elektroenergetika

Polovina francuskih nuklearki "van stroja"
29 Apr 2022 - euronews

Obustavljen je rad još jedne nuklearne jedinice u Francuskoj, tako da je polovina njenih reaktora sada van mreže radi redovnog održavanja, zbog čega je sve nategnutija situacija sa snabdevanjem strujom u zemlji koja je tradicionalno jedan od najvećih izvoznika električne energije u Evropi.

Dvadeset osam reaktora u Francuskoj je van mreže pošto se nastavljaju problemi u državnoj energetskoj kompaniji EDF zbog korozije otkrivene na nekim lokacijama, što zahteva duge provere i popravke, izveštava "Blumberg".

EDF-ov reaktor Golfek-2 snage 1.300 megavata, koji se nalazi na jugu Francuske, zaustavljen je danas radi redovnog remonta, saopštila je kompanija u podnesku objavljenom na veb sajtu mrežnog operatera RTE.

Vanredne popravke, uz ranije planirana zaustavljanja proizvodnje radi dopune goriva i redovnog održavanja, dovelo je francusku proizvodnju nuklearne energeije na najniži nivo u više od jedne decenije za ovaj period godine, navodi njujorška agencija.

Francuska "flota" nuklearnih elektrana je ključna za tu zemlju jer može da podmiri više od dve trećine nacionalnih potreba za električnom energijom, tako da bi ovaj zastoj potencijalno mogao da pogorša evropsku krizu u snabdevanju strujom.

Na francuskoj berzi struje su dnevne cene bile u proseku više za oko 30 odsto nego u susednoj Nemačkoj ove godine, i četiri puta više nego u istom periodu 2021.

Obustava rada francuskiih nuklearki takođe utiče na tokove električne energije u regionu. Francuska je uvezla skoro onoliko električne energeije koliko je poslala u inostranstvo u prvom kvartalu 2022, u poređenju sa neto izvozom od oko 8,0 teravat-sati u Veliku Britaniju, Italiju, Nemačku i Švajcarsku u istom periodu prošle godine, prema podacima istraživačkog instituta Fraunhofer ISE.

Povezane vesti BALKAN

27 Jun 2022 Francuska ponovo aktivira elektranu na ugalj nedeljnik

22 Jun 2022 Francuskoj prete restrikcije, pola nuklearnih reaktora u kvaru politika

20 Jun 2022 Visoke cene gasa i struje biće barem pet godina politika

14 Jun 2022 Nemci tvrde da su korak bliže "svetom gralu fizike" sputnjik

12 Jun 2022 Nemačka: Do 2030. iz obnovljivih izvora 80 posto energije rtv,n1

12 Jun 2022 RUSIJA GRADI NUKLEARKU U EGIPTU? mondo

8 Jun 2022 Trećina električne energije u Nemačkoj dolazi od uglja b92

1 Jun 2022 Sud u Japanu zabranio ponovno pokretanje nuklearne elektrane danas

21 Maj 2022 Černobilj – 36 godina kasnije nova

29 Apr 2022 Polovina francuskih nuklearki "van stroja" euronewsWeb Analytics