elektroenergetika

Australija zatvara najveću elektranu na ugalj 7 godina ranije
17 Feb 2022 - rtv

Najveća elektrana na ugalj u Australiji biće zatvorena sedam godina ranije nego što je planirano, pošto njen operater kaže da njena konkurentnost sve više slabi sa "prilivom obnovljivih izvora energije".

Elektrana Eraring, kapaciteta 2,88 gigavata, nalazi se u regionu Hanter severno od Sidneja, i njom upravlja kompanija Oridžin Enerdži. Prema novoj najavi, ova fabrika će biti zatvorena 2025. godine, prenosi britanski javni servis Bi-Bi-Si (BBC).

Eraring će se tako pridružiti dugačkoj listi elektrana na ugalj koje su u Australiji zatvorene zbog rasta jeftine energije vetra i sunca.

"Australijsko energetsko tržište se danas jako razlikuje od onog kada je Eraring priključen na mrežu ranih 1980-ih", kaže izvršni direktor Oridžina Frenk Kalabrija.

Mada se oslanjanje Australije na elektrane na ugalj smanjilo poslednjih godina, ovaj energent i dalje učestvuje sa 60 posto u snabdevanju zemlje električnom energijom, što tu državu svrstava u sam vrh zemalja sa najvećom emisijom ugljenika po stanovniku.

Obnovljivi izvori energije su prošle godine činili oko jedne trećine proizvodnje struje u Australij, a predviđa se da će do kraja decenije taj udeo biti blizu 70 odsto.

Australijski energetski gigant AGL takođe je najavio prošle nedelje da će zatvoriti svoje dve najveće termoelektrane na ugalj za nekoliko godina, a kompanija Enerdži Australija je 2021. saopštila da će staviti katanac na elektranu Jalourn u Viktoriji, jednog od najvećih zagađivača u zemlji, četiri godine ranije nego što je planirano.

Sve tri kompanije su beležile pad prihoda elektrana na ugalj poslednjih godina jer je jeftinija obnovljiva energija oborila cene struje, dodaje BBC.

Povezane vesti BALKAN

27 Jun 2022 Francuska ponovo aktivira elektranu na ugalj nedeljnik

27 Jun 2022 Cene uglja na rekordnom nivou zbog globalne nestašice goriva 021

20 Jun 2022 Visoke cene gasa i struje biće barem pet godina politika

20 Jun 2022 Austrija: reaktiviraće elektranu na ugalj b92

20 Jun 2022 8 miliona stanovnika pozvano da UGASE SVETLA bizlife

14 Jun 2022 Napeto u Australiji zbog mogućih restrikcija telegraf

8 Jun 2022 Trećina električne energije u Nemačkoj dolazi od uglja b92

30 Maj 2022 U toku izrada NAJGOREG SCENARIJA blic

21 Maj 2022 Černobilj – 36 godina kasnije nova

12 Maj 2022 Indija odobrila rudnicima uglja povećanje proizvodnje za 50 odsto euronewsWeb Analytics