elektroenergetika

Kuba gasi deo javne rasvete zbog pogoršavanja energetske krize
6 Mar 2024 - politika

Kuba je isključila skoro tri četvrtine javne rasvete tokom udarnih sati kako bi se izborila sa sve većom nestašicom energije i rastućom ekonomskom krizom, izvestili su danas državni mediji.

Ministar energetike i rudarstva Kube Visente de la O Levi rekao je da je ta mera jedna od mnogih, koje su podrazumevale zatvaranje brojnih državnih službi i reorganizaciju proizvodnje, kako bi bio ublažen nedostatak struje u zemlji, preneo je Rojters.

On je ranije rekao da je Kuba primila samo 46 odsto planiranog uvoza goriva, što je izazvalo duge nestanke električne energije širom zemlje, sa izuzetkom glavnog grada Havane.

Agencija napominje da nestašice struje, koje remete svakodnevni život i ekonomiju, razdiru ovu komunističku zemlju već nekoliko godina, ali je poslednjih meseci došlo do upadljivog pogoršanja zbog nedostatka goriva i potrebe za održavanjem oronule infrastrukture.

Zemlja zavisna od uvoza našla se u velikoj ekonomskoj krizi, oličenoj u padu BDP-a za 10 odsto od 2019, za šta Havana u velikoj meri krivi američke sankcije iz Trampove ere usmerene na turizam, medicinske usluge i doznake, koje su donosile stranu valutu, prenosi Tanjug.

Sve je dodatno je pojačano pandemijom kovida, rastućim troškovima snabdevanja i slabim mogućnostima za restrukturiranje centralizovane ekonomije kojom dominira država.

Nedostatak deviza za uvoz hrane, lekova, goriva i drugih osnovnih potrepština je ove godine pogoršan, pokazuju zvanični podaci.

Povezane vesti BALKAN

23 Jul 2024 Struja značajno poskupela politika

23 Jul 2024 Da li će sve skuplji gas podstaći veću potrošnju struje politika

18 Jul 2024 Baltičke zemlje napuštaju zajedničku električnu mrežu sa Rusijom politika

18 Jul 2024 Korejski KHNP gradi nove nuklearne reaktore u Češkoj seebiz

18 Jul 2024 UAE razmatraju izgradnju druge nuklearne elektrane u zemlji vesti

16 Jul 2024 Žele da se vrate na nuklearnu energiju b92

16 Jul 2024 Kina gradi dvostruko više solarnih elektrana od ostatka sveta politika

10 Jul 2024 U SAD povodom Teslinog dana spektakl TESLA EXPO, u Kanadi niz manifestacija i vatromet rtv

4 Jul 2024 Kako bi peščana baterija mogla da transformiše čistu energiju bbc

28 Jun 2024 Iz obnovljivih izvora proizvedeno 44,7 odsto električne energije u EU novimagazinWeb Analytics