elektroenergetika

Naučnici: Nuklearna energija ključna u smanjenju emisije CO2
17 Feb 2022 - sputnik

Američki naučnici su došli do zaključka da će prelazak na solarne panele i vetroelektrane omogućiti čovečanstvu da smanji efekat staklene bašte za 80-85 odsto. Dok će sa ostalih 15-20 odsto čovečanstvo moći da se izbori samo uz masovnu upotrebu nuklearne energije. Rezultati su objavljeni u naučnom časopisu „Natur enerdži“.

„Obnovljivi izvori energije će pomoći čovečanstvu da smanji emisije CO2, ali ne i da ih u potpunosti eliminiše. Naši proračuni pokazuju da pri strogoj kontroli količina efekta staklene bašte, nuklearna energija će postati najpouzdaniji i najjeftiniji izvor električne energije za većinu zemalja na svetu“, rekao je autor istraživanja i naučnik iz američkog Instituta nauke „Karnegi“ Lej Duanj.
U svom novom istraživanju Duanj i kolege su se zainteresovale kako će zatvaranje elektrana na ugalj i gas uticati na dostupnost energije u većini zemalja sveta, ka i na cenu njene proizvodnje pomoću obnovljivih izvora energije i nuklearnih elektrana.

​Naučnici su analizirali kako se menja nivo sunčeve svetlosti na površini i snaga vetrova na teritorijama u 46 ključnih država i regiona sveta: u Sjedinjenim Američkim Državama, Evropi, Rusiji, Kini, Indiji, Australiji i nekim zemljama Severne Afrike i Latinske Amerike. Ove podatke su iskoristili za obračun cene električne energije pri delimičnom ili potpunom odustajanju od fosilnih goriva.

Kada se količina CO2 smanjila za približno 15-20 odsto, vetrenjače i solarni paneli su se pokazali povoljnijim za izgradnju i eksploataciju nego nuklearne elektrane.

U slučaju kada se količina CO2 smanjila za 98-99 odsto od trenutnog nivoa, situacija je bila obrnuta – nuklearna energija je bila značajno jeftinija i povoljnija od obnovljivih izvora svetla i toplote uz sličan nivo investicija. To je posebno bilo karakteristično za Brazil, Nemačku i mnoge druge države čiji klimatski uslovi ne pogoduju za rad vetrenjača.

U Brazilu će nuklearna energija biti isplativija nego energija dobijena od vetroparkova i solarnih panela prilikom smanjenja emisije za 80 odsto i više, dok će u Nemačkoj izgradnja nuklearnih elektrana biti isplativija ako se 84 odsto smanji emisija gasova sa efektom staklene bašte.

U tom slučaju, ako cena izgradnje i eksploatacije nuklearnih elektrana se značajno smanji u narednim godinama, onda će i i ta granica biti još niža oko 50 odsto za Nemačku i šest odsto za Brazil.

Ovi rezultati, po mišljenju Leja Duanja i njegovih kolega, govore o tome da klimatolozi potcenjuju potencijalni doprinos nuklearne energije u borbi sa globalnim otopljenjem.

Dalji razvoj nuklearnih tehnologija, kako se nadaju naučnici, će omogućiti da se ubrza prelazak čovečanstva ka potpuno dekarbonizovanoj ekonomiji.


Povezane vesti BALKAN

27 Jun 2022 Francuska ponovo aktivira elektranu na ugalj nedeljnik

22 Jun 2022 Francuskoj prete restrikcije, pola nuklearnih reaktora u kvaru politika

20 Jun 2022 Visoke cene gasa i struje biće barem pet godina politika

14 Jun 2022 Nemci tvrde da su korak bliže "svetom gralu fizike" sputnjik

12 Jun 2022 Nemačka: Do 2030. iz obnovljivih izvora 80 posto energije rtv,n1

12 Jun 2022 RUSIJA GRADI NUKLEARKU U EGIPTU? mondo

8 Jun 2022 Trećina električne energije u Nemačkoj dolazi od uglja b92

1 Jun 2022 Sud u Japanu zabranio ponovno pokretanje nuklearne elektrane danas

21 Maj 2022 Černobilj – 36 godina kasnije nova

29 Apr 2022 Polovina francuskih nuklearki "van stroja" euronewsWeb Analytics