elektroenergetika

TRAŽE DA SE NE KUVA, A KOLA DA PUNE NA STRUJU
5 Apr 2022 - novosti

EVROPSKA unija namerava da već od 2035. godine zabrani prodaju novih vozila na benzinski i dizel pogon. To je, takoreći, sutra. Sve se to uklapa i u želju Brisela za što manjom zavisnošću od fosilnih goriva koja u velikoj meri stižu iz Rusije, čime se cilja veća energetska nezavisnost. Postavlja se, međutim, pitanje koliko je Stari kontinent spreman za jednu takvu suštinsku transformaciju.

Nameće se nekoliko osnovnih pitanja, među kojima su ona da li će biti dovoljno napona struje za te silne električne automobile, gde će se oni puniti, ko će moći da plaća paprenu cenu takvih vozila.

Prosečan električni automobil danas troši od 13 do 20 kilovata struje na sto pređenih kilometara. Poređenja radi, to je između 130 i 200 sijalica od sto vati. Ako prosečni vozač pređe 15.000 kilometara godišnje, to znači da će potrošiti od 2.000 do 3.000 kilovata svake godine.

Očekuje se da bi tehnologija u sledećih desetak godina neminovno trebalo da uznapreduje, uz manju potrošnju, pa su u Francuskoj u istraživanjima uzeli prosek od 1.800 kilovata. Računa se da će 2035. godine, umesto današnjih 600.000 električnih automobila, francuskim ulicama krstariti oko 16 miliona. Trenutni vozni park iznosi oko 32 miliona vozila u zemlji sa 67 miliona stanovnika, ali će se termički automobili i dalje voziti posle 2035, samo što se neće prodavati novi.

Kada se sve pomnoži, dođe se do brojke od 28 teravata godišnje, što predstavlja sedam odsto ukupne potrošnje struje u zemlji. Električni automobili bi "gutali" struju kao čitavi regioni. Francuska elektrodistribucija smatra da bi to mogla da pokrije, ali da su potrebna mnoga dodatna ulaganja. Neophodni su novi nuklearni reaktori, vetroparkovi, inovativni sistemi održive energije. Sve i da bude dovoljno struje, šta bi bilo u zimskim pikovima potrošnje? Dovoljno je da se uključe grejalice, pa da sistem danas zađe u crveno. Zbog malo mraza u aprilu, ovih dana se od domaćica traži da ne uključuju šporete. Kako bi to izgledalo da se svi budući električni automobili u istom trenutku, verovatno noću, priključe na napon? Ili, recimo, pre polaska na godišnje odmore? Poiskakali bi svi osigurači.

Drugi značajan problem je gde puniti tolika električna vozila. Čak i oni koji danas imaju garaže, muku muče sa starim instalacijama ili zajedničkim strujomerima. Šta će da rade stanari solitera? Hoće li na svakom parking-mestu na ulici (kojih nema dovoljno), biti po jedna utičnica? Ko će ih održavati? Ko će, uostalom, moći da kupi takve automobile? Danas su, i sa državnim subvencijama, preskupi. Hoće li običan građanin tako iz svog džepa basnoslovno plaćati ekološku tranziciju? Benzin je skup, pa bi ušteda mogla da se ostvari na duge staze. Ali, i cena struje sve više skače, pa se ne zna kakav će odnos biti za deset godina.

Cilj je da se smanji zagađenje, planeti i kontinentu je svakako potreban spas od prekomernog izbacivanja ugljen-dioksida, ali se postavlja pitanje i koliko će se dodatno zagađivati okolina vađenjem litijuma i drugih ruda potrebnih za baterije. Nade se polažu i u drugu pokretačku energiju, ali agregati na hidrogen danas su još preskupi, dok je biogas uglavnom namenjen autobusima i kamionima.

Prelasci s jedne na drugu vrstu goriva koštali bi države stotine milijardi evra, zbog potrebnih infrastruktura i raznih drugih ulaganja, pa se na kraju postavlja pitanje ima li uopšte dovoljno novca ko će sve to da plati.

Povezane vesti BALKAN

14 Jun 2022 Da li do 2035. nestaju klasični automobili politika

17 Maj 2022 Da li su električna vozila zaista jeftinija za korišćenje? nova

29 Apr 2022 Prodaja električnih automobila u Evropi veća nego ikad benchmark

25 Apr 2022 Nemci ukidaju subvencije za ekološka vozila nova

21 Apr 2022 Najjeftinije je voziti na - struju autoblog

5 Apr 2022 TRAŽE DA SE NE KUVA, A KOLA DA PUNE NA STRUJU novosti

19 Mar 2022 Kako švedske kompanije proizvode „zeleni čelik“ n1

27 Jan 2022 Vožnja elektromobilom skuplja nego "dizelašem" autoblog

27 Jan 2022 "Tražnja će naglo porasti" b92

13 Jan 2022 Nemačka napušta ugalj do 2030 n1Web Analytics