elektroenergetika

Zamalo da se raspadne MREŽA
18 Apr 2023 - mondo

Češka je morala da zatvori svoje solarne elektrane tokom Uskrsa. Češka energetska kompanija bila je primorana da isključi stotine solarnih panela nakon što su proizveli više energije nego što je mreža mogla da podnese. U Češkoj je u ponedeljak zbog uskršnjih praznika bila mala potrošnja električne energije. Ali sunčano vreme značilo je da su solarne elektrane u zemlji proizvele ogroman talas energije. Da bi zaštitila mrežu, državno preduzeće ČEPS ih je isključilo.

Gašenje je dokaz neadekvatnog sistema za skladištenje električne energije u zemlji, rekao je Jan Krčmar, izvršni direktor Češke solarne asocijacije. "Ono što već dugo pričamo je dokazano. Češka Republika nije spremna za bum obnovljivih izvora jer postoji potpuni nedostatak skladišnih kapaciteta", rekao je on za češku novinsku agenciju Seznam Zpravi.

Pa zašto je kompanija morala da isključi struju?

Tokom sunčanog vremena, solarni paneli često mogu proizvesti više energije nego što mreža, prenosna mreža kroz koju se struja kreće, može da iskoristi. Ako se ova energija ne može nigde uskladištiti, to uzrokuje nestabilnost u mreži, oštećujući električnu opremu. U ekstremnim situacijama, ove turbulencije napona mogu dovesti do nestanka struje.

Da bi sprečio potencijalnu štetu, ČEPS je u ponedeljak isključio elektrane ukupne snage oko 400 MV, odnosno oko šestine ukupnog kapaciteta solarne energije u zemlji. "ČEPS je odlučio da aktivira plan smanjenja nakon iscrpljivanja uobičajenih operativnih mera za kontrolu elektroenergetskog sistema", rekla je portparolka ČEPS-a Hana Klimova.

Obično zemlja šalje višak energije u susedne zemlje - ali to u ponedeljak nije bilo moguće. "Sve zemlje osim Danske, Portugala i Slovenije bile su u suficitu", rekla je Klimova. Vetar i solarna energija proizveli su 12 odsto globalne električne energije 2022. godine, što je rekord svih vremena. Prošle godine, solarna energija je bila najbrže rastući izvor električne energije 18. godinu zaredom, porastao je za 24 odsto u odnosu na 2021.

EU prednjači u ovoj trci. U 2022. vetar i solarna energija proizveli su petinu električne energije u EU - prvi put da su čisti izvori energije proizveli više električne energije od fosilnog gasa. Ali događaji poput gašenja u Češkoj pokazuju potrebu za ulaganjem u kapacitete za skladištenje ove čiste energije.

Postoji mnogo načina za čuvanje energije za kasniju upotrebu. Često se koriste hemijske baterije, kao i "gravitacione baterije" koje koriste višak energije proizvedene iz obnovljivih izvora za podizanje težine. Kada je u mreži ponestalo energije, težina se smanjuje - pokreće generator dok se strmoglavi.

Povezane vesti BALKAN

23 Jul 2024 Struja značajno poskupela politika

16 Jul 2024 Kina gradi dvostruko više solarnih elektrana od ostatka sveta politika

4 Jul 2024 Kako bi peščana baterija mogla da transformiše čistu energiju bbc

3 Jun 2024 Teksaška ekološka revolucija blic

13 Maj 2024 Portugal je čak 95 posto električne energije proizveo iz OIE seebiz

9 Maj 2024 Indija se sprema za najgori scenario nedostatka električne energije biznis

9 Maj 2024 Kina ima više solarnih elektrana od Evrope i Amerike zajedno novaekonomija

26 Apr 2024 Električna energija iz obnovljivih izvora čini 56% ukupne nemačke potrošnje

24 Apr 2024 Beč otvara 30. solarnu elektranu u vlasništvu građana seebiz

21 Apr 2024 Za električnu energiju najviše plaćaju Danci i Nemci euronewsWeb Analytics