elektroenergetika

Troši i kada se ne vozi
15 Maj 2023 - vesti

Ljudi i kompanije koji donose odluku o kupovini električnog automobila vode računa o njegovoj nabavnoj ceni i potrošnji u vožnji. Međutim, postoji i skrivena potrošnja kada automobil miruje.

Istraživanje koje je sproveo belgijski energetski startap Re.alto pokazalo je da troškovi mogu biti i do 600 evra na godišnjem nivou, ako se uzmu u obzir cene struje u Belgiji.

Re.alto je startap koji se oslanja na razmenu energetskih podataka. Ova kompanija ima ugovor sa nekoliko proizvođača automobila za obradu podataka sa električnih vozila.

“Menadžeri flote rekli su nam da procenjena potrošnja često ne odgovara stvarnoj. Ovo zapažanje nas je podstaklo da dublje analiziramo potrošnju”, rekao je Diter Jong iz ovog belijskog startapa.

Diter Jong i njegov tim otkrili su da je dodatna potrošnja električne energije uzrokovana potrošnjom tokom mirovanja u tzv. sleep modu. Ispostavilo se da je gubitak veći od očekivanog.

“Automobili koji miruju ceo dan troše, u zavisnosti od modela, oko 3 kWh dnevno. To odgovara ukupnoj vrednosti od 1000 kWh godišnje”, piše Monenergie.be.

Električni automobili neprestano prenose podatke korisničkoj aplikaciji: temperaturu, status baterije… Međutim, električni automobili su optimizovani za vožnju, a ne za prenos podataka. Ovaj proces troši mnogo više energije nego pametni telefon.

Najbolje rešenje za vlasnike je stavljanje automobila u sleep režim. Trenutno, većina vozača preferira standby mod, jer je na taj način auto povezan sa aplikacijom.

Povezane vesti BALKAN

26 Okt 2023 Veštačka inteligencija bi mogla da koristi energiju koliko i cela država euractiv

21 Sep 2023 NATRIJUM-JONSKA BATERIJA TRENUTNO IMA NAJVEĆE ŠANSE ZA BUDUĆNOST bif

21 Sep 2023 Europa mora modernizirati EES seebiz

11 Sep 2023 U Velikoj Britaniji otvoren najveći električni Hub automagazin

5 Sep 2023 NEMAČKA: 15 MILIONA ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA DO 2030. kamatica

31 Avg 2023 Naučnici razvili solarnu ćeliju za haubu automobila biznis

26 Jul 2023 Deindustrijalizacija Evrope, opada proizvodnja i potrošnja struje politika

22 Maj 2023 Francuska zaustavila usvajanje sporazuma EU o obnovljivoj energiji n1

15 Maj 2023 Troši i kada se ne vozi vesti

24 Apr 2023 Cene električnih automobila padaju politWeb Analytics