neki gradovi u Nemačkoj.

Kompanija Stedin je najveći operater holandske elektroenergetske mreže i već je upozorila vladu da je situacija neodrživa. Ovo se posebno pogoršalo u Utrehtu, gde su otkrili da je tražnja za električnom energijom veća od kapaciteta mreže.

Hiljade domova zavise od toga, a u zelenoj tranzicionoj politici i poskupljenju ruskog gasa država je građane podsticala da gasne instalacije zamene električnim i toplotnim pumpama.

Sada kad je mreža preopterećena, jer je energetska infrastruktura deficitarna za rastući broj potrošača, svi se hvataju za glavu i prizivaju povratak "običnih" automobila.

Osim toga, većina vlasnika EV pune svoje automobile na javnim stanicama za punjenje kada odu s posla, uglavnom u večernjim satima, između 17.00 i 20.00.

Mrežni operater je upozorio vladu da bi za izbegavanje prakse sa nestankom struje bilo potrebno ugraditi više od 54.000 električnih transformatora i više od 100.000 kilometara novih instalacija, što je u kratkom roku nemoguće, pored toga što to neće dugoročno rešiti situaciju kada na putevima bude još više EV.

Stručnjaci zaključuju, ako danas u Holandiji ima skoro 450.000 električnih i elektrifikovanih automobila, što izaziva zagušenje na mreži, onda će 2035. godine kada prestane proizvodnja automobila sa SUS motorima, nastati prava katastrofa.

Povezane vesti BALKAN

4 Jul 2024 Kako bi peščana baterija mogla da transformiše čistu energiju bbc

3 Jun 2024 Teksaška ekološka revolucija blic

24 Apr 2024 Bez problema prelaze hiljadu kilometara bez dopune baterije politika

17 Apr 2024 Francuske lekcije iz zelene tranzicije kurir

12 Apr 2024 Otvorena je do sada najveća elektranu zelenog vodonika u regionu blic

10 Apr 2024 Eksplozija u hidroelektrani u Italiji danas

20 Mar 2024 Nemačka postala neto uvoznik električne energije biznis

28 Feb 2024 Veliki pad vrednosti električnih polovnjaka b92

18 Feb 2024 Obnovljivi izvori će prestići ugalj u svetskom miksu električne energije danas

18 Feb 2024 Električni automobili: Zastoj u Evropi, bum u Kini dwWeb Analytics