elektroenergetika

Odlučeno je, ispustiće radioaktvinu vodu
20 Avg 2023 - b92

Japanski premijer Fumio Kišida u nedelju je nakratko posetio nuklearnu elektranu Fukušima koju je uništio cunami.

Tada je istakao bezbednost predstojećeg ispuštanja prečišćene radioaktivne otpadne vode u Tihi okean, plana podele koji njegova vlada želi da počne uskoro uprkos protestima kod kuće. i u inostranstvu.

Njegovo putovanje dolazi nekoliko sati nakon što se u subotu vratio kući sa samita sa američkim i južnokorejskim liderima u američkom predsedničkom domu u Kemp Dejvidu. Pre nego što je u petak napustio Vašington, Kišida je rekao da je vreme da se donese odluka o datumu puštanja prečišćene vode, koji nije određen zbog kontroverze plana.

Vlada se, otkako je objavila plan oslobađanja pre dve godine, suočila sa snažnim protivljenjem japanskih ribarskih organizacija, koje su zabrinute zbog dalje štete po reputaciju svojih morskih plodova dok se bore da se oporave od nesreće. Grupe u Južnoj Koreji i Kini takođe su izrazile zabrinutost, pretvarajući tu stvar u političko i diplomatsko pitanje.

Vlada i operater elektrane, Tokio Electric Pover Co. (TEPCO), kažu da voda mora biti uklonjena kako bi se napravilo mesto za povlačenje postrojenja iz pogona i da bi se sprečilo slučajno curenje iz rezervoara jer je veliki deo vode još uvek kontaminiran i treba joj dalji tretman.

Japan je dobio podršku od Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) kako bi poboljšao transparentnost i kredibilitet i osigurao da TEPCO plan ispunjava međunarodne bezbednosne standarde. Vlada je takođe pojačala kampanju koja promoviše bezbednost plana kod kuće i putem diplomatskih kanala.

IAEA je, u finalnom izveštaju u julu, zaključila da će TEPCO plan, ako se sprovodi striktno kako je dizajniran, izazvati zanemarljiv uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi, ohrabrujući Japan da nastavi.

Povezane vesti BALKAN

22 Nov 2023 Završen treći krug ispuštanja tretirane radioaktivne vode iz Fukušime politika

20 Nov 2023 Finska: Nuklearna elektrana Olkiluoto 3 privremeno obustavila rad zbog kvara rtv

20 Nov 2023 Veliki kvar u nuklearnoj elektrani u Lenjingradu euronews

16 Nov 2023 Evropu će 2035. energijom snabdevati ogromna svemirska solarna farma blic

12 Nov 2023 Švajcarska nema nameru da se odrekne nuklearnih elektrana telegraf

30 Okt 2023 Francuska: Zakopavanje radioaktivnog otpada u Biru u skladu sa Ustavom euronews

16 Okt 2023 Rusija gradi nuklearnu elektranu u Burkini Faso politika

5 Okt 2023 Pokrenuta druga faza ispuštanja vode iz Fukušime u Tihi Okean novimagazin

5 Okt 2023 Borna za kontrolu cene električne energije u EU euractiv

3 Okt 2023 Veštačka inteligencija može da izazove novu energetsku krizu! blicWeb Analytics