elektroenergetika

Ugalj: Otvaraju rudnike, pokreću elektrane
25 Apr 2022 - telegraf

Ruska invazija na Ukrajinu pokrenula je razne promene u svetu, a jedna od njih mogla bi biti i ova: naime, izgleda da u Nemačkoj i Italiji sada "oživljavaju" - nekada povučene - elektrane na ugalj.

U Južnoj Africi, sve više brodova natovarenih ugljem kreće na uobičajeno mirnu rutu oko Rta dobre nade ka Evropi. Sagorevanje uglja u SAD je usred najvećeg "oživljavanja" u poslednjoj deceniji, dok Kina ponovo otvara zatvorene rudnike i planira nove.

Svetska zavisnost od uglja, goriva za koje su mnogi mislili da će uskoro biti na zalasku, sada je jača nego ikad, navodi Blumberg. Potražnja je u porastu od prošle godine, usred nestašice prirodnog gasa i u skladu sa tim kako je upotreba električne energije porasla nakon što su ograničenja pandemije ukinuta.

Ali, ruska invazija na Ukrajinu podstakla je tržište uglja, pokrenuvši domino efekat koji ostavlja proizvođače električne energije da se bore za snabdevanje i "guraju" cene na rekordne nivoe.

Procvat ozloglašenog fosilnog goriva ima ogromne implikacije na globalnu ekonomiju. Više cene će nastaviti da doprinose rastućoj inflaciji. Ali, čak i uz nedavni skok, analitičari kažu da je ugalj i dalje jedno od relativno najjeftinijih goriva.

U 2021, svet je proizveo više električne energije iz uglja nego ikada ranije, sa povećanjem od 9% u odnosu na prethodnu godinu, prema Međunarodnoj agenciji za energiju.

Očekuje se da će za 2022. ukupna potrošnja uglja - za proizvodnju energije, proizvodnju čelika i druge industrijske namene - porasti za skoro 2%, na rekord od nešto iznad 8 milijardi metričkih tona i ostati tamo najmanje do 2024. godine.

Kako je svet počeo da izlazi iz pandemije sredinom prošle godine, potražnja za električnom energijom je porasla jer su prodavnice i fabrike ponovo otvorene.

Povezane vesti BALKAN

27 Jun 2022 Francuska ponovo aktivira elektranu na ugalj nedeljnik

27 Jun 2022 Cene uglja na rekordnom nivou zbog globalne nestašice goriva 021

20 Jun 2022 Visoke cene gasa i struje biće barem pet godina politika

20 Jun 2022 Austrija: reaktiviraće elektranu na ugalj b92

20 Jun 2022 8 miliona stanovnika pozvano da UGASE SVETLA bizlife

14 Jun 2022 Napeto u Australiji zbog mogućih restrikcija telegraf

8 Jun 2022 Trećina električne energije u Nemačkoj dolazi od uglja b92

30 Maj 2022 U toku izrada NAJGOREG SCENARIJA blic

21 Maj 2022 Černobilj – 36 godina kasnije nova

12 Maj 2022 Indija odobrila rudnicima uglja povećanje proizvodnje za 50 odsto euronewsWeb Analytics