elektroenergetika

Proizvodnja iz nuklearnih elektrana će u 2025. godini oboriti sve rekorde
26 Jan 2024 - seebiz

Proizvodnja nuklearne energije vjerovatno će oboriti rekorde 2025. godine jer sve više zemalja ulaže u reaktore kako bi potaknule prelazak na globalnu ekonomiju s niskim udjelom ugljika

Očekuje se da će obnovljiva energija vjerovatno potisnuti ugalj kao izvor energije početkom sljedeće godine, pokazuju podaci.

Kina, Indija, Koreja i Evropa vjerovatno će pokrenuti nove reaktore, dok se predviđa da će se nekoliko reaktora u Japanu vratiti na proizvodnju, a proizvodnja u Francuskoj trebala bi se povećati, navodi se u izvještaju o stanju globalnih tržišta električne energije koje je objavio International Agencija za energiju (IEA) u srijedu.

Očekuje se da će potražnja za električnom energijom porasti diljem svijeta, uglavnom potaknuta prelaskom na niskougljičnu privredu.

Nastavak brzog rasta opskrbe obnovljivom energijom znači da će te dodatne zahtjeve vjerovatno u potpunosti pokriti proizvodnja iz vjetra, sunca i drugih čistih izvora energije. Obnovljivi izvori energije činit će otprilike trećinu ukupne globalne proizvodnje električne energije početkom sljedeće godine.

Dave Jones, direktor za uvide u energetskom thinktanku Ember, rekao je da otkrića označavaju potencijalnu prekretnicu. "Ovo je početak kraja ere fosilnih goriva", rekao je.

"Konačno, svijet se čini kao da je prošao vrhunac fosilne energije, ključnu prekretnicu u energetskoj tranziciji. Ovajizvještaj pokazuje da će 2023. označiti kraj rasta fosilne energije. Od ove godine vjerojatno ćemo biti u novoj eri opadanja fosilne energije."

"Postizanje vrhunca nije dovoljno - potrebna su nam duboka i brza smanjenja emisija CO2 kako bismo zadržali svoj proračun ugljika koji je nestajuće mali. Radimo prave stvari, samo ih trebamo raditi još brže", kazao je.

Fatih Birol, izvršni direktor IEA-e, pozdravio je razvoj događaja kao pozitivan znak za borbu protiv klimatskih promjena, iako je rekao da je potrebno mnogo više truda.

"Energetski sektor proizvodi više emisija ugljičnog dioksida nego bilo koji drugi u svjetskoj ekonomiji, stoga je ohrabrujuće vidjeti da su brzi rast obnovljivih izvora energije i stalno širenje nuklearne energije na putu da udovolje cjelokupnom porastu globalne potražnje za električnom energijom tokom sljedeće tri godine", rekao je.

IEA-ina godišnja analiza tržišnih kretanja i politika, Electricity 2024, objavljena u srijedu, pokazala je da je globalna potražnja za električnom energijom porasla za 2,2 posto u 2023. i da će vjerovatno dosegnuti oko 3,4 posto od 2024. do 2026. Očekivalo se da će najveći dio povećanja doći iz ekonomija u brzom razvoju: uglavnom Kine, Indije i jugoistočne Azije.

Međutim, IEA je također upozorila da je rast energetskih kapaciteta još uvijek neujednačen diljem svijeta. Na primjer, dok je opskrba električnom energijom općenito porasla u Africi, na temelju potrošnje energije po glavi stanovnika na cijelom kontinentu stagnira više od tri decenije.

To je kočnica ekonomskom i društvenom razvoju, jer se ljudi u siromaštvu okreću zagađujućim izvorima energije kao što su biomasa i parafin. Nedostatak lako dostupne električne energije također sprečava djecu u obrazovanju i ugrožava zdravlje kad god bolnice dođu do nestanka struje.

Afrika ima jedan od najvećih svjetskih potencijala za solarnu i vjetrogeneraciju te mnoge od vitalnih minerala potrebnih za komponente obnovljive energije, ali potencijalni proizvođači suočavaju se s velikim preprekama u obliku visoke cijene kapitala za projekte obnovljive energije. Mnoge vlade potiču institucije poput Svjetske banke da prilagode svoje prakse kako bi olakšale takav razvoj.

Povezane vesti BALKAN

18 Jul 2024 Korejski KHNP gradi nove nuklearne reaktore u Češkoj seebiz

18 Jul 2024 UAE razmatraju izgradnju druge nuklearne elektrane u zemlji vesti

16 Jul 2024 Žele da se vrate na nuklearnu energiju b92

28 Jun 2024 Iz obnovljivih izvora proizvedeno 44,7 odsto električne energije u EU novimagazin

28 Jun 2024 70 godina od puštanja u rad prve na svetu nuklearne elektrane sputnik

10 Jun 2024 Nemačka tri petine struje dobija iz obnovljivih izvora biznis

13 Maj 2024 London u pregovorima sa Južnom Korejom o izgradnji nuklearke biznis

26 Apr 2024 Koje su posledice Černobilja koje se i danas osećaju novosti

21 Apr 2024 Za električnu energiju najviše plaćaju Danci i Nemci euronews

21 Apr 2024 Otkrivena korozija u rezervoarima sa prečišćenom radioaktivnom vodom u Fukušimi politikaWeb Analytics