elektroenergetika

Struja iz obnovljivih izvora prvi put nadmašila energiju iz uglja u SAD
30 Mar 2023 - voa

Električna energija proizvedena iz obnovljivih izvora prvi put je nadmašila onu iz uglja u Sjedinjenim Državama 2022. godine, saopštila je američka Uprava za informacije o energetici.

Obnovljivi izvori su takođe nadmašili nuklearnu generaciju 2022, nakon što se to prvi put dogodilo godinu dana ranije.

Rast solarne i energije vetra je u značajnoj meri podstakao povećanje upotrebe obnovljivih izvora energije i čini 14% struje proizvedene u Americi tokom 2022.

“Drago mi je što smo prešli taj prag, ali to je samo jedan korak u nečemu što mora da bude veoma ubrzani i mnogo jeftiniji proces", kaže Stiven Porder, profesor ekologije na univerzitetu Braun.

Kalifornija je proizvela 26% solarne energije na nacionalnom nivou, a sledi Teksas sa 16% i Severna Karolina sa 8%.

Najviše energije na vetar proizvedeno je u Teksasu - 26% ukupne energije proizvedene u SAD, a slede Ajova sa 10% i Oklahoma sa 9%.

“Ovaj procvat je u velikoj meri izazvan ekonomskim faktorima", kaže Gregori Vetstoun, predsednik Američkog saveta za obnovljivu energiju. "U proteklih 10 godina, troškovi proizvodnje energije vetra su smanjeni za 70 procenata, dok su troškovi proizvodnje solarne energije opali za još impresivnijih 90 procenata."

"Obnovljiva energija je sada najpristupačniji izvor nove struje u većini delova zemlje", dodaje Vetstonu.

Uprava za informacije o energetici predviđa da će udeo vetra u proizvodnji električne energije u sAD porasti sa 11 na 12% od 2022. do 2023. godine, a da će udeo solarne energije u istom periodu porasti sa 4 na 5 odsto. Očekuje se da će udeo prirodnog gasa ostati na istom nivou - 39% dok će se udeo uglja smanjiti sa prošlogodišnjih 20% na 17% ove godine.

“Vetar i solarna energija će biti kičma rasta obnovljivih izvora energije, ali da li će oni moći da pruže 100% američke struje bez neke druge, rezervne varijante je nešto o čemu inženjeri trenutno razgovaraju", navodi profesor Porder sa univerziteta Braun.

U izveštaju je ustanovljeno da se zemlja ipak snažno oslanja na sagorevanje fosilnih goriva koji utiču na promene klime. Struja proizvedena sagorevanjem uglja je činila 20% sektora električne energije 2022, što je pad sa 23% iz 2021. Prirodni gas bio je najveći izvor struje u SAD 2022, i prošle godine proizveo 39% ukupne električne energije u poređenju sa 37% 2021.

“Kad pogledate podatke, prirodni gas je bio veliki pokretač smanjenja emisije štetnih gasova prilikom proizvodnje struje jer je u velikoj meri počeo da zamenjuje elektrane na ugalj", ističe Melisa Lot, direktorka za istraživanja u Centru za globalnu energetsku politiku na univerzitetu Kolumbija.

“U narednom periodu, ne smemo da dozvolimo da emisija gasova kontinuirano raste, morate da je veoma brzo spustite", dodaje Lot.

Zakon o smanjenju inflacije (IRA) uticao je na broj projekata obnovljive energije koji su predloženi 2022. godine, ističe Melisa Lot, i očekuje se da će imati "ogroman uticaj na ubrzavanje projekata o upotrebi čiste energije.

Povezane vesti BALKAN

10 Jun 2024 Nemačka tri petine struje dobija iz obnovljivih izvora biznis

6 Jun 2024 Države sveta neće postići ciljeve sa konferencije COP28 blic

3 Jun 2024 Teksaška ekološka revolucija blic

14 Maj 2024 Više od 30% svetske električne energije stiže iz obnovljivih izvora politika

13 Maj 2024 Portugal je čak 95 posto električne energije proizveo iz OIE seebiz

9 Maj 2024 Indija se sprema za najgori scenario nedostatka električne energije biznis

9 Maj 2024 Kina ima više solarnih elektrana od Evrope i Amerike zajedno novaekonomija

26 Apr 2024 Električna energija iz obnovljivih izvora čini 56% ukupne nemačke potrošnje

21 Apr 2024 Za električnu energiju najviše plaćaju Danci i Nemci euronews

21 Apr 2024 Dve zemlje u Evropi se napajaju 100 odsto obnovljivom energijom euronewsWeb Analytics