elektroenergetika

Riba uhvaćena kod Fukušime imala nedozvoljeni nivo radioaktivnog materijala
26 Jul 2023 - 021

Ribe koje su u maju živele u blizini odvoda nuklearne elektrane Fukušima u sebi su sadržale nivo radioaktivnog cezijuma koji su 180 puta veći od dozvoljene granice zakonom propisane u Japanu.

Pronađeno je ukupno 44 primeraka ribe sa nivoom cezijuma iznad 100 bekerela po kilogramu u luci nuklearne elektrane Fukušima između maja 2022. i maja 2023. godine, saopšteno je iz kompanije Tepko, najveće energetske kompanije u Japanu, pri čemu je 90 odsto tih riba uhvaćeno u unutrašnjem lukobranu ili u njegovoj blizini, prenosi Gardijan.

U Tepku je utvrđeno da crna "kamena" riba uhvaćena 18. maja ima 18.000 bekerela po kilogramu cezijuma-137, u poređenju sa zakonskim maksimalnim nivoom od 100 bekerela po kilogramu.

Plan vlade Japana da pusti 1,3 miliona tona prečišćene vode iz fabrike u Fukušimi izazvao je zabrinutost u regionu, uprkos odobrenju Međunarodne agencije za atomsku energiju UN (IAEA) da to učini, ali iz Tepka su poručili da su "uvereni da će uticaj na stanovništvo i životnu sredinu biti mali".

"Pošto je kontaminirana voda tekla u luku nuklearne elektrane Fukušima odmah nakon nesreće, Tepko je periodično uklanjao ribu iz luke od 2012. koristeći mreže koje su postavljene kako bi se sprečilo da riba pobegne iz luke", rekao je neimenovani zvaničnik Tepka za Gardijan.

Primerci ribe za koje je utvrđeno da imaju posebno visoku radioaktivnost bili su jegulja sa 1.700 bekerela po kg, ulovljena u junu 2022. i kamena pastrmka, sa 1.200 bekerela u aprilu 2023.

Kina je ove nedelje započela opšte testiranje radioaktivnosti japanskih morskih plodova, što je dovelo do toga da neki trgovci na veliko prestanu da kupuju takve proizvode iz Japana, a Honkong je poručio da će zabraniti uvoz hrane iz 10 japanskih prefektura ako se ispuštanje vode nastavi kako je planirano.
Redovno praćenje ribe sa unutrašnjeg lukobrana obustavljeno je nakon postavljanja mreža u januaru 2016. kako bi se potencijalno kontaminirana riba zadržala unutar tog područja.

"Međutim, kada je u januaru 2022. godine crna kamena riba sa radioaktivnim koncentracijama koje prevazilaze regulatorne standarde uhvaćena kod obale Some, na oko 50 kilometara udaljenosti od elektrane, ponovo smo počeli da izdvajamo uzorke u ovoj oblasti zajedno sa postavljanjem više mreža kako bismo sprečili ribu da napusti luku", dodao je zvaničnik Tepka.

Sledećeg meseca Tepko bi trebalo da počne sa ispuštanjem više od 1,3 miliona tona prečišćene vode iz elektrane u Fukušimi, što je proces koji traje decenijama, a tu operaciju je odobrila IAEA a kritikovale su je Kina i opozicione stranke u Južnoj Koreji.

Povezane vesti BALKAN

22 Nov 2023 Završen treći krug ispuštanja tretirane radioaktivne vode iz Fukušime politika

20 Nov 2023 Finska: Nuklearna elektrana Olkiluoto 3 privremeno obustavila rad zbog kvara rtv

20 Nov 2023 Veliki kvar u nuklearnoj elektrani u Lenjingradu euronews

16 Nov 2023 Evropu će 2035. energijom snabdevati ogromna svemirska solarna farma blic

12 Nov 2023 Švajcarska nema nameru da se odrekne nuklearnih elektrana telegraf

30 Okt 2023 Francuska: Zakopavanje radioaktivnog otpada u Biru u skladu sa Ustavom euronews

16 Okt 2023 Rusija gradi nuklearnu elektranu u Burkini Faso politika

5 Okt 2023 Pokrenuta druga faza ispuštanja vode iz Fukušime u Tihi Okean novimagazin

5 Okt 2023 Borna za kontrolu cene električne energije u EU euractiv

3 Okt 2023 Veštačka inteligencija može da izazove novu energetsku krizu! blicWeb Analytics