elektroenergetika

Nemačka će reaktivirati elektrane na ugalj
13 Mar 2022 - euractiv

Nemačka je, u trenutku dok se sprema da zatvori svoje poslednje nuklearne elektrane, odlučila da reaktivira stare termoelektrane na ugalj kako bi osigurala stabilno snabdevanje strujom.

Planove Nemačke da se odrekne i nuklearne energije i uglja zakomplikovale su pretnje Rusije da će obustaviti isporuku prirodnog gasa Evropi. Nemačka se za gas, iako je takođe fosilno gorivo, opredelila kao prelazno rešenje u tranziciji do čistih izvora energije.

"Ugalj će igrati ključnu ulogu", rekao je ministar energetike pokrajine Donja Saksonija Olaf Lis. Ta odluka je, prema njegovim rečima, na neki način iznuđena, s obzirom na raniju odluku Nemačke da se do 2030. godine potpuno odrekne uglja.

Nemačka bi mogla da se suoči sa ozbiljnim problemima u snabdevanju energentima ako Rusija, kao odgovor na zapadne sankcije, ostvari pretnju i prestane da šalje gas kroz gasovod Severni tok jedan.

Nemački ministar privrede Robert Habek rekao je, na istoj konferenciji za novinare sa Lisom, "da treba priznati da je Nemačka sebe u poslednjih 20 godina dovela u veću zavisnost od fosilnih goriva iz Rusije".

"Stvari ne stoje dobro. Svi napori savezne vlade, pa i cele zemlje, usmereni su na to da se ta zavisnost što je pre moguće smanji", rekao je Habek, lider nemačkih Zelenih, koji se protive upotrebi fosilnih goriva, ali i nuklearne energije.

Pa ipak, termoelektrane će po svoj prilici biti ponovo uključene upravo po naređenju ministra Habeka, koji je ujedno i ministar za klimatska pitanja.

"Ako želimo da budemo nezavisniji, moraćemo da koristimo ugalj", dodao je Lis, koji se novinarima obratio u ime pokrajinskih ministara energetike, sa kojima se Habek vanredno sastao 8. marta.

Nemačka trenutno raspolaže elektranama na ugalj ukupnog kapaciteta oko 45 gigavata, od kojih su neke isključene, a druge samo stavljene na "stend baj" kako bi se u vanrednim situacijama garantovalo snabdevanje energijom.

Habek je rekao i da su nemačke strateške rezerve uglja tolike da će termoelektranama omogućiti da rade 30 dana bez novih isporuka.

Vlada u Berlinu prethodno je, uprkos problemima sa energentima, odlučila da ne produži rad svojih nuklearnih elektrana, čiji je ukupni kapacitet 9,5 GW. Nemačka je prošle godine isključila tri elektrane, ukupnog kapaciteta 4,2 GW.

Vlada je 8. marta odlučila da "nije preporučljivo" da se produži životni vek atomskih centrala koje još rade, i koje takođe uskoro treba da budu isključene, a da je prekasno za reaktiviranje već isključenih.

Odluku da se potpuno odrekne nuklearne energije Nemačka je donela posle nesreće u japanskoj centrali Fukušima, 2011.

Povezane vesti BALKAN

27 Jun 2022 Francuska ponovo aktivira elektranu na ugalj nedeljnik

27 Jun 2022 Cene uglja na rekordnom nivou zbog globalne nestašice goriva 021

20 Jun 2022 Visoke cene gasa i struje biće barem pet godina politika

20 Jun 2022 Austrija: reaktiviraće elektranu na ugalj b92

20 Jun 2022 8 miliona stanovnika pozvano da UGASE SVETLA bizlife

14 Jun 2022 Napeto u Australiji zbog mogućih restrikcija telegraf

8 Jun 2022 Trećina električne energije u Nemačkoj dolazi od uglja b92

30 Maj 2022 U toku izrada NAJGOREG SCENARIJA blic

21 Maj 2022 Černobilj – 36 godina kasnije nova

12 Maj 2022 Indija odobrila rudnicima uglja povećanje proizvodnje za 50 odsto euronewsWeb Analytics