elektroenergetika

Europa mora modernizirati EES
21 Sep 2023 - seebiz

Europa mora uložiti puno novca u modernizaciju zastarjelih električnih mreža želi li ostvariti klimatske ciljeve i zamijeniti fosilna goriva strujom iz obnovljivih izvora, upozorila je udruga proizvođača struje Eurelectric.

Planovi Europske unije predviđaju milijune novih električnih vozila na cestama do 2030. godine kako bi se ublažile klimatske promjene i ogromnu ekspanziju obnovljive energije. Kućanstva bi istodobno trebala zamijeniti sustave grijanja na fosilna goriva dizalicama topline koje koriste struju.

"Želimo transformirati cijeli energetski sustav rekordnom brzinom"

Da bi EU ostvario zelene ciljeve, godišnja ulaganja u europske električne mreže trebala bi u godinama do 2050. u prosjeku biti najmanje 84 posto veća nego 2021., upozorila je udruga Eurelectric u četvrtak.

"Želimo transformirati cijeli energetski sustav rekordnom brzinom, zamijeniti fosilna goriva - naftu i plin - električnom energijom. Priključujemo na mrežu značajne nove proizvodne kapacitete, dodajemo električne automobile, dizalice topline", tumači glavni tajnik udruge Kristian Ruby.

"Zato ne možemo reći da će ono što smo radili prije deset godina biti sasvim dovoljno i u idućih deset. To jednostavno nije točno", kaže Ruby za Reuters. Europska komisija procjenjuje da do 2030. u elektroenergetsku mrežu treba ulagati 584 milijarde eura godišnje da bi se ispunili zeleni ciljevi.

Očekuje se da će velik dio tog iznosa biti namaknut iz privatnih izvora ili iz mrežnih naknada. Eurelectric smatra da bi javno financiranje trebalo biti usmjereno u brzu modernizaciju mreža, a ne u gradnju dugoročne infrastrukture, poput vodikovih projekata planiranih u idućem desetljeću.

"Ako jako brzo ne moderniziramo mrežnu infrastrukturu, nećemo postići naše ciljeve za 2030."
Povjerenica EU za energetiku Kadri Simson rekla je za Reuters da će mrežni projekti biti uvršteni u popis prekogranične infrastrukture koja će nositi kraći postupak izdavanja dozvola i pristup financiranju EU.

"Ako jako brzo ne moderniziramo mrežnu infrastrukturu, nećemo postići naše ciljeve za 2030.", rekla je Simson.

Četrdeset posto europskih elektrodistribucijskih mreža starije je od 40 godina. Većina je izgrađena oko velikih elektrana i morat će biti modernizirana da bi mogla distribuirati struju iz okolnih solarnih panela i vjetroelektrana koji bi trebali biti priključeni u ovom desetljeću.

Zemlje EU pregovaraju o reformama tržišta električne energije koje bi operaterima mreža mogle olakšati i ubrzati ulaganja u modernizaciju mreža. No pregovori su zapeli u lipnju zbog spora oko državnih potpora elektranama, napominje Reuters.

Povezane vesti BALKAN

22 Nov 2023 Završen treći krug ispuštanja tretirane radioaktivne vode iz Fukušime politika

20 Nov 2023 Solarne elektrane na krovovima mogle bi da proizvedu dovoljno struje za 30 miliona kuća u Evropi blic

26 Okt 2023 Veštačka inteligencija bi mogla da koristi energiju koliko i cela država euractiv

5 Okt 2023 Pokrenuta druga faza ispuštanja vode iz Fukušime u Tihi Okean novimagazin

5 Okt 2023 Borna za kontrolu cene električne energije u EU euractiv

3 Okt 2023 Revolucionom tehnikom do spasa za planetu euractiv

12 Sep 2023 Industriji solarne energije u EU preti bankrot biznis

5 Sep 2023 NEMAČKA: 15 MILIONA ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA DO 2030. kamatica

4 Sep 2023 Ovako izgleda najveća evropska virtuelna elektrana blic

31 Avg 2023 Evropa će se i ove zime oslanjati na svoje nuklearke telegrafWeb Analytics