elektroenergetika

Nova reverzibilna elektrana u Švajcarskoj
10 Jul 2022 - blic

Vodena baterija" koja može da skladišti električnu energiju, ekvivalentnu kapacitetu 400.000 baterija za električne automobile, počela je da radi u Švajcarskoj.

Reverzibilna hidroelektrana je ugrađena u podzemnu pećinu u švajcarskom kantonu Vale. Sa sposobnošću skladištenja i generisanja ogromnih količina hidroelektrične energije, "baterija" će igrati važnu ulogu u stabilizaciji napajanja u toj zemlji, ali i u Evropi.

Elektrana je napravljena od dva velika bazena vode koja se nalaze na različitim visinama. Može da skladišti višak električne energije pumpanjem vode iz nižeg bazena u viši bazen. Kada je potrebna struja, smer vode je obrnut. Protok vode rotira turbinu koja generiše hidroelektričnu energiju. Ovakve "hidro baterije" su posebno korisne za skladištenje viška energije, proizvedene povremenim izvorima energije kao što su vetar, solarna i nuklearna energija.

Energija se pumpa do najvišeg bazena u periodu prekomerne proizvodnje, a zatim se može osloboditi za proizvodnju energije tokom perioda velike potražnje.

Švajcarska elektrana, koju je izgradila kompanija Nant de Drance, puštena je u rad 1. jula. Postrojenje ima šest pumpnih turbina i ukupnu izlaznu snagu od 900 MW, dovoljno da napaja čak 900.000 domova. Nalazi se 600 metara ispod zemlje, između rezervoara Emosson i Vieux Emosson u Valeu. Bilo je potrebno 14 godina da se završi zbog značajnih logističkih i inženjerskih izazova: trebalo je prokopati 18 kilometara tunela kroz Alpe.

Ovi tuneli su omogućavali transport građevinskog materijala i montažnih objekata kroz planinu. U srcu objekta je ogromna mašinska prostorija dugačka skoro 200 metara i široka 32 metra. Između 2012. i 2016. godine, visina brane Vieux Emosson je povećana za 20 metara, kako bi se akumulacijama omogućilo skladištenje više vode i stvaranje više energije, piše Telegraf biznis.

Povezane vesti BALKAN

30 Maj 2023 CENA U MINUSU kamatica

12 Dec 2022 Grupa istraživača osmislila natrijum-sumpornu bateriju danas

8 Avg 2022 Portugal dobio plutajuću sunčanu elektranu energetikanet

10 Jul 2022 Nova reverzibilna elektrana u Švajcarskoj blic

18 Apr 2022 Alpi kao baterija Evrope: reverzibilne hidroelektrane dw

2 Mar 2017 Reverziblna elektrana s morskom vodom energetikanet

18 Okt 2016 Raste snaga svjetskih hidroelektrana energetikanet

1 Mar 2016 Britanija se okreće reverzibilnim hidroelektranama energetikanet

20 Nov 2014 Rusko-kineske investicije u reverzibilne HE balkan

19 Sep 2014 Austrija: zajam za izgradnju reverzibilne HE balkanmagazinWeb Analytics