elektroenergetika

Deindustrijalizacija Evrope, opada proizvodnja i potrošnja struje
26 Jul 2023 - politika

Potražnja za električnom energijom u Evropskoj uniji ove godine će pasti za 3 odsto na najniži nivo u poslednje dve decenije, predviđa u najnovijem izveštaju Međunarodna agencija za energetiku.

Kao ključni faktor za pad potražnje Agencija navodi opadanje industrijske proizvodnje u EU.

U kombinaciji sa prošlogodišnjim padom potražnje od 3 odsto, ovaj pad je sada najveći u istoriji EU, vraćajući potrošnju električne energije u bloku na nivoe koji nisu viđeni od 2002. godine, navodi se u izveštaju.

Dve trećine smanjenja došlo je od energetski intenzivnih industrija prošle godine, a „ovaj trend se nastavio i do 2023.“, objašnjava se u izveštaju.

Evropska industrija teško je pogođena odlukom EU da stavi embargo na ruska fosilna goriva kao odgovor zbog vojne intervencije Moskve u Ukrajini.

U kombinaciji sa rastućom potražnjom nakon pandemije koronavirusa 2020. godine, energetski embargo je doveo veleprodajne cene električne energije na rekordnih 430 evra (478 dolara) po megavat satu prošlog avgusta, što je više nego dvostruko povećanje u odnosu na januar.

Iako su se cene od tada stabilizovale, industrijski sektor EU se nije oporavio. Industrijska proizvodnja u celom bloku pala je za 1,3 odsto između februara 2022. i marta 2023. godine, prema najnovijim podacima agencije za statistiku EU.

Pad je izraženiji u Nemačkoj, zemlji koja je pre prošle godine u velikoj meri zavisila od ruske energije za napajanje svog ogromnog industrijskog sektora.

Neki od najvećih nemačkih proizvođača, poput hemijskog giganta BASF-a i proizvođača automobila Folksvagen, smanjili su proizvodnju kod kuće i najavili izgradnju novih fabrika u inostranstvu, dok je neočekivani pad industrijske proizvodnje u zemlji u maju izazvao strah od produžene recesije.

Deindustrijalizacija Evrope se podstiče iz inostranstva, navodi se u izveštaju, uz napomenu da subvencije poput američkog Zakona o smanjenju inflacije i japanskog Zakona o zelenoj transformaciji „utiču na smanjenje proizvodnje, zatvaranje fabrika i pauziranje i preusmeravanje investicija“.

Privreda evrozone u julu beleži veći pad nego što se očekivalo, a prilivi narudžbi i prognoze buduće proizvodnje ukazuju na produbljivanje pada u narednim mesecima, navodi "Es end Pi global". Indeks menadžera nabavke (PMI) za region ostao je ispod praga od 50, jer je sa 49,9 u junu, sada pao na 48,9. To je najniže očitavanje od novembra i gore nego što je predviđao bilo koji ekonomista u "Blumbergovom" istraživanju.

Evrozona je možda izbegla zimsku recesiju, ali kombinacija niske tražnje i jake inflacije doprinela je da privreda nije uspela da zabeleži rast na početku godine. Pad industrije je posebno pogodio ovaj region, a julska vrednost od 42,7 najgora je još od prvih meseci pandemije.

"Proizvodnja je i dalje Ahilova peta evrozone. Ona je smanjena ubrzanim tempom u julu, dok se aktivnost sektora usluga i dalje širi, iako mnogo sporijom stopom nego prethodnih meseci", rekao je Sajrus de la Rubija, glavni ekonomista Hamburške komercijalne banke.

Osim EU očekuje se da će potražnja za električnom energijom pasti u SAD za skoro 2 odsto ove godine, a u Japanu za 3 odsto, predviđa izveštaj IEA.

Međutim, kako se najrazvijenije svetske ekonomije bore, povećana potrošnja u Kini i Indiji će ove godine povećati globalnu potražnju za električnom energijom za nešto manje od 2 odsto.

Povezane vesti BALKAN

20 Nov 2023 Solarne elektrane na krovovima mogle bi da proizvedu dovoljno struje za 30 miliona kuća u Evropi blic

20 Nov 2023 Zašto plaćamo struju dvostruko skuplje nego Poljaci ili Španci politika

26 Okt 2023 Veštačka inteligencija bi mogla da koristi energiju koliko i cela država euractiv

16 Okt 2023 Rusija gradi nuklearnu elektranu u Burkini Faso politika

5 Okt 2023 Borna za kontrolu cene električne energije u EU euractiv

3 Okt 2023 Veštačka inteligencija može da izazove novu energetsku krizu! blic

21 Sep 2023 Francuska da utrostruči kapacitete za OIE rtv

5 Sep 2023 NEMAČKA: 15 MILIONA ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA DO 2030. kamatica

4 Sep 2023 Ovako izgleda najveća evropska virtuelna elektrana blic

31 Avg 2023 Evropa će se i ove zime oslanjati na svoje nuklearke telegrafWeb Analytics