elektroenergetika

Planiraju da izgrade deset novih nuklearnih reaktora
14 Avg 2023 - euractiv

Eksperti za životnu sredinu kritikovali su plan švedske vlade da izgradi najmanje deset nuklearnih reaktora u narednih 20 godina.

Ukupno dvadeset nuklearnih reaktora koje će Švedska imati je i više nego udvostručen broj sadašnjih reaktora, a eksperti za životnu sredinu kritikovali su da će ovo biti preskupo i da će doći prekasno da bi se zadovoljile energetske potrebe.

Ministarka za klimu, Romina Pourmoktari, objavila je u sredu da Švedska treba da udvostruči proizvodnju električne energije u naredne dve decenije da bi ispunila svoje klimatske ciljeve.

Plan za deset novih reaktora označio bi dramatičnu promenu u odnosu na trenutni kapacitet zemlje za nuklearnu energiju, sa šest postojećih reaktora koji rade u Forsmarku, Oskarsamnu i Ringalsu koji čine oko 30 odsto proizvodnje električne energije u Švedskoj.

Lars J Nilson, profesor na Univerzitetu u Lundu i član Evropskog savetodavnog odbora za klimu, osporava tvrdnju vlade da su novi reaktori potrebni i odbacio je taj potez kao "simboličan".

"Ne možemo sa sigurnošću reći da nam treba 10 novih reaktora. Trenutno je ekspanzija proizvodnje električne energije u Švedskoj zahvaljujući energiji vetra. Ne očekujem nikakvu novu nuklearnu energiju u Švedskoj, osim ako vlada ne pruži prilično dalekosežne garancije slične onima koje imate u Hinkli Pointu u Velikoj Britaniji", rekao je on za Gardijan.

Potez koji bi zadivio

Taj potez je više najavljen kako bi zadivio, nego što će se zaista realizovati, rekao je on, tvrdeći da je vlada želela da pokaže da preduzima akcije na ispunjavanju svojih klimatskih ciljeva.

"Vidim to više kao simbolično nego realno stvaranje bilo kakve stvarne promene".

Ako bi reaktori bili izgrađeni, troškovi će verovatno pasti na teret švedskih poreskih obveznika, odnosno građana, rekao je Nilson. Iako je u prošlosti ova tema bila ona o kojoj se žestoko raspravljalo, najnovija najava je imala "mlaki odgovor".

Reputacija Švedske kao zelenog lidera na globalnoj sceni se menjala, rekao je on.

"Švedska će delimično izgubiti taj profil. Sada zamah i progresivnost dolaze iz EU i Brisela".

Plan "EU Fit for 55" zakonski zahteva od država članica da smanje emisije štetnih gasova za najmanje 55 odsto do 2030. i postanu "klimatski neutralne" do 2050.

Umereni političari u Švedskoj složili su se kada su formirali koalicionu vladu sa demohrišćanima, liberalima i ekstremno desnim švedskim demokratama da će biti dozvoljeno više reaktora i da će ulaganja u nuklearnu energiju biti profitabilna kroz kreditne garancije i promene cena.

Prvi put da je vlada istupila sa planom

Ove nedelje je bilo prvi put da je vlada dala predviđeni broj novih reaktora.

"Ova vlada je od prvog dana radila punom snagom na uklanjanju prepreka koje su postavljene da bi se sprečila nova nuklearna energija. Klimatska tranzicija zahteva udvostručenje proizvodnje električne energije u narednih 20 godina, a nuklearna energija igra odlučujuću ulogu da bismo u tome uspeli", rekla je Purmokhtari, liberalka, koja je, kada je preuzela funkciju prošle godine, postala najmlađa ministarka u zemlji.

Karin Leken, generalni sekretar "Naturskiddsforeningen", najveće švedske ekološke organizacije, optužila je vladu da pokušava da "skrene fokus na klimatska pitanja".

"Oni skreću fokus sa onoga što je trenutno zaista potrebno, a to je proizvodnja dovoljno električne energije do 2030".

Povezane vesti BALKAN

22 Nov 2023 Završen treći krug ispuštanja tretirane radioaktivne vode iz Fukušime politika

20 Nov 2023 Finska: Nuklearna elektrana Olkiluoto 3 privremeno obustavila rad zbog kvara rtv

20 Nov 2023 Veliki kvar u nuklearnoj elektrani u Lenjingradu euronews

16 Nov 2023 Evropu će 2035. energijom snabdevati ogromna svemirska solarna farma blic

12 Nov 2023 Švajcarska nema nameru da se odrekne nuklearnih elektrana telegraf

30 Okt 2023 Francuska: Zakopavanje radioaktivnog otpada u Biru u skladu sa Ustavom euronews

16 Okt 2023 Rusija gradi nuklearnu elektranu u Burkini Faso politika

5 Okt 2023 Pokrenuta druga faza ispuštanja vode iz Fukušime u Tihi Okean novimagazin

5 Okt 2023 Borna za kontrolu cene električne energije u EU euractiv

3 Okt 2023 Veštačka inteligencija može da izazove novu energetsku krizu! blicWeb Analytics