elektroenergetika

U Britaniji računi za gas i struju veći za 54 odsto
5 Apr 2022 - politika, kurir

Britanci su od 1. aprila pogođeni ogromnim povećanjem računa za energiju, što je zaokružilo najgoru krizu troškova života u toj zemlji u poslednjih nekoliko decenija, javlja Si-En-En.

Godišnji računi oko 22 miliona domaćinstava će porasti na oko 2.000 funti (2.626 dolara), nakon što je britanski energetski regulator podigao gornju granicu dualnih (struja-gas) cena energije za 54 odsto, navodi Si-En-En, a prenosi Bilten Agencije za energetiku Republike Srbije.

To je najveći skok cena od kada je britanski regulator počeo da ograničava povećanja cena 2017. godine.

Povećanje će udvostručiti, na pet miliona, broj domaćinstava u Engleskoj koja žive u "energetskom siromaštvu", to jest koja izdvajaju najmanje 10 odsto svojih ukupnih primanja na račune za energiju, pokazuje analiza nezavisne analitičke firme „Rezolušen fondejšen“.

"Ovo je najveći šok cena energije u živom sećanju", rekao je Adam Skorer, izvršni direktor Nacionalne energetske akcije, dobrotvorne organizacije za borbu protiv energetskog siromaštva.

Kaže da su računi Britanaca već porasli za 12 odsto, prošlog oktobra, poslednji put kada je gornja granica cena bila prilagođena, nakon što je globalna kriza u snabdevanju prirodnim gasom podigla veleprodajne cene na rekordne nivoe.


U planu izgradnja šest ili sedam novih nuklearnih elektrana do 2050.

Velika Britanija bi mogla izgraditi do sedam novih nuklearnih elektrana u sklopu radikalne ekspanzije domaće energije nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Kako je ministar energetike Kvasi Kvarteng rekao za Sandej telegraf, "postoji svet u kojem imamo šest ili sedam postrojenja u Ujedinjenom Kraljevstvu do 2050. godine".

Kako prenosi Jutarnji list, ministri su se saglasili da se uspostavi novo razvojno telo nazvano Great British Nuclear (Velika britanska nuklearka) kako bi identifikovali lokacije, smanjili birokratske prepreke i ubrzali proces planiranja i okupili privatne firme za vođenje svakog postrojenja.

Očekuje se da će nova britanska strategija energetske bezbednosti, koja će biti predstavljena krajem sledeće nedelje, obavezati vladu na podršku izgradnji najmanje dve nove velike nuklearne elektrane do 2030. godine uz male modularne reaktore, piše britanski list.

Povezane vesti BALKAN

22 Jun 2022 Francuskoj prete restrikcije, pola nuklearnih reaktora u kvaru politika

30 Maj 2022 Prozjumeri širom Evrope dobijaju subvencije, poreske olakšice i fid-in tarife biznis

30 Maj 2022 U toku izrada NAJGOREG SCENARIJA blic

29 Apr 2022 Polovina francuskih nuklearki "van stroja" euronews

5 Apr 2022 U Britaniji računi za gas i struju veći za 54 odsto politika, kurir

24 Mar 2022 EVROPA PONOVO PALI NUKLEARKE! blic

14 Jan 2022 Upozorenje Međunarodne agencije za energiju sputnik

20 Dec 2021 Mala nuklearka u komšiluku? dw

17 Dec 2021 Cene skaču, nuklearke se gase - tržište puca? b92

23 Nov 2021 PONOVO RASTE CENA STRUJE srbijadanasWeb Analytics